Elukeskkonna tähtsust meie heaolule ei saa alahinnata. Heaolust – kodu ruutmeetrite arvust ja elu mugavamaks muutvatest tehnilistest lahendustest – veelgi tähtsam on aga tihtipeale elupaika ümbritsev loodus, terviserajad ja laste mänguväljakud ning muud sotsiaalset läbikäimist ja kogukondlikkust soodustavad tingimused. Just need väärtused hakkasid möödunudsuvisel elamumessil palju silma. Siinkohal ongi hea võimalus esitleda üht elamumessi sümpaatset modernset eramut, mille võlu ei seisne niivõrd tehnilistes lahendustes, kuivõrd selgejoonelisuses, toimivas põhiplaanis ja pea hoolduvabas aialahenduses.

108-ruutmeetrise netopinnaga eramu arhitekt on Susanna Kiiskinen ja maja ehitas Mammutikoti. Maja tellija on paar, kelle lapsed on juba omaette elama kolinud ning nüüd oli neil hea võimalus ehitada ainult oma soovidele ja vajadustele vastav maja. Saimaa järve ääres asuvas Mikkelis jagub loodust ja kauneid vaateid palju. Seda kõike on eramu projekteerimisel ka arvestatud – et vaateid maksimaalselt ära kasutada ning enda kasuks toimima panna.

Skandinaavia stiilis moodsas võtmes puitmaja tumedast laudisest fassaad sulandub kenasti loodusesse. Kodu ehitamisel olid pererahva jaoks olulised märksõnad selged jooned ning kestvad ja kvaliteetsed materjalid.

Ühekorruselises majas on neli tuba ja maja tumedale puitfassaadile sekundeerib rohke puidukasutus siseruumis. Interjööris on puitmaterjal heledamal kujul, luues eksterjööri ja interjööri vahel värskendava kontrasti.

Elu- ja söögituba ning köök moodustavad ühtse avara ruumi, mis on ühenduses tagaaiaga. Elutoa kamin avaneb kolme suunda, toimides elu- ja söögitoa vahelise mõttelise eraldajana. Nostalgilise 70-ndate meeleolu loovad ruumi puitpaneelid ja ajastuhõngulised laevalgustid. Köögisaare ventilatsioonikubu mängib kenasti kokku samas toonis ja võtmes laevalgustitega. Köögimööbel pärineb Puustellilt. Köögisaarest vasakule jäävate säilituskappide keskele moodustub süvend, mis toimib vajadusel nii istepaiga kui ka riiulina.

Eramu sissekäigust vasakule jääb magamistuba, mis on ühenduses privaatse pesuruumiga. Voodipeats mahub sobivalt seinanišši, mille külgedesse on paigaldatatud suunatavad lugemisvalgustid. Voodipeatsi taga oleva seina teisel pool ongi ruumikas vannituba.

Peahoonest eraldi asub hooneüksus, mis jaguneb kaheks. Ühel pool on autode varjualune, teisel saun. Hubane, stiilne ja lihtsa joonega saunamaja täidab vajadusel ka külalismaja rolli.

Sinna on oodatud aega veetma nii lapsed kui ka sõbrad. Ripptoolid loovad saunaruumi mõnusalt rauge meeleolu ja leiliruumi aknast võib nautida vaadet metsamaastikule.


Tagahoov moodustub maapinnalt kõrgemale tõstetud käiguteest-terrassist, mis on kolmest küljest ümbritsetud majaseintega. Hooldust nõudvaid ilupõõsaid ega traditsioonilist muru aiakujunduses ei kohta – mets kujundab siinse maastiku. Hoov läheb sujuvalt üle metsamaastikuks ning võib öelda, et muruniiduki põristamisega siin naabreid ei häirita. Selle asemel saab nautida linnulaulu ja lugeda terrassil raamatut või laiselda niisama süütundeta, et ilupõõsad vajavad taas hooldamist.

Soome elamumess on külastamist väärt ja järgmine toimub juba 6. juulist 5. augustini Poris.

LOE LISAKS: