1. Taaskasutades nõukogude perioodi ehk Kalle Veesaare laualamp “Võti”
Alghind 50 € (väärtus 150 €)

Kord külastas valgusti autor üht jääkide poodi ja uuris müüjalt, et ega neil midagi huvitavat ole ja nii juhatati ta hoovipealsesse lattu: “Mine vaata ise, äkki leiad midagi…”. Nii jäidki talle näppu need kaks nõukaaegset lambikuplit. Ühenduseks torupainutusvedru, mis remondist järele oli jäänud ning sedasi see lamp sündiski. Eriliseks teeb valgusti see, et lampi saab sisse- ja välja lülitada keeratava võtme abil.

2. Fantaasiarikas mööblitükk lastele — “Dyyni” Nyytlilt
Alghind 65 € (väärtus 330 €)

Unista, avasta, loo… See on mööblitükk. See on mänguasi. See arendab last nii füüsiliselt kui ka vaimselt. Ennekõike on see seiklus ja elustiili kontseptsioon, mis tõotab, et see on lõbus, ent ohutu lisandus igasse koju.


Selle abstraktne vorm sillutab teed loomingulisusele, kuna sellel on mitmeid võimalusi, kuidas lapsed saavad lõbutseda ning veeta aega koos Dyyni’ga. Kiikumiseks, peitmiseks, liu laskmiseks, niisiis rokime edasi!

3. Arne Jacobseni ikooniline tugitool “Swan”
Alghind 850 € (väärtus 2829 €)

ELKE mööbli poolt oksjonile välja pandud Arne Jacobseni tool Swan kuulub vaieldamatult suurimate disainiikoonide nimistusse. 1958. aastal Kopenhaageni SAS Royal Hotelli tarbeks valminud Swan oli omal ajal tõeliselt uuenduslik — istmeosal ei ole ühtki sirget joont, vaid kurvid. Peatselt väärikat 60ndat juubelit tähistav tool on püsinud tootmises kõik need aastakümned kuni tänapäevani.

4. Diskopalavik magamistoas ehk Öölamp “Vecher”
Alghind 5 € (väärtus 60 €)

Meeleoluvalgusti loob uue atmosfääri nii öökapil magamistoas kui elutoas. 1991. aastal Venemaal valmistatud öölamp kannab nimetust “Vecher” ehk vene keeles “õhtu”. Ese on oma algupärases konditsioonis ja täiesti tutikas. Valgusti sees on keerlev diskopall!

5. Tarmo Luisu nurgatool — nokkaut!
Alghind 120 € (väärtus 520 €)

“Knockout” sai inspiratsiooni poksiringist ning on tehtud sobituma täisnurka. Istmekate on naturaalsest nahast. Tooli teeb unikaalseks see, et disaini põhjal on valminud vaid kaks eksemplari — üks sinine ja teine punane. Mõlemad toolid olid väljas Tarmo Luisu 1998 aastal toimunud näitusel “Tarmo Luisu maailm 1998”. Toolile lisab ajaloolist ja ehk ka dramaatilist lisaväärtust fakt, et sinine tool varastati näituselt!

6. Elmet Treieri taaskasutatud jalgratas Fixie “8”
Alghind 450 € (väärtus 900 €)

Fixie nimega “8” on ümbersündinud tavalisest päevinäinud Helkama naisterattast. Jalgratas, mida enam kellelgi polnud vaja, seisis aastaid kuuse all põõsas kuniks disainer Elmet Treieril tärkas mõte aidata päevinäinud ratas romulasse mineku asemel uuele elule. Kontseptsioon järgib säästlikki mõtteviisi — ratta ümbersünnil kasutati ära peaaegu kõik originaalosad ja välditi mõttetuid nipsasju. Selleks, et saavutada tõelist ümbersündi, oli vaja raami pöörata 180 kraadi. Muutus kõik! See ratas sündis uueks stiilseks fixie’iks!

7. Originaalne tool, mis on mõeldud vaatamiseks, kuid mitte istumiseks ehk kunstnik Jan Grau remake Norr 11 toolist.
Alghind 99 € (väärtus 500 €)

Norr11 on oksjonile pannud disainerite Rune Krøjgaardi ja Knut Bendik Humleviki söögitooli, mis on kunstnik Jan Grau käe all muundunud tarbeesemest kunstiteoseks. Grau on pöögipuidust raamis tooli katnud sadade paberhundi läbinud vanade fotodega, mis on maha kantud muuseumide fotokogudest. Tool-installatsiooniga jutustab kunstnik loo kadunud mälestustest, mis nii foto kui ka mälu kaudu ajaloosõelalt igavikku kaovad.

8. Jüri Kermiku tool “Origami”
Alghind 250 € (väärtus 2000 €)

Lehtmetallist volditud tool on osa Kermiku origamiteemalisest sarjast, mis esindab 1980. aastate lõpu noore disainigeneratsiooni laineharja energiat. “Origami” tooli vanem vend “Püramiid” kuulub Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi kollektsiooni.

9. gotoAndPlay tassialus, 12 tk
Alghind 5 € (Väärtus 20 €)

Tarkvara arenduse ja graafilise disaini büroo gotoAndPlay tassialused täidavad nii oma praktilist kui ka lõbusat ’’värvi-ise’’ funktsiooni. Ideaalne abimees nii tundlike tasapindadega kontorisse kui ka igavale koosolekule.

10. Wiiralti meistriteostega T- särgid No.1 Eduard Wiiralt „Lamav Tiiger“ ja No2 Eduard Wiiralt „Põrgu“ Amanjeda Art T-Shirts’ilt
Alghind 49 € (väärtus 149 €)

Amanjeda T-särkide seeria on pühendatud kunstile. Oksjonil on väljas siiditrükis särkidele trükitud Eduard Wiiralti tuntuimad graafilised tööd “Lamav Tiiger“ ja „Põrgu“. Amanjeda Sport Couture´i valikus on kvaliteetsest ja ülimugavast bambuskangast või puuvillast T-särgid, mis on valmistatud algusest lõpuni Eestis.

11. Etnomõjutustega vaagen “Asiidne” Anne Liis-Lehelt
Alghind 10 € (väärtus 95 €)

Klaasvaagen on inspireeritud Pühalepa rahvariiete põllemustritest ning iseloomustab õiget hiiumaa naist, kes on just sellele vaagnale omaselt sitke ja kange, kuid samas õrn ja veetlev.

12. Hondast ümbersündinud “Kuri Kuldnokk”, disain Andres Uibomäelt
Alghind 9900 € (väärtus 15 000 €)

Praktiliselt uuena seisnud, algupärane Honda CB500T on võetud viimse poldini pulkadeks ja disaineri visiooni järgi uuesti kokku pandud. Kõige radikaalsem muudatus on tehtud raami tagaosas, mis on tehtud 70mm pikemaks. Tänu sellele näeb ratas ka palju vingem välja. Algupärasele lenksule on nutikalt sobitatud Motogadgeti “kellad”. Esitule näol on tegemist vana auto udutulega, millel reflektor ja valgusallikas välja vahetatud. Suunatuled ja tagatuli on valitud võimalikult väikesed ja tagasihoidliku vormiga. Lõpptulemus on pisiasjadeni stiilne “cafè racer” mille paagil ilutseb logoks joonistatud nimi “Kuri Kuldnokk”.

13. Maile Grünbergi Kiikhobuste komplekt — üks ratastel ja teine kiiktallal. Lõbus ja vajalik lelu lastele!
Alghind 90 € (väärtus 197 €)

Materjal: painutatud kasevineer, naturaalne või peitsitud erinevate toonidega. Mattlakk.

14. Eesti kunstiklassikat graafik Mare Vindilt
Alghind 150 € (väärtus 550 €)

Mare Vindi pildiruum kujutab aedu, parke ja linnu. Motiivid on edasi antud filigraanse joone, täpikeste ja rütmide ning vaba pinna mängu abil.

Teos “Lõhutud ringid II” kuulub kuuest litograafiast koosnevasse sarja “Lõhutud ringid”, mis on valminud 1990. aastate alguses. Sama graafiline leht pälvis ka eripreemia 1992. aastal toimunud Tallinna IX Rahvusvahelisel Graafikatriennaalil “Trükitud paberil”.

15. Multifuktsionaalne põll Merike Rehepapilt — kui McGyverile meeldiks kokata, siis oleks see tema lemmikpõll!
Alghind 75 € (väärtus 125 €)

Kaks põhilist asja, mis kokkamise juures pidevalt kadunud on — pajakindad ja rätik, on nüüd põllekandjal kavalalt silma all.
Rätik on karabiiniga vööl, pajakindad on lukuga põlle küljes ja ees on suur tasku. Kindad on tulekindlast tekstiilist, mis võimaldab pizza- ja leivaahju sügavustesse tungida. Nüüd saab grillimeister lahtise leegiga rahulikult toimetada. Head kokkamist ja õli tulle!

16. Pootsmanni kurikuulsad Eurovisiooni-kingad Kärt Põldmannilt
Alghind 190 € (väärtus 390 €)

Neid kingi kandis Jüri Pootsmann Eesti Laul 2016 eelsalvestustel ja finaalkontserdil, mille ta ülekaalukalt võitis. Lisaks Jüri edukale esinemisele pälvisid ka Jüri kingad väga suure tähelepanu.
Kingapealsed on lakknahast, vooder taimparknahast, tallad samuti nahast, suurus 43. Valminud käsitööna.

17. OP foto “Tallinn” — Fotoajakirja “Positiiv” konkursi võidutöö, mille autoriks on Sadu-Triste Juurikas
Alghind 20 € (väärtus 150 €)

Geomeetriline, abstrakne ning ühtaegu intiimne foto on inspireeritud OP-kunstist ja uuest Tallinna arhitektuurist. Fotograafi sõnul meeldib talle portreedes neid teemasi isekeskis siduda, mis annabki pildile omapärase sisemaailma ja sügavuse.

Tegemist on ühtlasi fotoajakirja “POSITIIV” konkursi “Inimene. Linn. Kogukond” 2016. aasta võidutööga. Raamitud A2 foto on oksjonikomplektis koos signeeritud ajakirjaga.

18. Sigrid Kuuse kõrvarõngad hõbedasse valatud kuusevõrsetega
Alghind 40 € (väärtus 80 €)

Kollektsiooni „Kuusevõrsed“ loomisel on ammutatud inspiratsiooni kevade ilust — kargest hetkest, mil helerohelised võrsed end okste tippudest välja sirutama hakkavad. Just need värsked kasvud on autori poolt valatud otse hõbedasse (prooviga 925) ning siis ükshaaval käsitööna kõrvarõngasteks vormitud. Iga „Kuusevõrse“ kõrvarõngas on seega just selline nagu loodusest korjatud — unikaalne.

19. Suur lõikelaud 100% ümbertöödeldud jogurtitopsidest
Alghind 5 € (väärtus 55 €)

Smile Plastics on lõppude lõpuks lahendamas üht suurimat küsimärki keskkonnakaitsjate peade kohal — mida teha kasutatud plastikpakenditega? Veelgi enam — tegemist ei ole mitte ainult ilusa ja jätkusuutliku disainiga, vaid ka igati praktilise esemega, sest seda on lihtne puhastada ning lõikelaud on kõdunemiskindel.

20. Tanel Veenre ehtekomplekt “Voodoo paradiis”
Alghind 0 € (väärtus 125 €)

Need ehted on sündinud seal, kus vikerkaar kohtub musta auguga ja papagoi saab sõbraks kaarnaga. Nende kõrvarõngaste ja ripatsi keskmeks on puidust ristid, mis saanud värvitolmuselt sametise saba. Rist on arhetüüp, ürgne kujund, mis Voodoo paradiisi sattununa on kaotanud oma magususe, pigem nakatab kandjaid oma müstilise jõuga. Segu sumedast tumedast ja küütlevatest värvisahmakatest.

21. Viive Väljaotsa vaasid “Kera I, II”
Alghind 25 € (väärtus 50 €)

Viive Väljaots lõpetas kunstiinstituudi 1974. ja suundus seejärel kohe tööstuskunstnikuna tööle Pärnu Ehitusmaterjalide Tehasesse, kuhu jäi 1981. aastani ning töötas hiljem aastaid ka keraamika õppejõuna. Aastas tuli esitada keskmiselt 16 kavandit, millest tootmiseni võis kuluda mitu aastat. Vaasiesari “Kerad” pärineb aastast 1979 ja on vaid üks näide tema kujunduskäekirjast, kus algvorm on oskuslikult elegantseks argiesemeks lihtsustatud.
Tootja: Pärnu Ehitusmaterjalide Tehas

22. Helisummutav märklaud-seinapaneel Monika Järgilt
Alghind 15 € (väärtus 125 €)

Paneeli sisu on valmistatud polüestervildist ja kokkupanekul ei ole kasutatud liime — see on täielikult taaskasutatav. Märklaua koostis, disain ja paigaldus moodustavad kokku kolmemõõtmelise süsteemi, mis summutab nii kõrged kui ka madalad helid. Helisummutavad paneelid on testitud ning sertifitseeritud Rootsi labori SP poolt kõrgeima “A” klassiga. Toode tuleb oksjonile koos nooltekomplektiga.

Heategevuslik disainioksjon tähistab tänavu kümnendatu juubelit! Tore ja tänuväärne ettevõtmine toimub juba alates 2006. aastast eesmärgiga toetada Eesti tudengite disainiõpinguid välismaal.

Oksjon toimub 17. septembril kell 20 Kultuurikatla Mediateegis. Sündmuse sujuvamaks läbiviimiseks palutakse kohal olla tund aega varem. Esemeid saab näha ja katsuda alates 15. septembrist Kultuurikatlas, kus on avatud oksjoninäitus. Tule osalema — saa osa ainulaadsest disainist!