1. Korter või maja?
Loomulikult maja. Maja juures on alati midagi teha: nokitseda garaažis, keldris või aias. Olen suur loomasõber ega kujutaks ettegi, kui koerad peaksid korteris elama. Maja puhul on ka see tähtis, et saad hommikukohvi terrassil nautida ja sõpradega aias grillida. Eks neid plusse ole veelgi, kõiki ei oskagi kohe nimetada. Kui korter, siis peaks ta olema selline 300-ruudune — voolavate ruumidega tehasekorter, kuhu saab liftiga mootorratta tuppa ajada, aga sel juhul peaksin olema poissmees.

2. Kui suur kodu on sinu jaoks ideaalne?
Ruutmeetritel ei ole suurt tähtsust, peamine on taibukas planeering. Nõukaajal ehitati igasuguseid veidraid maju, mis tänapäeva kontsekstis enam hästi ei tööta. Majas peaks olema suur tuba, kabinet, igale asukale oma tuba ja üks külaistetuba, garaaž (majaga ühendatud), saun ja korralik eesruum. Lisaks saunale kaks vannituba.

3. Mis on kodu sisustamise juures oluline?
See sõltub paljudest asjaoludest. Kui elad üksinda, võid disainida kodu “nagu ajakirjas”, aga mulle selline ultradisainitud värk ei meeldi. Kodu peab olema mugav ja funktsionaalne. Mulle meeldivad vanad asjad, mis mõne jaoks võivad tunduda kui prügi. Igast asjast saab luua midagi uut ja neid saab kasutada väga hästi disainielementidena. Mul on pooleli üks projekt — soov on teha vanast kabinetklaverist raamaturiiul. Tuleb midagi sellist, mida IKEAst ei osta ja kindlasti püüab pilku.

4. Kõige tähtsam ruum sinu kodus? Miks?
Kodu süda on minu jaoks köök/suur tuba. Muudes ruumides käiakse kas magamas või tööd tegemas. Suures toas ja köögis saab pere kokku ning pere ongi ju see, mis kodust õige kodu teeb.

5. Erilise tähtsusega ese vms sisustuses? Miks?
Sisustuselementidena meeldivad mulle isetehtud toruriiulid. Olen neid nüüd juba mitu teinud ja minu meelest on need coolid. Poja tuppa tegin torudest ka laelambi. Üldiselt oma kätega tehtud asjad on kuidagi armsamad kui mõni poest ostetud vaas või kujuke.

6. Taaskasutus või uus? Miks?

Jälle oleneb asjaoludest. Taaskasutus on mõistlik, kui sul on palju vaba aega (nagu mul). Siis saad teha ja mõelda igasuguseid asju. Mind on inspireerinud pinterest.com. Seal on lugematul hulgal ägedaid ideid. Mõned asjad siiski peab uued ostma — kui mõni uus ruum valmis saab, siis teinekord tahab ta saada mingit värsket mööblitükki, nt diivanit.

7. Lemmikvärv interjööris.
Mulle meeldivad erksad värvid — selle kohta öeldakse vist julged värvilahendused. Pikka aega oli meie kodu erkkollane, punane ja sinine. Vahelduse mõttes tegime nüüd kannapöörde ja puhkame neist värvidest. Aga pole midagi lihtsamat, kui võtta kätte ja seinad uuesti üle värvida. Kiire ja odav moodus anda elamisele uus nägu.

8. Hinnaline disain. Kas ja kui palju kulutad või kulutaksid?
Meie kodu on selline, et väga hinnalist disaini sinna sobitada on raske. Muidugi on meil Aalto vaase jne, aga kui palju asju on oma kätega tehtud, siis sinna kõrvale mingit ultramoodsat stuffi pole mõtet korjata. Sellega on vist nii, et kas kõik või mitte midagi. Imelik oleks panna kõrvuti mingi enda tehtud lamp ja kõrvale Philippe Starck’i või Jessica Brook’i looming. See pole võimatu, aga siiski päris keeruline. Usaldan oma maitset nii palju, et disaineritel oma kodu “stiilseks” teha ei laseks.

9. On sul lemmik disaini vallas? Kes?
Häid ja huvitavaid disainereid on nii Eestis kui ka piiri taga väga-väga palju. Ei oskagi kedagi välja tuua. Lapsepõlvest peale on mind küll lummanud Alvar Aalto looming.

10. Mis teeb kodust kodu?
Kodust teeb kodu perekond. Võid ju elada vanas lossis või ultramoodsas klaaspalees, aga kui puudub pere, kellega seal elada, siis ei saa selle kohta ka kodu öelda. Siis on see pigem elamispind.

LOE VEEL: