1. Loodi mõisa viinaköök, 114 000 eurot

Ajaloolise Loodi mõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone paistab silma uhkete maakiviseinte ja idüllilise ümbrusega. Ehitis on rajatud Loodi paisjärve kaldale, 20 meetri kauguselt leiab Sinialliku oja, kus kalastada. Kiviviske kaugusel on Loodi matkarada ja läheduses Paistu ürgorg. Kui tuleb peale igatsus linnaelu ja kohvikute järele, siis Viljandi linn asub vaid 10 kilomeetri kaugusel.

Hoone peaukse kohal olev raidkivi annab ehitusaastaks 1858. Oma 1971. aastal koostatud ülevaates Eesti mõisatest nimetab V. Ranniku kõnealust hoonet viinaköögiks, mis on ka loogiline seletus hoone asukohta silmas pidades. Ka mõisa südamikuplaanil on 19. sajandi lõpul antud kohale märgitud viinavabrik. Lammutamiste käigus avanenud konstruktsioonid näitavad, et meiereile tüüpiline piima vastuvõturuumi tõstetud põrand on ehitatud hiljem. Millal viinavabrikust sai meierei, ei ole teada. Alates 1923. aastast tegutses majas Loodi Piimaühing.

  • Kuulutusega saad lähemalt tutvuda SIIN.

2. Torma mõisa õllevabrik ja härjatall, 53 000 eurot

Massiivses kahekorruselises maakivist hoones paiknes Torma mõisa tegutsemise ajal õllevabrik. Vabrik on ehitatud aastatel 1841-1917.

Torma mõis oli omal ajal ennekõike kohalik tööstuskeskus, kus paiknesid saeveski, juustuvabrik, viinaköök ja õllevabrik ja paljud teised vajalikud hooned. Õllevabrik asus hoones, mille all olid allikad. Seda allikavett kasutati õlle tegemiseks ja õige temperatuuri hoidmiseks ruumides.

Looduskaunis kohas asuv kompleks sobib nii maitsekaks koduks kui ka suvehäärberiks originaalsust ihkavale inimesele, aga ka ettevõtluseks, näiteks turismitalu, koolituskeskuse või tootmise rajamiseks. Lisavõimalusi pakuvad nii kinnistule ulatuv mõisapark, suvelava koht, aga ka piisav maa-ala, mis on igati sobiv erinevateks suvisteks üritusteks nagu laadad, vabaõhuetendused, kunstinäitused jne.

L-kujulise põhiplaaniga ehitis on pindalaga ligi 400 ruutmeetrit. Ostuga tuleb kaasa veel kinnistul paiknev härjatall, mille pindala on ligi 1000 m2

  • Kuulutusega saad lähemalt tutvuda SIIN.

3. Valgu mõisa viinaköök, 34 500 €

19. sajandil ehitatud Valgu mõisa hooonetekompleksi kuulunud endine mõisa viinaköök lõpetas töö 1920. aastate alguses. Hilisemal ajal asus hoone esimesel korrusel meierei ning ülemistel korrustel eluruumid. Hetkel seisab hoone tühjana.

Hoone põhikonstruktsioonid on paekivist ning on rahuldavas seisukorras. Esimesel korrusel asuvad ilusad võlvitud ruumid. Hoone vajab põhjalikku renoveerimist. Viinaköögi juurde kuulub ka kõrvalhoone, mille katus ja muud konstruktsioonid on põhihoonest tunduvalt paremas seisus. Hooned ei ole muinsuskaitse all.

  • Kuulutusega saad lähemalt tutvuda SIIN.


4. Ajalooline meierei-elamu Massu külas, 16 500 eurot

Vändra lähedal looduskaunis kohas kunagise Massu karjamõisa maadel asub renoveerimist ootav elamu -meierei. Meierei ehitati esimese vabariigi aegu ja on paljuski säilitanud oma esialgse välimuse.

Lisaks meiereile on krundil ka korralik maakivist ait-kuivati. Meiereis sees asub ka põnev arteesia tüüpi kaev. Krundil asub ka õunapuuaed ja ca 1 ha haritud põllumaad. Meierei sobib nii väikeettevõtluseks kui ka elumajaks. Või toredaks suvituskohaks.

  • Kuulutusega saad lähemalt tutvuda SIIN.

5. Pala meierei, 22 000 eurot

Hoone on ehitatud 1901.a. kohaliku piimaühistu rahade eest. Hiljem on maja olnud kasutuses ka eluhoonena.

Hoone esimesel korrusel asub tootmispind suurusega 177,8m² ja selles tegutses pikki aastadi piimatööstus. Teisel korrusel asub kaks kahetoalist korterit suurusega 51,1 ja 52,4m², lisaks trepikoda 6,6m². Korterites on ahiküte, puupliidid ja vana elektrijuhtmestik, vesi ja kanalisatsioon puudub.

  • Kuulutusega saad lähemalt tutvuda SIIN.