Lisaks sellele, et hallitus näeb inetu välja, võib see tervisele tõsist ohtu kujutada. Hallitusseened võivad põhjustada ninakinnisust, ärritada kurku ja tekitada köha või vilinat hingamisel ning mõnel puhul ka nahalöövet või silmapõletikku. Eriti vastuvõtlikud on hallituse mõjule allergikud või teatud hingamisteede haigusi põdevad inimesed.

Asja muudab eriti keeruliseks see, et hallitus võib peita end paikades, kus sa seda kahtlustadagi ei oska. Siin on mõned kohad kodus, millel selles plaanis kindlasti silm peal hoida tasuks.

Kraanikausi alla jääv ruum

Hallitus tunneb end eriti mõnusalt soojades, niisketes ja hämarates paikades ja nii on köögivalamu või vannitoa kraanikausi alla jääv ruum üks tõenäolisemaid kohti, kust seda leida võib. Kontrolli, et valamu alla jäävasse kappi poleks kogunenud niiskust, et torudest ei lekiks vett ning pühi hallituse leviku tõkestamiseks kraanikausi alla jääva kapi seinad üle valgendi- või vesinikperoksiidipõhise puhastusvahendiga. Muudki kriitilised kohad, kuhu niiskus võib koguneda, tuleks köögis üle vaadata.

Foto Toa Heftiba / Unsplash

Hambaharjatopsik

Klaasist või keraamiline hambaharjatopsik vannitoa kraanikausi serval on hambaharjade hoidmiseks mugav ja käepärane paik. Kuid tingituna hambaharja otsast nirisevale niiskusele on see ideaalne elukeskkond ka hallitusele. Hallituse tekke vältimiseks loputa ja kuivata hambaharjatopsikut regulaarselt.

Mänguasjad

Väikesed lapsed armastavad kõike suhu toppida ja nii kipuvad nende mänguasjad kiiresti ilaseks ja määrdunuks muutuma. Bakterid ja niiskus kogunevad isegi kõvadele kummist ja plastist mänguasjadele, mis muudab need hallituse tekkele äärmiselt altiks. Seda aitab vältida mänguasjade regulaarne pesumasinas või nõudepesumasinas pesemine.

Foto Kaboompics

Kodumasinate tihendid ning tilgakogujad

Kodumasinate (eriti külmikute ja nõudepesumasinate) tihendid ja tilgakogujad hoiavad niiskust ning seal, kus esineb niiskust, esineb reeglina ka hallitust. Lisa need oma regulaarsesse puhastus- ja koristusrutiini, nii ei saa hallitus võimalust levima hakata.

Jalamatt

Jalamatt on mugav koht, kus kraapida jalatsitelt neile kogunenud pori, murulibled või lumi, kuid igapäevase kasutamise käigus kipub niiskus jalamati alla lõksu jääma, mis omakorda loob mõnusa keskkonna hallituseoste arenguks. Loputa jalamatti regulaarselt ning võta see uuesti kasutusele alles siis, kui see on täielikult kuiv.

Vaibad ja polsterdused

Polstrid ja seinast seina vaipkatted koguvad endasse hulgaliselt tolmu, mustust ja naharakke, mis on hallituseoste jaoks tõeline pidulaud. Lisa valemisse maha tilkunud vedelik või toruleke ning oledki hallitusele ideaalse kasvulava loonud. Hallitusriski vähendamiseks puhasta polstreid ja vaipkatteid tolmuimejaga (tee seda regulaarselt!), pese hallitust pärssivate pesuvahenditega ning kui neile peaks kogemata vedelikke tilkuma, siis kuivata need kohe põhjalikult.

Foto Kaboompics

Tapeedi ja kipsplaadi tagakülg

See, et sa seda ei näe, ei tähenda seda nagu seda poleks. Hallitus võib peita end tapeedi taga, seinapaneelide all või isegi kipsplaadi tagaküljel. Pühi seinu regulaarselt ning kontrolli lae ja seinte ühenduskohti hallituse märkide suhtes. Enne uue tapeedi või kipsseina paigaldamist värvi aluspind hallitusvastase värviga, see aitab hallitusprobleeme ennetada.

Boilerite ja veesoojendite ümbrus

Boileritel ja veesoojenditel on normaalse töö käigus tekkiva niiskuse ja kondensatsiooni eemaldamiseks äravool. Paraku aga kipub see äravool kergesti ummistuma või roostetama ja nii saab niiskuse eemaldamine takistatud. See omakorda loob toimimishäirega masina ümbruses soodsad tingimused hallituse kasvuks, seda nii seintel, põrandatel kui isegi masinat ümbritsevas õhus. Kontrolli ja puhasta masina äravoolu regulaarselt ning kaalu ruumides, kuhu niiskus kergesti kogunema kipub, õhukuivati kasutamist.

Laeplaadid

Kuna torud jooksevad sageli ripplae alla jäävas tühimikus, kipub see pahatihti muutuma tõeliseks niiskuse, tolmu ja hallituse magnetiks. Eriti hallitusaltid on kütte-, ventilatsiooni ja kliimaseadmete süsteemide tuulutusavade lähedusse jäävad plaadid, seda tingituna pidevast sooja ja niiske õhu ringlusest nende ümbruses. Kontrolli laeplaate regulaarselt, nii märkad probleeme enne, kui need edasi jõuavad levida.

Toataimed

Toataimede ülekastmine põhjustab juuremädanikku ning lühendab taimede eluiga, kuid lisaks sellele võib liigne niiskus mullapinna ning lillele koduks oleva poti hallitama panna. Nii et ära kastmisega liialda!

Foto Priscilla Du Preez / Unsplash

Niisiis, hallitus tunneb end mõnusalt kõikjal, kus on niiske ja hämar. Kuivata kõik niisked paigad ja laigud ning puhastada põhjalikult kõikvõimalikud peidetud nurgakesed ja nurgatagused. Ainult nii õnnestub hallitus majapidamisest eemal hoida.

LOE VEEL: