Tord Boontje on sündinud 1968. aastal Enschedes Hollandis. Ta on õppinud
Eindhoveni Disainiakadeemias aastatel 1986−1991 ja magistriõppes Londoni
Kuninglikus Kunstikolledžis aastatel 1992−1994. Asutas omanimelise
disainistuudio Studio Tord Boontje, mis on alates 2005. a koostööd teinud selliste tuntud firmadega nagu Shisheido, Yamaha, Hewlett Packard, Bisazza, Target, Philips, Kvadrat, Alexander McQueen, Perrier-Jouët, Nanimarquina, Artecnica, Authentics, Meta, Formani ning jätkab koostööd Swarovski, Moroso ja Habitatiga.

Tord Boontje disaintooteid on eksponeeritud MoMA ja Cooper-Hewitti muuseumis New Yorgis, Victoria ja Alberti muuseumis, Designi muuseumis ja Tate Moderni muuseumides Londonis püsiekspositsioonides ja tordboontje.com

Sooviks alustada lõpust, palun rääkige oma koostööst firmaga Mateus ja enda inspiratsioonist ning kuidas te kaks kohtusite ja millised on uued tooted, mida olete sellele firmale disaininud?
Möödunud novembris võttis firma Mateus minuga ühendust. Nad ütlesid, et on tulemas firma 20 aasta juubel, nad tahaksid selle tähistamiseks valmistada eritooted ja palusid mind, et kas ma oleksin nõus need disainima. Mulle väga meeldisid nende keraamilised nõud, kuid need tundusid natuke tühjad. Need lauanõud valmistatakse Portugalis käsitööna, kus on ka väga head keraamika traditsioonid. Otsustasin, et soovin need nõud teha reljeefsed. Olin väga võlutud Mateusest kui firmast. Mulle avaldas muljet firma juht Teresa Lundahl, kes on ise sündinud Portugalis. Nad teevad väga ilusaid lauanõusid, samas ei ole need nõud vanamoodsad ega traditsioonilised. Otsustasin disainida tooted, millel oleks mitmeotstarbeline kasutus kodus. Idee oli teha kandik. Hakkasin paberile joonistama lillemustrit, mis reljeefina kataks kandikut, kuid siis hakkas iseenesest vormuma kandiku kuju. See oli nagu järv… Mu ema elab siin Rootsis järve ääres. Nii et otsustasin, et kandik saab selle järve kuju ja nime ning seda ääristavad reljeefsed lilled.

Suurepärane inspiratsioon! Kas teadsite seda firmat ja selle tooteid varem?
Ei, ma ei teadnud neid varem.
Hea küll! Tegelikult on mul endal umbes kümme aastat tagasi ostetud kaks suurt vanaroosat firma Mateus kandikut, kuid mul ei olnud aimugi, et firma on nii suureks kasvanud ja nii kuulus, et isegi Rootsi kuningakoda ostab nende nõusid.

Kuidas valisite teie oma kollektsioonile värvid?
Mina valisin esialgu halli värvi, kuid Mateus otsustas need tooted luua oma kollektsioonide vanades värvides. Ka sellepärast, et ostjad saaksid täiendada juba olemasolevaid nõusid värvides purpur, lilla, roheline ja helesinine. Kuid peagi saame näha, kuidas inimesed võtavad need tooted ja värvid vastu, mis töötab ja mis mitte.


Kandik Lake 2013
Rootsi keraamikatootjale Mateus loodud nõud firma 20. sünniaastapäevaks. Käsitööna valmistatud nõud tehakse Portugalis.
“Mulle meeldivad söömaajad koos sõprade ja perekonnaga ilusti kaetud laua taga. Need on erilised hetked — soojad ja mitteametlikud. Kollektsioon peegeldab kirge ja eluiha,” ütleb autor.
mateus.se Foto: Denise Grünstein

Kus asub teie stuudio ja kus te elate? Rääkige oma igapäevatööst.
Olen elanud Londonis alates 1992. aastast, olin üliõpilane ja läksin sinna õppima. Mulle väga meeldib London! Ma kohtasin oma naist seal. Neli aastat elasime me Prantsusmaal külaolustikus mägedes ja metsas. Kuid siis 2009. aastal kolisime tagasi Londonisse ja tegin sinna oma stuudio. Õpetan ka Londoni Kuninglikus Kunstikolledžis tootedisaini. Eelmisest aastast alates asub minu stuudio Ida-Londonis Shoreditchis, mis on elav kunsti- ja kaubanduse piirkond, seal on palju moekauplusi ja kunstigaleriisid. Minu stuudios töötab üheksa inimest — disainerid ja asjaajajad. Meil on seal ka oma pood, kus müüme mööblit, Swarovski lühtreid, tekstiili ja ehteid. Ka Mateuse keraamika saab seal müügil
olema. Poega koos on disainistuudio ja allkorrusel on töökoda, kus valmistame esemeid. Meil on allkorrusel ka galerii, kus tuleme iga kuue kuu tagant välja uue näitusega.

Kas see tähendab, et oma stuudiopoes Londonis müüte te esemeid, mida olete erinevatele firmadele disaininud?
Jaa, just nii. Me valmistame ka oma asju! Nagu T-särke, salle ja graafikat.

Kes on olnud teie meeldivaim koostööpartner, millist disainitootjat hindate enim ja millised projektid on teoksil?
Olen teinud mööblit Morosole ja pabervalgusteid Artecnicale. Minu viimane töö oli tuntud šampanjatootjale Perrier-Jouët’le, kellele disainisime kingituskarpe. Me tegime neile ka kandiku, koos jääanumaga. Praegu töötame koos Shisheidoga, kosmeetika alal Jaapanis. Pooleli on uus mööbel Morosoga. Meil on samal ajal käsil mitmeid erinevaid projekte ja
need on erinevates arengustaadiumites. Mõned projektid on alles otsimis-,
mõned lõppjärgus.

Kuidas valisite oma stuudiosse inimesi, kas nad on üliõpilased, sõbrad või kolleegid?
Mõnikord on nad praktiseerivad üliõpilased ja kui nad meile meeldivad, siis nad tulevad peale lõpetamist tööle. Mõnikord otsime ka inimesi kuulutuse kaudu. See on erinevate asjade kokkujuhtumine, kuidas me uusi inimesi leiame.

Lamamistool Sunny, Moroso 2009.
Üllatava vormiga kerge tool on valmistatud käsitööna Senegalis ja meenutab natuke 1920ndate aastate rannamööbli vorme Euroopas. Aafrika mustrites ja värvides plastribad on põimitud ümber metallraami.
moroso.it

Milline oli teie lapsepõlv ja millal oli teie valgustushetk, et teist saab disainer, või oli see ammune unistus?
Minu ema on väga loominguline, ta oli tekstiilikunstnik, kui ma olin laps. Ma kasvasin üles kunstiõpetuse keskel. Minu ema innustas loomingulisust ja me tegime palju asju kodus koos. Võisime kujundada oma ruume nii, nagu ise tahtsime. Näiteks, kui sul oli lauda vaja, siis sa lihtsalt valmistasid selle, või kui sul oli vaja raamaturiiulit, siis sa tegid selle ise. Mulle väga meeldis neid asju koos teha.
Samuti mulle meeldis kunstiaine koolis. Ma olin umbes 15aastane, kui tõdesin, et tahan minna õppima kunstikooli ja saada disaineriks. Ma olin keskmine laps, mul on ka õde ja vend. Minu õest sai maalija, ta töötab kooliõpetajana ja maalib samal ajal palju. Mu vend töötab autodega, kuid ka tema on loominguline inimene.

Kas ta disainib autosid?
Ei-ei, ta lammutab neid osadeks! (Naerab …)

Palun nimetage mõned disainerid maailmas, keda te austate ja imetlete? Kas nad on teie konkurendid?
Ma ei tunne, et teised disainerid, kelle töid ma imetlen, on mulle tõsised konkurendid, nad on rohkem nagu sõbrad! Mulle meeldib väga Patricia Urquiola, Konstatin Grcic, Hella Jongerius, Ron Arad, Tom Dixon. Mulle meeldivad paljud mu õpingukaaslased, näiteks Studio Swine’i loojad. Ja varasemast ajast, mulle on alati väga meeldinud Shiro Kuramata (20. sajandi Jaapani tuntuim disainer, 1934−1991 — toim). Londonis oli hiljuti tema näitus ja selle puhul anti välja raamat “Shiro Kuramata”, parim raamat temast, mis iial on välja antud. See raamat on nii vaimustav, et võtsin selle kaasa puhkusele ja loen seda ka praegu.

Mis teid mõjutab ja inspireerib?
Inspiratsioon tuleb erinevatest allikatest, osaliselt on selleks loodus. Kuid asjade valmistamine materjalist on samuti mulle väga inspireeriv. Samuti on inspireeriv ka eseme tootmisprotsess. Ja ka silmapaistavad asjad inspireerivad! Arvan, et lihtsalt elu ise on loomingu mõjutajaks. Jälgin ka palju kunsti. Tulin just Veneetsia kunstibiennaalilt, mis oli minu jaoks väga inspireeriv!

Milline on viimane film, mis teile väga meeldis?
Mulle meeldis väga “Suur Gatsby”. Meeldis muusika ja glamuursus ning
dünaamilisus, kõik, kuidas see film oli tehtud.

SAADUD AUTASUD:
2013 Red Dot Designi auhind (uksekäepide Fold, Formani)
2011 Wallpaper* Designi auhind (mööblikangas Elements, Kvadrat)
2008 Elle Décor Designi auhind (vaip Little Field of Flowers, Nanimarquina)
2007 Red Dot Designi auhind (vaip Little Field of Flowers)
2006 IF Product Designi auhind (keraamilised lauanõud Table Stories, Authentics)
2005 Hollandi aasta disainer
2005 Innovatsiooniauhind tekstiilikollektsioonile Kölni messil
2004 Parim toode, New York Gift Mess (valgusti Midsummer Light, Artecnica)
2003 Aasta disainer, Elle Decoration 2003
2003 Aasta disainer, Design Museum London

Lugu ilmus ajakirja DIIVAN oktoobrinumbris. Osta poest või telli www.telli24.ee!

Jaga
Kommentaarid