Kohtume Svetlanaga juhuslikult Frankfurdis Heimtextili messil, mis on maailmas omasuguste seas üks suuremaid. Svetlana boksi on esialgu raske märgata, sest suurfirmade taustal jääb ruutmeetrine ekspositsioonipind üsna tagasihoidlikuks. Tähelepanu tõmbab tema poe nimi Baltico, mis viitab Balti riikide traditsioonilisele linakasvatusele. Svetlana on messil väljas oma toodanguga — kodutekstiili, käekottide ja jakikestega, millest enamik on tehtud linast.

Neli aastat tagasi ruutmeetrisesse ruumi poe teinud lätlanna on oma toodanguga äratanud huvi nii Norras, Suurbritannias, Austraalias kui ka Jaapanis.

Veel mõned aastad tagasi ise tehtud sallidega tänaval kaubitsenud Svetlanast on nüüdseks saanud küllaltki edukas disainer, kelle käsitööna valminud tooteid võib kohata Norra, Suurbritannia, Jaapani ja Austraalia disainipoodides. Esialgu küll eksklusiivselt pisikestes tiraažides, sest toodang valmib käsitööna ja kaasautoreid on disaineril veel vähe. Peale ekspordi on Svetlanal ette näidata Perugia ostutänaval kuulsate brändipoodide vahel asuv päris oma butiik — mis sest, et ainult 1,24 ruutmeetril.

Svetlana leidis juhuslikult miniatuurse äripinna, mis väiksusest olenemata (1,24 m²) mahutab ära nii kauba kui ka kunded.

Svetlana sõnul on ta poekene muutunud tõeliseks turismimagnetiks, eriti pärast seda, kui see leidis koha Guinnessi rekordite raamatus. Idee oma pood Guinnessile üles anda sai ta ühelt poodi pildistanud turistilt, kes ütles, et ei ole varem nii väikest kauplust näinud ja see on kindlasti maailma pisim. Neli aastat tagasi kinnitatigi see Guinnessi järgi ametlikult maailma väikseimaks disainipoeks ja Euroopa kõige pisemaks poeks.

Kui vaja, on ruutmeetrine pood proovikabiin. Väljaspool lahtiolekuaegu aga tihti hoopis kontoriruum, kus tellimusi vormistada, messidel osalemiseks taotluseid teha ja edasimüüjatega kirjavahetust pidada.

Svetlana leidis poele koha juhuslikult ja vähesed ruutmeetrid olid tingitud pigem alustava ettevõtja kitsast stardikapitalist, mitte soovist pakkuda lahedalt unikaalset kontseptsiooni. Kui Svetlana Itaalias graafika erialal õpingud lõpetas, tuli hakata elatist teenima ja veel neli aastat tagasi müüs ta Perugia tänavatel ise tehtud salle. Ei olnud sugugi mugav istuda oma kaubaga päev otsa lõõskava päikese käes. Tualetti või lõunale minekuks oli vaja kogu kaup kokku pakkida, endaga kaasa võtta ja hiljem jälle uuesti laiali laotada. Tal hakkas peas keerlema unistus päris oma poekesest ja kord linnas jalutades märkaski ta suurel ostutänaval imepisikese pinna taskukohast rendikuulutust. Nii sündis Baltico bränd ja disainipood, millel on nüüdseks ustav püsiklientuur.

Kaksteist aastat tagasi Lätist Itaaliasse kolinud disainer ei ole oma kodumaad unustanud. Kangad ja motiivid on inspireeritud Läti loodusest ja käsitöötraditsioonidest.

Kliendid teavad, et Svetlana poodi tasub tulla ainult ilusa ilmaga ja jaanuarist märtsi lõpuni on butiik talvepuhkusel. Pisikese ruumi tõttu toimub osa müügitegevust siiski ka õues, sest imetilluke müügisaal on vajaduse korral ka prooviruum. Svetlana tulevikuvisioon näeb ette, et Balticol võiks olla Itaalia suuremates linnades kokku viis-kuus poodi ja ruutmeetreid igas butiigis vähemalt 20.

Aga Perugia pisikest poodi lubab ta edasi pidada ka siis, kui ettevõte peaks koos rahaliste võimalustega ühel ilusal päeval suuremaks kasvama.

Baltico pood asub Itaalias aadressil Corso Pietro Vannucci 24, Perugia (PG), 06121

LOE LISAKS: