Toolid ei ole tavaliselt kuigi pretensioonikad esemed ega nõua ülejäänud sisustuse väljavahetamist. Samas annab huvitava disainiga ese interjöörile uue fookuspunkti. Noppisime välja mõned kõnekad näited Eesti disainerite uuematest toodetest ja veidi vanematest hittidest, mis oma kohaoluga igat kodu ehivad!

1. Oot-Oot stuudio “Voog” on skandinaavialiku joonega äärmiselt mugav ja ergonoomiline tugitool, mis toetab hästi selga ja on hea kaaslane ka pikemateks istumisteks või lugemisõhtuteks. Mugavust ja vastupidavust lisavad integreeritud metallist sik-sak vedrud.

2. Taburet “Klik” UUP disaineritelt kombineerib elegantselt metalli ja kasepuitu. Erinevat värvi jalgadega taburetid on valminud käsitööna disainerite Andre Visnapuu ja Triin Kõivupuu käe all.

3. Derelicti tool “Bow” on valminud vanast mahakantud puidust. Taaskasutust hindav disain on sündinud kahe rohelise maailmavaatega disaineri Tõnis Kalve ja Ahti Grünbergi koostöös.

4. Reet Ausi ja Softrendi tugitool “Groovy” on efektne tool, mille sisemine ilu on sama kaunis kui väline. Tugitool lähtub väärtustava taaskasutuse põhimõttest, mis tähendab seda, et ese on valminud sellest materjalist, mis mööblitootja enda põhitoodangu tööstuslikust tootmisest üle jääb sooviga muutuda täielikult jäätmevabaks ettevõtteks. Tooli kate on valmistatud puhtast ja uuest täisnahast, mis oleks muidu leidnud koha tootmisülejäägina prügimäel.


5. Toivo Raidmetsa tool “Kraps” sobib oma lihtsuses imeliselt hästi nii söögilaua taha kui ka täiesti iseseisvalt ruumi kaunistama. Tooli karkass on valmistatud terastorust, seljatugi kasepuidust ja põhjaks on tekstiiliga kaetud poroloon vineeralusel.

6. “Tee-ise” tool JOVVUTilt tuleb disainer Veiko Liisi instruktsioonide põhjal endal algusest lõpuni ise valmis teha. JOVVUTi mööbliidee sündis missioonitundest, et propageerida isetegemist ja muuta hea disain võimalikult paljudele kättesaadavaks. Foto ja instruktsioonid leiad JOVVUT’i Facebooki lehelt või kodulehelt.

7. Igor Volkovi kujundatud lastemööbli sari DIXI on suurepärane näide lihtsast kujundusest ja tootmisvõtetest. Mööbel on osadest lihtsalt kokkupandav ja lahtivõetav. DIXI on mõeldud 2-5-aastastele lastele, toodetud 100% formaldehüüdivabast kasevineerist ja töödeldud inim- ning loodussõbralike materjalidega. Sarja kuuluvad tool, laud, riiul ja nagi, mida on võimalik komplekteerida erinevat värvi osadest.

8. Radise kiiktoolis “Gee” kohtuvad kerge vorm ja mugav kiikumine. Vedruistmega tool on valmistatud paksust kasevineerist ja kvaliteetsest kangast.

Foto: radis.ee

9. Tool “Kirikergo” Kerttu Laanelt põhjasid ehivad käsitööna valminud kaitsemaagilised vöökirjad. Tänu omapärasele tekstiililahendusele on mustri all panipaik, kus saab näiteks ajakirju hoida. Materjalidena on kasutatud kasepuitu ja sünteetilist paela.

10. Iste “Peatakana” on multifunktsionaalne ja vastupidav plasttool, mis sobib kasutamiseks nii eramu hoovil kui interjööris. Tuulisest Tallinnast inspireeritud tool on valminud disainerite Tarmo Luisu, Margus Triibmanni ja Ville Jehe mõttelennust ning seda saab kasutada kokku kolmes erinevas isteasendis. Rotovalu tehnoloogias valminud iste on ilmastikukindel ja materjal taaskasutatav. Iste funktsioneerib lisaks ka valgustina!


LOE LISAKS: