Portaali Kinnisvara24.ee tegevjuht Kalev Roosiväli sõnas, et uusarenduste turg on olnud aktiivne juba viimase paari aasta jooksul: „Korterelamute turul käib väga aktiivne arendustegevus, mistõttu on uute korterite pakkumine turul varasemast suurem, aga samal ajal on kasvanud ka ostujõud ja nõudlus uute korterite järele. Näiteks Tallinna korteriomandite tehinguhind ruutmeetri kohta on just tänavu teinud läbi aegade rekordi, kuid ei tehingute arv ega müügitempo näita raugemise märke.“

Kinnisvara24.ee statistika näitab, et portaali külastajad vaatavad uusarendustest kõige enam Tallinnas asuvaid kortereid, mille ruutmeetrihind on keskmiselt 2500 eurot. Juuni kuus oli kõige rohkem vaatajaid Priisle, Järve, Haabersti, Kalamaja ja Mustamäe uusarenduste 1-4-toalistel korteritel suurusega 20-90 ruutmeetrit.

Populaarsemad uusarenduste müügikuulutused vaatamiste arvu järgi, juuni 2019:

1.Pirita Jõepark Lasnamäe linnaosas, arendaja Favorte. Populaarseim objekt: 1-toaline korter, 34 m2, hind 79 000 € (2316 €/m2)

2. Järve Tornid Kristiine linnaosas, arendaja TTP
Populaarseim objekt: 4-toaline korter, 90 m2, hind 244 300 € (2705 €/m2)


3. Natura Park Haaberstis, arendaja Mixto. Populaarseim objekt: 2-toaline korter, 44 m2, hind 87 000 € (1959 €/m2):

4. Kungla Kodu Kalamajas, arendaja Nordlin Ehitus. Populaarseim objekt: 3-toaline korter, 62 m2, hind 174 600 € (2793 €/m2):

5. Kadaka Metsapark Mustamäel, arendaja Hepsor. Populaarseim objekt: 1-toaline korter, 20 m2, hind 63 000 € (3058 €/m2):

Eesti suurima uusarenduste müüja Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani sõnul on Eestis parasjagu müügil kinnisvara enam kui 200 uusarenduses. Tallinnas ja Harjumaal on müügil ligikaudu 120 kortermaja ning poolsada eramu- või ridamaja projekti. Tartus müüakse uus kortereid ligikaudu 30 arendusprojektis.

Sooman lisas, et juuni TOP 5 näitab reaalset ostuhuvi: „Kui kõrvutada kuulutuste vaatamise statistika reaalsete tehingutega, siis võib öelda, et just selliseid pigem linna ääres asuvaid soodsama ruutmeetri hinnaga uusi kortereid soovitaksegi praegu osta.“ Soomani sõnul vahetab üha rohkem inimesi võimalusel vana elamispinna kvaliteetsema ja ökonoomsema uue vastu, aga kuna hinnavahe uue ja järelturu korteri vahel on tuntav, siis otsitakse soodsamat äärelinnas paiknevat hubast pesakest, mille ostmisele ka n-ö hammas peale hakkab. „Järve tornide 4-toaline korter näitab perede ostuhuvi. Väiksemaid Pirita Jõepargi, Kadaka Metsapargi ja Haabersti Natura Pargi kortereid ostetakse investeeringuks ja väljaüürimiseks või oma elu alustavale noorele esimeseks koduks,“ selgitas Sooman.

Maa-ameti info alusel on uusarenduste maht suurem seal, kus on suurem ostujõud ja kõrgem nõudlus uute eluruumide järele. Valdavalt müüakse uusi kortereid kolmes keskuses — Tallinnas, Tartus ja Pärnus, kus tehakse 75% esmamüükidest, ja neile lisanduvad keskuste lähivallad. Maa-ameti andmetel moodustavad Harju, Tartu ja Pärnu maakonna esmamüügid 99% kõikidest müüdud uutest korteritest.