IBUKU arhitektuuri- ja disainibüroo poolt projekteeritud ühe pere elamu on ehitatud peaaegu täielikult bambusest. Viiel korrusel asuvas elamises ruumipuudust ei ole, sest ruutmeetreid on majas täpselt 750.

Kuigi esmasel vaatlusel võib bambuskonstruktsioon jätta õrna ja õblukese mulje, on selle tugevust ja kandevõimet võrreldud lausa terasega.

Et hävitada võimalikult vähe kasvavat taimestlikku, projekteeriti maja sissepääsuteeks massiivne tunnelit meenutav sild, mis viib saabuja otseteed neljandal korrusel asuvasse elu- ja söögituppa. Kontrasti loomiseks on kombineeritud heledat ja tumedat bambust.

Et kliima võimaldab elamuehitust ilma seinteta, siis on ka söögitoa interjöör piiratud välisest ruumist vaid õhuliste piirete abil.

Arhitektuuris on kaasaegsed ja läänelikud avatud köögi põhimõtted ühendatud Aasia kultuurile omase esteetikaga. Külmik ja riiulid on peidetud koonusekujulisse punutud panipaika. Põrandaid katab bambuse kõrval veekindel ja kohalikku päritolu tiigipuu, mis on Indoneesias laialdaselt levinud.

Maja keskel asub erinevatele korrustele viiv avatud keerdtrepp, mis on ehitatud samuti bambusest. Erinevatel tasapindadel asub neli magamistuba, samuti kodukontor ja mänguala lastele.

Kui köök ja söögituba on ümbritseva loodusega vahetult kooskõlas, siis teised eluruumid on varustatud klaasist akende ja konditsioneeriga. Küll aga pääseb magamistubadest terrassidele, kust avaneb maaliline vaade Ayungi jõe orule.

Piirkonnale iseäraliku fauna eest kaitsevad magajat voodit ümbritsevad kardinad.

Magamistubade läheduses asuvad luksuslikud vannitoad. Et loomulik õhutus toimib ka suurepärase konditsioneerina, võib vannitoas kasutada keraamiliste plaatide asemel julgelt puitu.

Kõige niiskem osa ruumist ehk duširuum on tehtud hoopiski metallist ja kaunistatud kohaliku ornamentikaga.

Majast ei puudu ka hubane elutuba, kus vihmase ilmaga teleka taga istuda. Tähelepanu tasub pöörata detailidele — kena puidust rüü on saanud isegi ukse kohal asuv kliimaseade. Kodutekstiil on samuti kohalikku päritolu ning igast ruumist võib leida kohalikke mustreid.

Maja põhiplaan on inspireeritud bambuse enda struktuurist.

Foto: IBUKU

  • Kui soovid selles suurejoonelises elamus peatuda, saad seda teha majutusportaali Airbnb vahendusel.

LOE LISAKS: