1. Jätad ahju eelsoojendamata

Ahju soojendamata jätmine võrdub asjatu ajakuluga. Teiseks võib toit minna kõrbema, kui lülitad ahju sisse samal ajal, kui paned sinna toidu. Mõistlik on teha nii, et kui toit vajab näiteks 200 kraadisel temperatuuril küpsetamist, siis lülita ahi juba toidu ettevalmistamise ajal sisse, et see jõuaks soojeneda enne toidu sinna asetamist 200 kraadini.

2. Valad rasva kraanikaussi

Kui torud kipuvad sageli ummistuma, siis mõtle, kas valad kraanikausist alla üleliigset rasva. Nimelt soodustab rasv torude ummistamist, sest jahenedes see taheneb ja aja jooksul koguneb seda torudesse mingi hulk, mis ajab toru umbe. Tee parem nii, et pühi rasv majapidamipaberiga anumalt ära ja viska kasutatud paberitükk prügikasti.

3. Valmistad küpsetatud ja küpsetamata toitu kõrvuti

Kui asetad küpsetamata lihatüki juba peaaegu valmis juurviljade juurde, võib see endast kujutada ohtu tervisele, sest küpsetamata toidult võivad halvad bakterid levida küpsetatud toidule. Eriti kehtib see liha kohta, sest nii on oht nakatuda salmonelloosi.

4. Hoiad kööginuge sahtlis

Kui noad on sahtlis ja need saavad pidevalt raputada, siis muutuvad need aja jooksul nüriks. Lisaks võid endale kergesti viga teha, kui sahtlis on lahtiselt hulk nuge. Hoia parem nuge magnetriba peal, sest nii säilivad need paremini ja ohutum on ka.

5. Puhastad kannmikserit käsitsi

Kuigi see võib tunduda hea idee, sest nii saad veenduda, et kannmikser saab plekitult puhtaks. Tegelikult võib kannmikseri käsitsi puhastamine olla aga ohtlikum, kui oskad arvata. Kannmikseri terad võivad terad lõhkuda köögikindad ja käed. Parem lisa kannu pisut seepi, lase sinna vesi peale ja lase sellel minutike seista. Hiljem loputa kannmikser ära ja aseta see nõudepesumasinasse.

6. Paned nõudepesumasinasse liiga mustad nõud

Jah, nõudepesumasinasse peabki tegelikult panema musti nõusid, aga mitte selliseid, kus on suured toidutükid peal. Kui eemaldad toidutükid eriti mustadelt taldrikutelt enne nõudepesumasinasse asetamist, väldid nõudepesumasina torude ummistumist. Vastasel korral võib juhtuda, et toidutükid kogunevad torudesse ja masin lakkab lõpuks töötamast.

7. Kasutad kannmikserit ja saumikserit vaheldumisi

Need näivad sarnastena, kuid on tegelikult pisut erineva otstarbega. Kannmikserit kasutatakse natuke paksema tekstuuriga vedelike valmistamiseks nagu smuutid ja püreesupid. Saumikserit kasutatakse aga pähklite, juurviljade või paksude kastmete valmistamiseks.

8. Kasutad puhastamata grilli

Mõtled, et mis see lihale või grill-võileivale ikka teeb, kui kuumadel raudadel on pisut tükikesi eelmisest toidust. Tegelikult võivad toidujäägid grillil põhjustada aga tulekahju. Seetõttu puhasta grill enne kasutamist alati korralikult ära. Ameerikas saab puhastamata grillist alguse ligi 8900 tulekahju aastas. Keskmiselt sureb seeläbi kümme inimest ja kahjud ulatuvad 118 miljoni dollarini.

Foto: Pixabay


9. Teed ahjuukse toidu valmistamise ajal lahti

Kellel poleks midagi ahjus küpsetades kiusatust avada viivuks ahjuuks, et vaadata, mis nägu seal valmiv toit ikka on. Seetõttu võib ahjus olev temperatuur aga palju langeda, mistõttu võtab toidu küpsemine palju kauem aega. Kui hoiad ahjuukse kogu aeg kinni, saab toit kiiremini valmis ja küpseb ühtlasemalt.

10. Laod malmpannid üksteise peale

Mõtled, et nõudele ei tee see ju midagi, kui need üksteise peale laduda. Pannidele teeb aga küll. Kui pannid teineteise peale laduda, võivad need kriipida ja kahjustada saadad. Kui muudmoodi aga ei saa ja soovid pannid siiski teineteise otsa laduda, siis pane kahe panni vahele käterätik, sest nii ei kraabi pannid teineteist.

11. Asetad asjad nõudepesumasinasse valesti

Nõudepesumasinasse asjade asetamine teatud moodi on tegelikult oluline. Näiteks plastist asjad võiksid asetada ülemisele riiulile, sest nii puutuvad need kuumusega vähem kokku ega sula ära. Pokaale ja söögiriistu ära aseta nõupesumasinasse parem üldse, sest need võivad seal tuhmuda või katki minna. Lisaks avastati ühe Suurbritannias tehtud uuringuga, et nõud, millel on proteiini sisaldavad toidujäägid peal, saavad nõudepesumasina alumisel riiulil ja süsivesikuid sisaldavate toidujääkidega nõud saavad kõige puhtamaks riiuli keskel, kui nad on lähedal tiivikutele.

Foto: Shutterstock

12. Paned toiduained kannmikserisse vales järjekorras

Suurepärase smuuti valmistamine pole nii lihtne, et paned kõik asjad lihtsalt kannmikserisse ja vajutad nuppu. Kui tahad, et toiduained seguneksid omavahel hästi, siis alusta vedelikega ja lõpeta juurikate, puuviljade ning jääga.

13. Hoiad valmis toitu köögikapil samal ajal, kui valmistad teisi toite

Paljud teevad nii et, kui käsil on mitme asja valmistamine ja mõni toit on valmis saanud, siis asetatakse sellele köögirätik peale, et see ei jahtuks. Tegelikult on parem nipp panna see roog hoopis ahju alumisse sahtlisse, sest just seal püsib ta kõige paremini soojas. Seda aga eeldusel, et see sahtel pole üleliigsetest asjadest pungil.

14. Avad haudepoti kaane enne, kui toit on valmis

See on võrreldav ahjuukse avamisega. Samamoodi tekib temperatuurikadu, mistõttu kulub toidu valmimiseks palju kauem aega.

15. Hoiustatud teatud toiduaineid külmiku ukse küljes olevatel riiulitel

Külmiku uks puutub sooja temperatuuriga rohkem kokku. Külmiku tagumine külg on näiteks külmiku kõige külmem osa. Ukse küljes pole tegelikult hea hoida toiduaineid nagu munad, liha ja piim, sest need võivad minna kiiresti riknema. Hoia neid parem riiulil, sest seal on temperatuur stabiilsem.

LOE LISAKS: