Kas on mõtet pöörduda uue köögimööbli plaanimisel disaineri poole? Igal juhul! Väärt disainer kavandab hea köögimööbli ka puhtalt lehelt. Aga kui mõned asjad enne kohtumist ise ära teed, on tulemus veelgi parem.

Miks on disaineriga kohtumine kasulik? Lühike vastus on järgmine: kui sina näed köögis ainult tühja seina, siis disainer näeb seal juba mööbli paigutust, materjale ja värve. Ta näeb ette paljusid probleeme, mille peale sa ise ei tule ega peagi tulema. Disaineri oskus on kaks eri külge – ilus väljanägemine ja praktilisus – üheks tervikuks kokku sobitada.

Aga mida täpsemalt sinu soovid disainerini jõuavad, enne kui ta asub sinu köögimööblit kavandama, seda paremini ta sinu soovidega arvestada oskab.

Proovi enne disaineriga kohtumist vastata järgmistele küsimustele. Kõige parem, kui teed seda kirjalikult, siis ei lähe tähtsad asjad meelest.

• Mida sa üldse oma köögilt ootad?

See tähendab – mida sa köögis teha tahad? On see koht, kus iga päev valmib suurele perele lõuna- ja õhtusöök? Või on see koht, kus puhastad šampanja kõrvale maasikaid ning teed kõrvale kerge salati? Kui sulle meeldib külalisi üllatada viiekäiguliste õhtusöökidega, jääb kahe auguga pliidist igal juhul väheks. Võib-olla vajad sel juhul koguni särtsakat gaasipliiti või siis elektri ja gaasi kombot.

• Kui suur on sinu pere?
Kui pere on suur, vajadki asjade ladustamiseks rohkem kappe ja riiuleid. Kui peres on väikesed lapsed, võiks neile olla tükike madalamat köögiletti ning asjade jaoks oma kapike.

• Millist tehnikat kööki vajad?
Köök on koht, kus kehtib raudne reegel „nii palju kui vaja ja nii vähe kui võimalik“. Igasugu vurritajate-hakkijate jm köögiatribuutika asemel osta parem üks tõeliselt hea nugade komplekt. Nii et kui uuendad kööki, viska julmalt ära kõik, mida sa pidevalt ei kasuta. Kui oled kahevahel, kas nõudepesumasinaga või ilma, siis ikka nõudepesumasinaga. Kas plaanida koht kohvimasina jaoks? Ikka. Paljud, kes on algul neist kodumasinatest loobunud, kahetsevad hiljem.

• Missugune peaks olema selle köögi hing?
Kas see on nagu talumaja köök, kus silma hakkab punast tellist ja ehedat puitu? Või hoopis shaker-stiil oma ranguse ja tagasihoidlikkusega? Natuke vanamoodne ehk? Või vastupidi, minimalistlikult moodne, palju metalli ja klaasi? Avatud köögi puhul peab muidugi vaatama, et köögimööbli stiil ja värvid ülejäänud elamisega kokku sobiksid. Ideede leidmiseks surfa internetis ja sirvi sisustusajakirju. Tee kas või telefoniga fotosid sõprade ja sugulaste köökidest, kui seal mõni asi väga meeldib.

• Milline on ruumis mänguruum?
Ruumi kuju ja mõõdud, aga ka uksed-aknad, vee- ja kanalisatsioonitorud, ventilatsiooniavad ja isegi pistikupesad dikteerivad mööbli paigutuse suurel määral ette. Siiski ei tasu kohe kurvastada – paljudel juhtudel saab ootamatute lahenduste abiga (ventilatsioonitoru ei jookse mitte laes, vaid hoopis põranda all jms) leida köögimööbli igale osale sobiva asukoha.

• Kui suure summaga oled arvestanud?
Vähe on neid, kellele eelarve kunagi piire ei sea. Et saada ettekujutust juba enne köögimööblisalongi minekut, tasub vaadata internetist (näiteks sisustuspood.ee), mis on lihtsa kvaliteetse köögmööbli hind. Kui valida aga ehtsast tammepuust kapiuksed ja marmorist töötasapind, on hind kordades teine. Samas kestab looduskivist töötasapind terve elu ja kauemgi veel.

Ka köögitehnika hind on väga erinev – nõudepesumasina võib osta nii 300 euro kui 1300 euro eest. Tõsi, kallimal köögitehnikal on reeglina mingi eelis: see on kas säästlikum, töökindlam, mugavam, vaiksem või lihtsalt ilusam. Paar külastust elektroonikapoodi annab ettekujutuse, kui palju köögitehnika maksma läheb.

Kui oled neile küsimustele vastused leidnud, oled juba tubli tüki köögi kavandamise tööst ära teinud, vähemalt oled sellega alustanud.

Nüüd on aeg joonistada lihtne köögi plaan, kus on ära märgitud kõik aknad-uksed ja kommunikatsioonid. Nüüd visanda sinna juurde köögimööbel, pidades silmas nn nelinurga reeglit (külmkapp, pliit, köögivalamu ja toiduainete ettevalmistamise pind on kõik käepäraselt lähedal ning moodustavad ühtse ergonoomilise terviku). Ja muidugi peab jääma ruumi ka ühe mõnusa söögilaua jaoks.
Nüüd ongi õige aeg salongi külastada, vestelda disaineriga ning katsuda põnevaid materjale oma käega. Sest oma silm on kuningas, eriti veel nii tähtsas küsimuses nagu oma köögi loomine.
www.aunman.ee

LISA 1
Aunman tuli selleks, et jääda
Mööblikontserni Baltest esindusbränd Aunman on tõestanud, et eksklusiivset köögi- vannitoa- ja esikumööblit osatakse Eestimaal väga kvaliteetselt valmistada. 14 tegutsetud aasta jooksul on ettevõtte mööbel jõudnud 10 000 kodusse Eestis ning nüüd juba ka Soomes, Rootsis ja Prantsusmaal.

Tööstustarkvara Tööstus 4.0 võimaldab täita ka kõige keerulisemaid tellimusi, on viinud miinimumini inimlikud eksimused ning on kasulik ka loodusele: tootmisjääke tekib minimaalselt.

Kõikide klientide rahulolu tagamiseks kasutatakse iga projekti puhul 9-sammulist lähenemist: alates esmakohtumisest kuni töö üleandmiseni vastutab kogu protsessi eest üks ja sama kliendihaldur.

Jaga
Kommentaarid