Investeeri korralikku grilli. Ilmselt pole kellelgi tahtmist õues kokata, kui grill on roostes ja must. Kui grill on kehvas seisukorras, siis toimiva väliköögi loomisel tuleb see esimese asjana välja vahetada. Selleks, et grill võimalikult pika elueaga oleks, tuleb selle eest muidugi ka hoolt kanda. Enamasti jäävad korraliku UFO grilli hinnad 100 kuni 300 euro vahele, kuid nõudlikumale kokale leidub ka kallimaid keraamilisi grille mille hinnad võivad ulatuda isegi tuhandetesse. Enne grilli ostmist tasub läbi mõelda, kuidas seda kasutama hakatakse. Valida tuleks selline grill, mille kõiki funktsioone päriselt kasutatakse. Grilli valik sõltub ka asukohast, kuhu väliköök on plaanis kavandada. Seadus ütleb, et kui grillseadmes tekib küttepuude või muu põleva materjali lahtise leegiga põledes hõõguv süsi, siis tuleb meeles pidada, et seda tehakse vähemalt 5 meetri kaugusel hoonetest, põlevmaterjali lahtisest hoiukohast, metsast, kuivanud taimestikust ja muust süttivast materjalist. Kui aga kasutad grillimiseks eelnevalt valmistatud grillsütt, siis vähemalt 2 meetrit. Elektrigrille ja gaasigrille võib kasutada tasasel pinnal majaga külgneval terrassil, kuid sealgi on ettevaatusabinõude järgimine oluline, kuna õnnetusi on juhtunud ka gaasigrillidega.

Vali korralik mööbel. Kui on plaanis tihedalt õues õhtustada, siis tasuks investeerida korralikku õhtusöögilauda ja toolidesse, mis on ilmastikukindlad ja kergesti hooldatavad. Õige hooldusega on võimalik sama mööblit mitmeid aastaid kasutada. Hooajavälisel ajal tuleks muidugi leida mööblile koht kas siseruumis või kuuri all. Kui ruumi rohkem, tasub investeerida ka välikappidesse ja riiulitesse, kus nõusid ja muud kokkamiseks vajalikku hoida. Nii ei pea õues grillides pidevalt toa ja õue vahet jooksma.

Lisa täiendusi. Aeda ei pruugi küll mahtuda restoraniköök, kuid miks mitte lisada sinna näiteks külmkapp veinide jaoks või kraanikauss. Meeles tuleb pidada seda, et need asjad vajavad ka vee- ja elektriühenduse olemasolu. Kui unistad täiuslikust väliköögist, kus on kõik mugavused olemas, ongi see kõige lihtsam planeerida maja välisseina vastu, kuhu on lihtsam vastavaid ühendusi teha ja vihma eest kaitsev varjualune kinnitada.

Loo endale mugav ajaveetmiskoht. Suhtu selle kujundamisesse kui elutoa- ja söögitoa loomisse. Välikööki võib kohandada kasvõi koduse kinosaali kasutades suurt valget lina ja videoprojektorit. Muusika kuulamiseks annavad väga soodsa võimaluse raadiod või kaasaskantavad kõlarid. Kuuma päikese eest kaitseb päikesevari ja jahedamatel õhtutel annab sooja mõni küttekeha. Eriti mõnusa õhkkonna saab luua näiteks pergola alla, lisades sinna pisikesi tulukesi. Samuti tasub mõelda kamina või soojakiirgurite peale — soojus ja valgus loovad mõnusa õhkkonna aastaringselt. Välikööki ei pea ju kasutama ainult suvel.

Ära loobu omapärast. Välikööki kujundades on oluline jälgida, et see sobib sinu stiili ja maitsega. Kui väliköök tuleb juba olemasolevasse ruumi, siis võib mängida ruumis leiduvate detailidega nagu näiteks puit või kivi. Kui alustada nullist, siis tasub jälgida, et väliköök sobituks majas oleva värviskeemi ja kujundusega. Välikööki kujundades tasub mõelda ka sellele, et seda oleks võimalik vajadusel tulevikus kergelt muuta. Väliköök peaks olema koht, kus suvel peale rasket tööpäeva lõõgastuda, seega kasuta täpselt sellised detaile, mis sulle sobivad.

Allikas: Zillow