Kahjuks on nii, et puudulike ehitisregistri andmete tõttu (näiteks puudub kasutusluba) võib tehing hoopis ära jääda või pikemaks ajaks edasi lükkuda. Kannataja pool on siin eelkõige ostja sest juhul kui majal pole kasutusluba, ei pruugi pank anda laenu või seatakse tingimuseks kasutusloa korda ajamine, mis tähendab tehingu teadmata ajaks edasi lükkumist ning ootamatuid kulutusi. Õnneks on viimasel ajal inimeste teadlikkus kasvanud ja tuntakse ka ise huvi oma kinnisvara olukorra vastu, kuigi tavainimesele tähendab vajalike lubade taotlemine parajat aja- ja närvikulu. See on ka põhjus, miks ei taheta teemaga tegeleda enne, kui hakatakse oma kinnisvara müüma.

Tegelikkuses aga läheb omanikul nüüd päris kiireks, sest vastavate spetsialistide juurde on pikad järjekorrad, kohaliku omavalitsusega suhtlemine võtab aega ja ehitisregistrisse esimest korda andmete sisestamine võib olla paras peavalu. Levinumad puudused, mille tõttu tehingud ära jäävad või edasi lükkuvad on:

- ehitus- ja kasutuslubade puudumine
- kaasomandis oleva vara notariaalse kasutuskorra puudumine
- servituutide puudumine

Kõikide nende teemadega tuleb piisavalt vara tegeleda ja kindlasti soovitavalt enne seda, kui kinnisvara müüki pannakse. Igaühel on võimalus kontrollida www.ehr.ee lehelt oma kinnisvara dokumente ja puuduste ilmnemisel võtta ühendust spetsialistidega, kes aitavad vastavad load taotleda ja EHR-i andmed korrastada.

Allikas: Arco Vara / Kinnisvara24.ee blogi