Köögisaar võib olla nii suur kui ka väike — tähtis on lähtuda ruumist endast ja inimeste arvust, kes seda kasutama hakkab. Oluline on aga see, et saarekese ümber kenasti toolid ära mahuks. Seega tasub jälgida, et tööpinna üks serv ulatuks parasjagu köögisaare seinast eemale, et tekiks piisavalt ruumi jalgade jaoks.

Kui istujaid on vähem ja ruumi napib, siis võib suurema osa köögisaarest planeerida panipaikade alla ja istumisala paigutada saare otsakülge.

Istumisala võib olla ka kõrgem ja teisest materjalist!

Köögisaar annab hea võimaluse tuua ruumi erinevaid värve ja materjale ning kindlasti ei pea saareke olema täpselt samasuguse tööpinnaga, nagu köögimööbel. Näiteks kui armastad marmorit, aga ei raatsi seda päris kõikjal kasutada, siis on saareke hea koht, kus see kaunis materjal kenasti tähelepanu keskpunkti seada.

Tasub mõelda ka sellele, kas einestamine leiab aset ainult köögisaare ümber või on kasutuses ka eraldi söögilaud. Kui eraldi söögilauda ei ole, siis on mõistlikum valida saare ümber lihtsate pukkide asemel pisut mugavamad lahendused, mis ka istuja selga toetaksid.

Mis puutub panipaikadesse, siis on võimalik saarekesele sisse ehitada nii kinniseid kui ka avatud riiuleid. Viimased annavad laheda visuaalse efekti, kuid mõistagi vajab nende korrashoid suuremat tähelepanu.

Lahe idee on leida köögisaarel koht ka kokaraamatute jaoks.

Kui seinaäärsel tööpinnal jääb pliidi või kraanikausi jaoks ruumi väheks, siis on levinud variandiks selle integreerimine köögisaarele.

Õhupuhastaja köögisaare kohal ei pea olema suur ja inetu detail — saadaval on ka õhulisi ja kauni disiniga lahendusi.

Või isegi peaaegu märkamatuid…

Köögisaar on köögis üheks kesksemaks elemendiks. Seega tasub selle kujundamisele loominguliselt läheneda. Selles köögis on köögisaare üks sein kaetud põneva mustrilise plaadiga. Ja kui muster peaks ühel hetkel väsitavaks muutuma, saab selle spetsiaalse plaatimisseguga lihtsalt üle plaatida!

Köögisaar ei pea olema ilmtinimata ristkülikukujuline. Kui ruumi rohkem ja plaan saarega ka suuremat söögilauda asendada, siis miks mitte mõelda ruudukujulisele saarele?

LOE LISAKS: