Maitsekas kodu

Meisterlikkus veatu tulemuse nimel — rikkalikud värvid, tundlikud materjalid, puhtad jooned ja täiuslikud proportsioonid loovad pingevaba ja ajatu õhkkonna. Materjalidest tõusid esile väärispuit, nahk ja kotiriie, samet, veluur ja portselan. Keskne teema oli värviline klaas ja lihvitud pinnad. Reljeefid ja 3D-efektid lisavad elegantsi. Lase sel oma koju tulla!

Värviline klaas on moes.
Kui armastad lopsakust, siis olgu seda tõesti palju.

Vaikus meie ümber

Mõni asi võiks ka lihtsalt ilus olla: naturaalsed ja pehmed toonid loovad kodust stressivaba koha.
Kuna partnerriigiks oli sel aastal India, siis hakkas silma ohtrasti uues võtmes traditsioonilisi käsitöötehnikaid, kuid seda jagus küllaga ka Skandinaavia maade väljapanekutesse. Materjalide puhul eelistatakse muidugi looduslikke: vill, siid, kanep ja lina ning puit, kivi, õled, savi ja keraamika (naturaalne või klaasitud) ning sageli on materjalid taastöödeldud.
Mustaks värvitud rotangist ruumijagaja Hübschi kevadsuvisest kollektsioonist.
Jaapanist – Kouseido SAIKA lambivari. Kyo Hyogu (armatuur).

Rohkem rõõmurikkust

Siia teemasse mahub kujundamine kui eneseväljendus julgete värvikombinatsioonide ja võluva lihtsusega — ühetaolisust siit ei leia. Esemeid kombineeritakse ebatavaliselt ja hinnatakse mitmekesisust, kõike seda tehakse mängulises võtmes ning vabana tavapärasusest.
Silma hakkasid tavapäratud mustrikombinatsioonid ja mitmekülgsed materjalid: taimemotiivid, geomeetrilised ja üleelusuurused kujundid, vintage-motiivid ning illustratiivsed tapeedid. Tore on see, et uuenduslikult taastöödeldud plasti kõrvutatakse värskendavatel ja üllatavatel viisidel.
Disainer Tom Dixon alustab aastat üsna ekstsentrilisel moel. Swirl on tema uus lauatarvete kollektsioon. See on valmistatud uudsest materjalist, mis annab esemetele kolmemõõtmelise ilme ning meenutab välimuselt marmoriga kaetud paberit, kuid on tegelikult kõva kui kivi. Uudista www.tomdixon.net.

Aeglane on moes

Meil on kogu aeg kiire, aga kuhu? Võtame aega ja naudime oma kodu. Rahulik kulgemine ja igatsus naturaalsuse järele kombineeruvad puhta stiiliga. Vähem on rohkem. Puhtust ja lihtsust hindav elustiil sisaldab seda kõike: teravaid servi, selgeid jooni, lihtsaid kujundeid, valgeid ja halle toone, klassikalist Skandinaavia stiili ning naturaalseid materjale, nagu kivi, puit ja lina. Maalähedased ja naturaalsed üksikesemed tuleb valida erilise hoolega, et lasta neil oma kodus mõjule pääseda. Nii saab kodust rahulik pelgupaik. Minimalistlik, puhas ja veatu. Kõik asjad meie koju nagunii ära ei mahu.
Poola disainifirma tre disainer Tomek Rygalik on loonud geomeetrilise vormiga väga lihtsa, kuid pilkupüüdva korgist tooli. Uudista www.treproduct.com.

Köök — kodu süda

Köök ei pea enam tagasihoidlik ja funktsionaalne olema — soovitakse tipptasemel kööke, mis sobiksid kõrgete disainiootustega. Uued korteridki planeeritakse nüüd sageli ümber köögi, et luua suhtlemiseks soodne pinnas.
Tänavu 60. tegevusaastat tähistava Mono eesmärk on olnud luua disaini, mis ei järgi trende, kuid on ometi aegumatu. Vaata ka www.mono.de.

Uue nüansiga maalähedus

Tahumatu maalähedase köögi asemel luuakse uusversioone taluköökidest, kus on suuremad proportsioonid ja sirgemad jooned. Tähelepanu on looduslike materjalide koosmõjul ning au sees on puit, kivi ja keraamika. Tunnetuslik kogemus kandub ka uusimate köögimasinate sekka — puidust käepidemega noad lõhnavad värske puidu järele ja käsitööna valminud portselanist taldrikud annavad taasleitud maalähedusele viimase lihvi.
Disainer Bea Mombaers on loonud Belgia disainifirmale Serax eklektilise kollektsiooni, milles kohtuvad akaatsiapuu, mati viimistlusega roostevaba teras ja kulla tooniga kaetud PVD kattega metall. Vaata ka www.serax.com.

Modernne klassika

See stiil esindab puhtaid jooni ja siledaid käepidemeteta uksi, mistõttu on need justkui kunstiteosed ja arhitektuuri märkamatud osad. Roostevaba teras mõjub koos mattide epoksüvaigust pindadega võimsalt. Enim kasutatavad köögitarbed ja toiduained jäävad käeulatusse, olles samal ajal nutikalt peidus, et need köögi üldmuljet ei rikuks.

Köök kui digitaalne väljapanek

Digitaliseerimine mõjutab muutusi ka köökides. Köögitehnika ON nutikas. Nähtamatud digitaalsed abilised teavad, mis on külmkapis, milliseks kujuneb ilm ja kui kaua lasanje veel ahjus peab olema. Nutikad külmkapid sorteerivad toitu värskuse järgi, suudavad võrguseadme abil edastada toidunimekirju ning jagada perekonnaga sõnumeid. Turul leidub isegi ahjusid, mis võivad oma temperatuuri reguleerides vähendada toiduvalmistamise aega. Kõikide tootjate jaoks on siiski prioriteet, et uued tööriistad säilitaksid ka lõbu, mis toidutegemisega kaasas käib.


Partnerriik 2019 — India
India oli tänavuse Ambiente partnerriik ja üritust kureeris India üks tootedisaini tippudest — Ayush Kasliwal. Tema disain kaevub sügavale traditsioonidesse, unustamata seejuures tänapäeva. See viib meid minevikku, kuid tulemuseks on võrratu urbanistlik minimalism, mis on põimitud Indiale omase meelelaadiga. Veel 50 aastat tagasi ei olnud enamikus India kodudes mööblit, vaid istuti põrandal — see oli traditsioon. Kasliwal pühendubki eelkõige traditsioonide originaalsele ümbersünnile. The Bowl Table on selles osas hea näide — lauajalad saab ära võtta ja pealmist osa hoopis suure kausina kasutada. Laud on disainitud Taani firmale Mater, vaata lähemalt www.materdesign.com.

Ambiente on maailma suurim rahvusvaheline tarbekaupade mess, kus esitletakse nii lauanõusid, köögi- ja majapidamistarbeid kui ka ornamente, kingitusi, ehteid, moetarbeid, sisekujundus- ning mööblilahendusi. Tänavusel messil osales 4451 eksponenti ja see tõi kohale 136 000 messikülalist 166 riigist. Ambiente on kogu tööstuse tähtsaim show, kus toimub samal ajal mitu üritust, sealhulgas programme uustulijatele, trendiesitlusi ja auhinnatseremooniaid.

Kümme kõige suurema osalejate arvuga riiki peale Saksamaa olid Itaalia, Hiina, Prantsusmaa, Suurbritannia, Holland, USA, Hispaania, Šveits, Venemaa ja Lõuna-Korea. Külastajate arv kasvas sel aastal märgatavalt — külalisi tuli kogu maailmast, eriti Lõuna-Ameerikast: Brasiiliast, Ecuadorist ja Mehhikost, Euroopast: Suurbritanniast, Hispaaniast, Hollandist ja Venemaalt ning Aasiast: Hiinast, Taist ja Indiast.

Mõnusat kujundamist!