1. Milliste sõnadega ennast tutvustaksite?

PULO disain on akronüüm puidusest loomingust, aga ka ettevõtte loojate perekondade lugu. Meisterdame oma tooted puidutööstuse jääkidest ja rõõm on tõdeda, et keskkonnasäästlikkus läheb korda aina rohkematele. PULO aluseks on soov luua oma kätega – see on PULO toodete ideestamise ja tootmise juures esmatähtis. Kogu toodang valmib Tallinnas butiik-töökojas.

2. Kust sai kõik alguse ja mis on teinud teist need, kes olete?

Oleme n-ö selfmade disainerid, kellel on hulganisti tahet ja pühendumust. Oleme veendunud, et suur soov on parim, mis taganttõukena asjad käima lükkab. PULO puhul oli selleks isiklik ambitsioon ja vajadus. Samal ajal ostsime uued kodud, mida oli vaja innuga sisustada ja valgustada. Meelepäraste valgustite leidmisega oli aga raskusi ja Liis jõudis tõdemuseni, et teeb ise oma koju valgustid. Kati oli alguses skeptiline, kuid nähes esimesi prototüüpe, mis valmisid Liisi ja tema puutööoskustega isa koostöös, oli ta müüdud. Kõik edasine kulges loomulikku rada – süttis justkui pisikene kulutuli. Nagu väikeses Eestis ikka – naaber nägi ja tahtis ka. Kolme aasta jooksul on valmis saanud kaugelt üle saja kodu valguslahendused. Ehk siis on tihti vaja vaid üht mõttevälgatust, mis torgib tagant ja vallandab täiesti uue maailma.

3. Kuidas on möödunud teie loomingulised aastad disainerina?

PULO järgib oma südamehäält ja toimetab tunnetuse järgi. Hea meel on tõdeda, et see tunnetus ei ole siiani alt vedanud. Austame minimalistlikke ja geomeetrilisi vorme, mis sobivad suurepäraselt põhjamaise olemusega. Minimalistlik stiil on läbi aegade hoidnud oma osa ning pealegi on Skandinaavia mõjutustega puhtad ja selged jooned olnud populaarsed juba aastakümneid enne meie ettevõtmise sündi. See on regioonile nii omane ja oleme veendunud, et nii see jääbki.

Kindlasti ei tohiks ära unustada taaskasutust, mis on PULOle väga südamelähedane. Kasutame oma valgustite loomisel just puidutööstuse jääke, et mitte koormata elukeskkonda midagi uut luues, vaid kasutame juba ringlusesse jõudnud materjali – puitu. Valgustite kõrval oleme jõudnud ka koduaksessuaaride ja moetoodeteni.

4. Milliste raskustega olete silmitsi seisnud ja kas on asju, mida oleksite soovinud teada juba karjääri alguses?

Suurim pärssiv jõud asub inimese kahe kõrva vahel, nii olime esiti vägagi tagasihoidlikud, kuna ei ole ju seda justkui vajalikku disainiharidust. Seadmeidki, mida nüüd iga päev kasutame – treipinki, frees- ja puurpinki – ei olnud me varem kasutanud. Edasiviivaks jõuks on tahe ja innukus ning aasta-aastalt kasvab ka enesekindlus, mis saabub paljuski tunnustuse kaudu. Hea on tõdeda, et väärikad sisearhitektid ja disainerid on meie tooteid kiitnud just lihtsa ja selge disainikeele poolest. Oleme veendunud, et võimalused avanevad, kui millessegi piisava hulga julguse ja ettevõtlikkusega süüvida. Üldinimlik õppetund on ehk tõik, et kõigile ei peagi meeldima, esteetika on sügavalt subjektiivne.

5. Kas on välja kujunenud efektiivne töörutiin? Milline?

Enam kui kolme aastaga on paika loksunud töörutiin, kes mida teeb, et töö kiiresti ja efektiivselt edeneks. Oleme töökojas, aga ka ettevõtte argipoolega toimetamise juures rollid ära jaotanud. Ühisosa, millest me kumbki ei soovi kõrvale jääda, on prototüüpimine. See on loometegevuse magusaim osa.

Standardtootmistegevuste juures on Kati roll seotud puidu ettevalmistamise ja liimimisega ning lõpuosas vajalike aukude puurimise, toodete viimistlemise aga ka valgustite ühendamisega. Liis on peamiselt kreissae, treipingi ning lihvpinkide taga, et tooted oma vormi saaksid. Kontori poolel on Kati roll ettevõtte finantside ja sisseostu juhtimine. Liis tegeleb toodete hinnastamise ja turundamisega.

6. Kas mõtlete tööd tehes keskkonnasäästlikkusele? Kuidas?

See on meie ettevõtmise kese ja alustala. Meie tamme- ja saarepuidust tooted valmivad põrandatootja Bolefloor tootmisjääkidest, kus puidu jääke paratamatult tekib ja mis muul juhul ahjukütteks läheksid. Tavatseme selle kohta öelda, et paneme halud lihtsalt teistmoodi põlema – teeme neist valgustid. Kuna meie endi tootmises tekib omakorda jääkprodukte ja meile on oluline keskkonda hoidev ellusuhtumine, siis on ääretult loogiline, et kasutame ära ka oma puutöö väikseimadki jäägid. Kuna puitu ahju ei aeta, siis nii sünnivad valgustite kõrvalproduktidena vaasid, küünlajalad, nagid ning ehetest kõrvarõngad ja kaelakeed.

7. Mis või kes inspireerib?

Peamine inspiratsioon tulebki puidust. Tajume, et sel materjalil on hing sees ja naturaalse materjalina on see erilise väärtusega just praegu, mil meid ümbritseb nii palju tehnitsistlikku. Teisalt inspireerib meid taaskasutus, meile on oluline ka puidu lõpuni välja väärindamine. Meid köidab teadmine, et meie tootmises ei ole asjatut raiskamist.

PULO disainikeel tugineb loojate isiklikule tunnetusele ja stiilitajule. Stiililiselt inspireerume 70- ja 80-ndate lihtsast joonest, oleme ise selle aja lapsed. Võime samas ka öelda, et me ajame oma joont ja hea on tajuda, et see joon, mida me ajame on suuresti kooskõlas ka praegu valitsevate trendidega. Siiski ei saa meid trendijooksikutena käsitleda.

8. Milline on suurem eesmärk? Mis on see, millega soovite meelde jääda?

Ajada asja, mis endile rõõmu pakub. Usume, et positiivse energia peal toimetades jõuame ka teiste südamesse. Teisalt on põhiteemaks jätkuvalt puit ja käsitööoskuste ausse tõstmine. Seetõttu tunneme rõõmu valgustimaailma trendist, millel on selged mõjutused käsitsi valmistamise tehnoloogiatest. Suur õnn, et meie toimetamise viis ja tooted on sedavõrd paljudele Eestis, aga ka lähiriikides silma jäänud või ka juba nende interjööri osaks saanud.

9. Kuidas elab meie disain ja kas on põhjust tunda muret või rõõmu?

Siinkohal ainult rõõmu. Eesti disain on suure leegiga süttinud ja annab endast märku kogu maailmas. Kunagi varem ei ole meie kaasmaalased olnud nii leidlikud, loovad ja edukad. Meil on ainult hea meel selle üle, et aina enam julgetakse uute ideedega välja tulla. Enim teeb rõõmu, et ka turundamise ja müümise oskus on tõusnud. Disainer ei ole „piinatud geenius“ kusagil rõskes keldris, vaid sirge selja ja uhkusega oma loomet presenteeriv ettevõtja.

10. Milline oleks teie soovitus algajale kolleegile?

See on hästi lihtne – tee asja, mis sulle meeldib ja kõik muu tuleb koos sellega.

11. Lemmikobjekt enda loomingust? Miks?

Lemmikobjekt on PULO disain tervikuna, kõik tooted on ju meie enda käte vahel valminud ja väga raske oleks oma lapsukestel vahet teha. Nad kõik on meie looming ja väärivad täit austust ning lemmikobjekti tiitlit.