1) Lisa oma kodule avarust heledate ja säravate värvidega. Kui soovid, et sinu kodu paistaks avaram, kui see tegelikult on, tasub kasutada heledaid ja elavaid värve nagu helekollane ja munakoorevärv. Kindlasti ei tasu kasutada tavalist valget. Olgugi et naturaalne valge võib samuti avarust tekitada, ei mõju see nii hubaselt ja koduselt, kui kergelt toonitud värvid.

2) Punane värv köögis tõstab isu. On leitud, et punane värv tõstab inimestel isu — tõenäoliselt on see ka üks põhjus, miks paljud restoranid armastavad kasutada oma ruumides punase erinevaid variatsioone. Selleks, et oma köögis punase värviga isusid tekitada, ei pea üldse palju vaeva nägema — piisab ainult, kui ilmestad beeži seinapinda näiteks punaste kapiustega.

3) Talvisel ajal soojenda oma kodu sügavate toonidega. Kui kasutad kujunduses punaseid, oranže ja kollaseid värve, teeb see tuppa sisenemise hoopis soojemaks ja mõnusamaks — seda eriti talvel. Nõuannet tasub meeles pidada eeskätt siis, kui plaanid oma maja talvisel hooajal müüki panna. Et kodust värvikaarti oleks lihtne suvehooajaks ümber kohandada, siis tasub värvi sisse tuua kergesti vahetavate sisustusaksessuaaridega — kardinate, diivanikatete, laualinade, patjade ja teiste pisemate detailidega.

4) Suvel jahuta oma elamist külmemate toonidega. Nii nagu sügis kohe soosib sooje värve, tasub suvisel ajal lisada oma kodule värskust, jahedust ja puhtust jahedamate värvidega, eriti sinisega. Populaarne valik suvekodudesse ja teistesse suveprojektidesse on valge välisilme mõningase sinise lihvi või varjundiga.

5) Sise- ja väliskujunduse värvid võiksid esikus kokku saada. Parim viis, kuidas panna oma külalised juba kohe tuppa astudes imestusest heldima, on sulatada ühte välis- ja sisekujunduse värvid. Seega võiks sissekäik või esik olla nende värvide kokkupuutekoht. Sarnase efekti saad luua ka nii, kui tood väliskujunduse värvid sisse mõne sisekujunduselemendina.

6) Kasuta värve oma minevikust. Paljud värvikonsultandid on öelnud, et kui kasutad oma elamises värve, mis meenutavad sulle lapsepõlve ja sealseid toredaid mälestusi, võib see minevikus kogetud positiivsed hetked taas ellu äratada ning luua koju mõnusa meeleolu. Kui sa ei suuda kohe kuidagi meenutada, millised värvid sinu lapsepõlve kööki ilmestasid, siis tasub meeles pidada, et punaste ja kollaste toonidega saab imelise köögi — need värvid annavad ruumile mängulisuse, aga samas hoiavad ka peent joont.

7) Puhkeruumides kasuta rahustavaid värve. Magamis- ja vannitoas saad luua hästi mõnusa rahustava atmosfääri, kui täiendad jahedaid toone mõne värvivarjundiga. Kindlasti tasub kaaluda siniseid, rohelisi ja isegi lillasid varjundeid — need aitavad sul oma „kindluses” kergesti rahu saavutada. Seda tehnikat kasutades on aga kasulik teada, et mida tumedamat värvivarjundit kasutad, seda parema efekti saavutad.

8) Hoidu punasest värvist, kui sul on probleeme kõrge vererõhuga. Kui köögisisustuses võib punane toon söögiisu tõsta, siis teistes ruumides seostatakse selle tumedamaid toone sageli kõrge vererõhu ja ärritavusega. Kui sa siiski tingimata soovid, et magamis- või elutuba oleksid tumedamates toonides, otsusta kindlasti mõne jahedama tooni kasuks, kui seda on punane. Näiteks lisa ruumi roosasid aktsente.

9) Vannitoas tasub end mõne tuttava värviga meelitada! Sulle meeldib kanda mingit kindlat värvi? Väga hea, kaalu selle kasutamist ka oma vannitoas. Sul on mõni konkreetne värv, mis sulle sinu silmis kohe kuidagi ei istu? Selge, sellisel juhul väldi seda iga hinna eest ka oma vannitoas. Sa ju tahad ometi hea välja näha, kui end peeglist vaatad. Sellele aitab kindlasti kaasa see, kui taustal on mõni värv, mis sulle tõeliselt meeldib.

10) Treeningruumi kujundamisel kasuta erinevate meeleolude kombineerimist. Olgugi et mõnele võib tunduda, et punane värv sobib treeningruumi kui rusikas silmaauku, ei ole see tegelikult sugugi nii, sest punane värv võib seal hoopistükkis palavustunnet süvendada. Kui aga soovid ikkagi tingimata ruumis sooje värve kasutada, tasub ehk mõelda sinise ja kollase värvi kombineerimise peale. Üks võimalus on alati kasutada ka rahustavat rohelise-sinise kombinatsiooni, mis aitab treeningul n-ö jahendavat efekti luua.

11) Kodukontori kujundamisel keskendu rohelisele värvile. Roheline aitab keskenduda ja mõistagi, mida kiiremini oma töö tehtud saad, seda rohkem aega jääb sul oma perega veeta. Kindlasti ei peaks aga piirduma üksnes roheliste taimedega. Ühtlasi võiks mõelda ruumi heleroheliseks värvimisele. Küll aga tasub tajuda piire, et mitte oma kodukontorit päris džungliks pöörata, sest rohelisega liialdamine võib ruumile kergesti häiriva ilme tekitada. Maalrid ütlevad igatahes kui ühest suust, et roheline on praegu üks populaarsemaid värve, mida kodu kujundamisel kasutatakse.

12) Kollasega lisa optimismi! Nagu ka arvata võib, on kollane imeline värv välisruumi. Siseruumides sobib see aga hästi näiteks esikusse või suletud verandale. Kollased toonid annavad sealt kooli või tööle minnes kaasa viimase koguse positiivsust enne rasket päeva.

13) Ära lase lillal värvil end eksitada! Olgugi et lilla värv tähistab jõukust ja romantilisust, kohtab seda pärismaailmas võrdlemisi harva ja võib mõjuda su kodukujunduses väga võltsilt. Kui sa aga tõesti tahad enda koju natuke lillat värvi sisse tuua, proovi seda mõne teise naturaalsema värviga, näiteks kollase või rohelisega, kokku sulandada.

14) Naturaalse ilme saamiseks too oma elamisse pisut pruuni tooni. Kui sulle meeldib puit või nahk või miks mitte, oled juba toonud igasse oma tuppa sisse mõnusat naturaalset joont, saab seda pruuni värviga hõlpsalt võimendada. Sellegipoolest tasub ettevaatlik olla, sest pruun värv võib mõnel inimesel kurvameelsust põhjustada. Seetõttu on hea mõte kombineerida seda valgete ja puhaste pindadega.

15) Vannitoad on enamikes kodudes põhjusega valget värvi. Valge mitte ainult ei tähista kargust ja puhtust, vaid see muudab ka vannitoa koristamise hoopis lihtsamaks. Plekid mitte ei peida end, vaid näitavad oma asukoha kenasti kätte! Teadmine, et vannituba on puhas ja värske, annab hea tunde.

16) Haige või astmaatikust lapse ruum usalda kindlasti oranži värvi kätte. Oranži värvi on sageli seostatud kopsufunktsioonide parandamise ja energia tõstmisega. Lisaks sellele, et heleoranž töötab väga hästi treeningtoas, on sellest suur abi lastele, kes taastuvad mõnest haigusest või kellel on probleeme kopsudega.

17) Kui miski ei suju, vaata loodusesse! Värvipsühholoogia soovitab valida koju loodust meenutavad toonid. Värvid, mis esinevad looduses, sulanduvad sinu kodukujundusse nagu valatult.

Allikas: Freshome

LOE LISAKS: