Ära riski oma tervisega! Loe, kui kaua erinevad toidud külmikus säilivad


Ära riski oma tervisega! Loe, kui kaua erinevad toidud külmikus säilivad
Foto: Shutterstock

Peale suuremaid söögitegemisi on iseenesestmõistetav, et järele jäänud toit leiab koha külmikus ning seda saab tarvitatud veel mitme päeva jooksul. Mõistlik oleks aga teada, kui kaua erinevad toidud külmikus üldse säilivad. Vastasel korral võid riknenud toitu süües saada tõsiseid tervisekahjustusi.

1-2 päeva:

  • värske hakkliha;
  • lihakaste või puljong;
  • värske linnu- või kalaliha;
  • krevetid, kammkarbid, jõevähk, kaheksajalg;
  • kestades merekarbid, jõekarbid ja austrid.

3-4 päeva:

  • küpsetatud liha ja pajaroad;
  • pitsa;
  • küpsetatud kala ja teised kuumtöödeldud mereannid.

5 päeva:

  • Avatud, kuid kehtiva säilivusajaga poolfabrikaadid ja kulinaarialetist ostetud liha või sink;
  • korralikult küpsetatud singitükid
  • värsked lihatükid, mis on mõeldud grillimiseks, praadimiseks või ahjus küpsetamiseks.

Toidud, mis säilivad külmikus kauem:

  • värsked munad (3-5 nädalat);
  • kõvaks keedetud munad (nädal);
  • poes müüdav majonees (kui pakend on avatud, siis kaks kuud);
  • kõva juust (kui pakend on avatud, siis 3-4 nädalat);
  • pehme juust nagu feta, brie, ricotta või kodujuust (nädal);
  • jogurt (1-2 nädalat).
Seotud lood:

Kolm rusikareeglit, mida võiks toitude osas silmas pidada

1. Kui kahtled, viska minema

Kui ununeb ära, millal mingi toit valmistati, siis pole mõistlik riskida selle söömisega. Parem on tulevikus karbile kuupäev märkida.

2. Ladusta toitu nutikalt

Kui valmistad kohe suurema portsjoni ja plaanid seda külmikus säilitada, siis jaga suur portsjon väiksemateks osadeks ja lase selle jahtuda. Ära pane kuuma toitu külmikusse, sest see tõstab seal olevat temperatuuri. Kasuta toidu hoiustamiseks kvaliteetseid kaanega karpe, mis on puhtad ja heas seisukorras. Ära hoiusta toitu metallpurgis.

3. Ära jäta toite toatemperatuurile liialt kauaks

Toit, mis on liialt kaua köögikapil seisnud toatemperatuuril, võib juba sisaldada kahjulikke baktereid. Seetõttu on mõistlik toit umbes kaks tundi peale valmistamist panna külmikusse. Kui toit on maha jahtunud, siis võib selle ka varem külmikusse panna. Kui söök on aga rohkem kui kaks tundi kapil olnud, ei pruugi see enam söömiseks turvaline olla.

Nippe toidujääkide kasutamiseks

Et toit ei läheks raisku, tasub olla loov ja mõelda välja erinevaid roogasid, mida saad järele jäänud toidust valmistada. Näiteks järele jäänud lihaga saad teha suppi või pajarooga, aedviljad jälle on suurepärased hommikuse omleti sees.

Allikas: businessinsider.com

LOE LISAKS:

Üllatav tõde: kui kaua tohiks toiduaineid tegelikult sügavkülmas säilitada?

Oleksid osanud arvata? Need on kõige mustemad kohad majapidamises