1. Valesti planeeritud köögi töökolmnurk

Efektiivne töökolmnurk — külmkapp-valamu-pliit — aitab köögis energiat kokku hoida. Toiduvalmistaja võib asjatult kulutada tuhandeid samme valesti planeeritud köögis liikudes. Tee selgeks töökolmnurga põhimõtted ja ergonoomiline asjade paigutamine.

2. Valamu ja/või pliidi kõrval pole piisavalt ruumi

Teadmatusest või ruumipuudusest tingituna paigutatakse valamu ja/või pliit kohe kõrge külmiku või ahjukapi kõrvale. Vaba ruumi peab jääma mõlemale poole valamut/pliiti minimaalselt 15-20 cm. See on nö küünarnuki ruum. Ilma selleta on kraanikausis ebamugav nõusid pesta. Ruumipuudus pliidi juures takistab suurte pottide kasutamist ning näiteks supi segamist, kuna käel pole piisavalt ruumi. Samuti ei tohi pliiti ja valamut paigutada kohe üksteise kõrvale. Vesi ja tuli ei sobi kokku, seda ütleb ka feng shui põhimõte.

Liiga vähe ruumi pliidist vasakul. Foto: Shutterstock

Lahenduseks on kitsad 15-20 cm laiused väljatõmmatavad cargokapid. Valamu juurde võib paigutada väljatõmmatava käteräti ja pesuvahendipudelite hoidja. Pliidi kõrval on heaks lahenduseks maitseaine riiulitega cargokapid.

3. Ebapraktilised lahendused käepidemetega

Esimese köögi planeerimise ebapraktilise näite saan tuua isenda köögist, mis sai soetatud koos eluasemega aastaid tagasi. Tol hetkel polnud köögimööblil käepidemeid. Sai tellitud erilahendusega puidust kapinupud. Sahtlitele paigutasime need keskele. Kapiustele sai visuaalselt kaunima tulemuse jaoks pandud kapinupud samuti keskele. Kööki kasutama hakates selgus, et see oli viga. Äärmiselt ebamugav on kapiust avada, kui käepide asub ukse keskel. Kapinupp peab alati asuma seal ukse servas, kust kappi avatakse. Visuaalselt kauni tulemuse saamiseks sellises olukorras pane kapinupud kasvõi ukse ülemisse ja alumisse serva. Kaks või enam sarnast asja on juba harmoonia. Üks on erand ja paistab silma.

Foto: Hiie Härm

Teine näide — moodne kõrgläikega köögimööbel, ilma käepidemeteta disain. Köögimööbli alumises osas on laiad sahtlid, ülemisse osasse soovib klient ülesklapitavaid kapiuksi, kuid ilma käepidemeteta.

Uste avamine pole probleem. Sellistel juhtudelt tehakse kapiuksed pisut korpusest pikemad või siis lõigatakse kapipõhja pisut tagasi, et tekkivast praost sõrmed sisse pista ning kapiuks lahti tõmmata. Tavaliselt pole küljele avanevate kappide puhul ka sulgemine probleem — kapiukse saab kasvõi hooga kinni lükata, kuna spetsiaalsed kapihinged pehmendavad lööki ning uks sulgub vaikselt.

Ülesklapitava ukse puhul tuleb reaalselt kapiuksest kinni võtta ja seda allapoole tõmmata, et uks saaks seejärel ise kinni liikuda. Kui sellisel kapiuksel puudub käepide, on seda sulgeda äärmiselt ebamugav — siledast kapiuksest sõrmedega kinni haarates ja teda allapoole tõmmates. Lisaks määrdub ja kulub kapiuks sellise kasutamise korral kiiresti.

Ebapraktiline lahendus. Foto: Shutterstock

Mitu lahendust: üks variant on panna kõikidele ülemistele kappidele stiilsed käepidemed. Teine variant on panna kappidele äärmiselt minimalistlikud ukseserva kinnituvad liistak-käepidemed. Kolmas variant on kasutada elektrilist süsteemi, kus kapiuks avaneb ja sulgub nupule vajutusega.

Foto: Algis Laane

4. Köögitehnika ostmine jäetakse hiljemaks

Köögi planeerimine peab kohe algul sisaldama ka köögitehnika läbi mõtlemist. Kas valida integreeritav või eraldiseisev tehnika; ühe või kahe uksega külmik; kapi sees paiknev või eraldiseisev õhupuhastaja; 45 cm või 60 cm laiune nõudepesumasin.

Kui tellida köögimööbel enne ära, siis võib hiljem selguda, et planeeritud integreeritud külmkapp ei mahugi sellesse kappi või et eraldiseisev kauni disainiga õhupuhastaja on surutud ülemiste kappide vahele ning ei pääse üldse mõjule jne.

Eriti oluline on integreeritava tehnika puhul alati ENNE ostmist lasta oma köögimööbli firmal integreerimismõõdud üle kontrollida. Erinevatel firmadel on erinevate mõõtudega kapid ning ka köögitehnika ei ole kõik samade standardmõõtudega.

5. Nurkade vale planeerimine

Sageli tehakse köögi planeerimisel viga nurgas olevate kappide paigutamisel üksteise kõrvale. Olenevalt nurgakapi tüübist on vajalik kasutada täiteliistu. Tuleb jälgida, et ühes servas olevate kappide käepidemed ei hakkaks segama teise serva kappide/sahtlite avamist. Selleks on juba planeerimise järgus hea teada, millised käepidemed kappidele tulevad. Seejärel saab arvestada nende mõõtudega.

Kokkuvõtteks:

  • Võimalusel kaasa oma köögi planeerimisse köögikujundaja, kes aitab sul vigu vältida.
  • Loe internetist artikleid, milliseid vigu on tehtud.
  • Mõtle hoolega läbi, kuidas hakkad köögis toimetama — kuhu paigutad millised asjad, kuidas valmistad õhtusööki jne. Ehk mida sa oma köögis vajad — kui palju kappe ja sahtleid, kui palju tööpinda, millist tehnikat.
  • Mõtle kohe algul kõigele — ka kõige pisematele detailidele, näiteks käepidemed, mis sinu köögis peaks olema siis, kui see on valmis.

LOE VEEL: