Kolme kõige enam hääli saanud kodu seast valib võitja žürii, kuhu kuulub sisustusportaali ja ajakirja Moodne Kodu toimetus ning sisearhitekt Anita Karma. Võitja kuulutame välja 11. jaanuaril ning auhinnaks on majutusega õhtusöök maalilisel Viirelaiul väärtusega 378 eurot. Loe konkursi tingimuste ja auhinna kohta lähemalt SIIT.

Esmalt tutvu 33 finalistiga ning allpool saad oma lemmikule hääle anda!

1. Tuledesäras kodu ja aed

Selles kodus asendavad traditsioonilist jõulukuuske mitmesugused kompositsioonid nii toas kui ka õues. Küünalde põletamise ja kodu kaunistamise komme algab peres juba hingedeajaga.

2. Hubaselt tagasihoidlikud jõulud potikuusega

Pühadenurga keskmes on Kanada potikuusk. Pildid saatnud Anna-Liisale meeldis mõte, et tegemist on ikkagi elustaimega, mida on õige hooldamise korral võimalik hiljem uuesti maha istutada. Boonusena ei aja potipuu peaaegu üldse okkaid. Küll aga sooviti tuppa mõnusat ja ehedat kuuselõhna, mistõttu on vaasis paar kuuseoksa. Jõulupuu on dekoreeritud valgete, hõbedaste ja punaste ehetega, mis sobivad interjööriga. Kaunistamisega ei tahtnud üle pingutada, pigem on au sees tagasihoidlikud ent ühtse stiiliga dekoratsioonid, sest kodu juures peamine hubasus-õdusus ja seda eriti jõulude ajal.

3. Loodusest inspireeritud kaunistused õdusas maakodus

Soojas ja hubases Rämmi talus armastatakse pühadeks kodu kaunistada maalähedases võtmes ning kaunistuste puhul on kasutatud looduslikke materjale. Et vältida ületarbimist, siis on uueks tuunitud ka vanad jõulukaunistused — vana sinine vaas värviti mustaks ja jõulukuulid isetehtud “kriidivärviga” ( ehk seinavärv+sooda) valgeks. Elutoas püüab pilku põnev kuuseokstest ja patareitoitel valgustulukestest kompositsioon lühtri küljes. Pildiraamidesse on sätitud kuivanud hortensiad ja sõnajalad ning nende kõrvale on meisterdatud kõrrelistest pärg.

4. Minimalistlikus võtmes kaunistatud kodu

Konkursile pildid saatnud Meeli ütleb, et nende perele liigselt kaunistatud kodu ei meeldi ja nii on sel aastal hoitud tagasihoidlikku joont — ehitud kuusk, päkapikud kuuse all ja isetehtud pärg kõrkjatest. Pühade juures peetakse kõige olulisemaks selle nautimist — tasast kulgemist ja rahulikkust.

5. Käbikuusk ja teised ise tehtud kaunistused

Konkursile saatis pildid perekond Pärnust, kes võtavad jõuludest kõik mis võtta annab ning ka kodu kaunistamisele pööratakse palju tähelepanu — pühadekaunistusi leiab nii erinevatest tubadest kui ka aiast. Lisaks traditsioonilisele kuusele ja jõulutulukeste ülesriputamisele meeldib perele igal aastal erinevaid dekoratsioone välja mõelda — tänavu sai valmis meisterdatud käbidest kuusk ning ka aknadekooridega on palju vaeva nähtud.

6. Loominguliselt ehitud kodu

See kodu on ehitud tõeliselt loominguliselt — et elavat kuuske selles peres maha võtta ei taheta, siis mõeldakse igal aastal, millest ise alternatiivne jõulupuu valmis meisterdada. Sel aastal muudeti jõulupuuks üks mannekeen. Lisaks said pühaderüüsse seatud ka trepipiirded ja isetehtud koeramaja õues.

7. Küünlavalguse ja tuledesäraga täidetud kodu

Selles kodus luuakse jõulumeeleolu igal aastal esimeseks advendiks. Teisele korrusele viivale trepile paigutatakse käbidest meisterdatud kuusk, mis on kaetud kullavärvi ning lipsukeste ja pärliketiga. Kaminahi on peres väga oluline ning kui seal ei põle just tuli ja söed ei hõõgu, on pilgupüüdjaks teeküünlad kaminaserval. Kamina kõrval piilub isemeisterdatud päkapikk. Ka magamistuba ei ole jäetud tähelepanuta — lisaks igal majaaknal säravatele advendiküünaldele ilutseb kauni puukese kõrval jällegi isevalmistatud päkapikumehike, kel kaunistuseks kasutult seismajäänud nööbid. Pikad talveõhtud saavad sisustatud lugemisega ning hubasust luuakse lugemisnurka riidest päkapikkude ning punase diivanipadjaga. Lauda kaunistab kodukootud jõululinik. Päkapikuteema jätkub ka õues, kus nad on end sättinud küünlavalguse ja kanarbikkude kõrvale piiluma. Loomulikult ei puudu punakuued ka jõulupuult. Selles peres on jõulukuu kauneim aastas ja seda nautida saab üksnes siis, kui pime aeg on täidetud küünlavalguse ja jõulusäraga.

8. Kodu kui kaunis talvemuinasjutt

See kodu näeb välja nagu tõeline talvemuinasjutt — traditsioonilise jõulukuuse kõrval on hoolikalt ära ehitud ka elutoa aknad, millest on kujundatud põnev talvevõlumaa. Jõulukaunistusi välja pannes ongi silmas peetud, et need oleks muinasjutulised nagu jõulud ise — on ju pühad imede ja maagia aeg.

9. Lipuvardast tehtud kuusepuu ja jõuluhõnguline tuba

Kodu kaunistamisega alustatakse konkursile pildid saatnud Triinu peres varakult ja kaunistamine ise on pikk ja loominguline protsess. Paar päeva sätitakse asju ühte ja teise kohta, kuni tekib tunne, et iga ehe leiab oma õige koha. Kuusk on sel aastal kaunistatud peamiselt valgetes toonis ehetega. Tähelepanu on ka pisikestel detailidel, mis loovad meeleolu — kui tähtpäevadel süüa tehakse, siis joonistatakse lapsega enne vastavad kaunistused, liimitakse hambaorgi külge ja sutsatakse näiteks muffinite külge või snäkivaagnale. Et õde elab Austraalias, siis oli lapse sooviks päkapikkude vahele ka pisut troopilisem ananassist jõulupuu meisterdada päkapikkude vahele. Õuest aga leiab uhke “kuusepuu”, mis on lahendatud väga loominguliselt ja leidlikult — tulukesed on kinnitatud lipuvarda külge.

10. Pühaderüüs kodu, mis särab nii seest kui ka väljast

Selles kaunis kodus on pühademeeleolu loomisele pandud rõhku nii toas kui ka õues. Kodu klassikalise stiiliga sobivad hästi ka klassikalistes jõuluvärvides, punases, kuldses ja valges kaunistused. Õues on ära ehitud raagus puu, mis koos tulukestega loob väga särava ja pühaliku efekti.

11. Jõuluhõnguline kodu, mida kaunistab käsitöö

Jõulukaunistused on selles kodus peamiselt enda tehtud, sest pimedatel õhtutel eelistatakse helendavatele ekraanidele käsitööd. Igal aastal tuleb mõni uus idee, mida saab realiseeritud piisavalt palju, et jaguks ka lähedaste kingikotti lisamiseks. Vildist südamed köögikappidel, vanast lõngast ja tüllitükist inglid, iseõmmeldud linikud, käbipärjad ning selle aasta noorimad — rahvusmustriga sukkadega päkapikud on tehtud suurest armastusest käsitöö vastu.

12. Stiilselt põhjamaised jõulud

Selles kodus on pühadekaunistused pisikeste detailideni läbi mõeldud ning domineerivad stiilselt põhjamaised elemendid, naturaalsed materjalid ja mahedad värvid. Sel aastal on jõulukaunistustel põhirõhk loodusest saadud kuuseokstel, männiokstel ja pohlaokstel. Samuti sai valmistatud lihtsaid paberkottidest valgeid jõulutähtesid, mis lisasid suurepärase kombinatsiooni erinevate looduslike kuuseokste ja männiokstega. Elutoa põhikaunistuseks sai ilus Eestimaa kuusk, mille kõrvale seinale sai tehtud männiokstest pärg.

13. Valgusega loodud talvemaagia

Suurt rõhku on selles kodus pandud valgustusele ning aias on ära kaunistatud nii maja ise kui ka puud, põõsad ja kuurisein. Pere jaoks on jõulumeeleolu ja maagilisi lapsepõlvemälestusi salapärastest päkapikkudest oluline hoida ka siis kui lund ei saja. Ja seda saakski paremini teha, kui rikkaliku valgustusega? Igal aastal püütakse ka midagi taaskasutada ning seekord meisterdati teistsugune kuusepuu.

14. Kolme eriilmelise jõulupuuga kodu

Selles jõuluhõngulises kodus loovad meeleolu lausa kolm kuuske. Kuna ühele pereliikmele meeldib tehiskuusk ja teisele ehtne kuusk, siis kaunistatigi kodu sel aastal kolme eriilmelise jõulupuuga — igale korrusele üks kuusk. Nüüd on ilu igal pool, kuhu vaid sammud seada. Jõulupuudest tähtsamaks peetakse aga kodusoojust ja perega koos veedetud aega, mis just õige jõulutunde loob.

15. Romantilises stiilis kodu, mida kaunistavad küünlad, laternad ja tulukesed

Helgetes ja pastelsetes toonides elamine on kujundatud romantilises stiilis ning jõulukaunistused sobivad siia kui valatult. Kodu stiilist lähtuvalt otsustati, et tänavune jõulunulg saab heleroosad ja valged ehted, mis harmoneeruksid ülejäänud interjööriga. Jõulutunde ja hubase soojuse loovad erinevas suuruses küünlad ja laternad. Jõulutähed on jõuluajal pere lemmikud ja õnneks on peale punase värvi saada neid ka valgetes ja heleroosades toonides. Pühade ajal ei puudu kodus ka jõululaulud, mida saab klaveril mängides laulda ning läbi jõulutuledes kaunistatud akna ja rõdu vaadata õue ja nautida valget langevat lund. Vahel õnnestub aias ka oravaid näha, kes mängivad ja hüplevad rõõmsalt oksalt oksale. Pühadeaeg on oluline veeta aega koos perega, nautida maitsvat toitu ning laulusaatel avada kingitusi ilusa ja särava jõulupuu ees.

16. Vahemere mõjutused, küünlad ja inglikollektsioon

Selle jõuluhõngulise kodu kujundamist on mõjutanud Vahemere äärsetes maades (Prantsusmaal ja Itaalias) elatud aeg. Selles peres armastatakse värve, uuele elule äratatud mööbliesemeid ja küünalde sooja valgust. Pereema arvukas inglite kollektsioon jaotub jõulude saabudes majas laiali, loomaks igasse nurka headuse meeleolu. Kodu dekoreerimisel on kõige olulisemaks hubasus, hingega asjad ja teadmine, et kodu on kõige armsam koht.

17. Ise tehtud kaunistused ja uhke jõulupuu

Selles hubases kodus on suurt rõhku pandud ise meisterdatud kaunistustele, sest jõulude ajal on tähtis just perega koos veedetud aeg ja koos kaunistuste meisterdamine. Sel aastal ehivad lisaks kaunile jõulupuule kodu käbidest kuusk ja pärjad ustel.

18. Pidulikud jõulud kullasäras

Tõeliselt pidulikuks sätitud kodus on suurt rõhku pandud nii kuuse ehtimisele kui ka lauakaunistustele. Kauni kooskõla loovad kuldsed detailid, kristall ja arvukad küünlad. Ka interjöör ise suursuguse tapeedimustri ja hubase kaminaga loob pühadeks sobiliku meeleolu.

19. Jõuluhõnguline terrass, kus saab talvelgi raamatut lugeda

Selleks, et kogu pere saaks talverõõme nautida ja palju värskes õhus viibida, kujundati uue kodu terrass mõnusalt mänguliseks puhkenurgaks. Pere pesamuna jaoks on elu esimene lumi üks põnevaim avastusrõõm ja seepärast paigutati terrassile kuuse alla ka lapse lemmik — kiikuv lammas. Sel ajal kui pisikesed õues lustivad või lõunaund magavad, saab end sooja pleedi mähituna terrassil lemmikraamatut lugeda. Õhtuti, mil pisikesed juba toas magavad, on terrassil küünlavalguses mõnus teed juua ja päeva sündmusi arutada. Rõhku on pandud muidugi ka tubasele elule, mida kaunistavad pühade ajal küünlad, valguspallid ning nulust ja käbidest lauaseaded. Laste jaoks on kõige olulisem armsad päkapikud välja otsida ja neid kodus erinevatesse paikadesse „poetada“. Just nende päkapikkude juurest leiab hommikuti ka mõne toreda üllatuse. Ka pühadelaual rõõmustavad lapsi just nende taldrikutele asetatud pisikesed päkapikud. Pühadelaualt ei puudu ka perele õnne toov Madonna ingel.

20. Kodu, kus on au sees naturaalsed materjalid

Selles toredas kodus kasvavad kaksikud ning kaksikute teemat on põimitud ka sisustusse — kaks diivanit, kaks lillepotti, kaks vaasi jne. Jõuludeks kodu ehtimisele on alati kaasatud ka lapsi, kellel on võimalus kuuske ehtida just nii, nagu neile meeldib ja seda juba päris väikesest peale. Paljud kuuseehted on ise tehtud, heegeldatud või siis vildist välja lõigatud. Sel aastal õnnestus leida ka õlgedest tehtud vahvaid ehteid. Alati on eelistatud kodu kaunistada naturaalsete materjalidega, käsitööga ja ise meisterdatud esemetega.

21. Hubased jõulud metsatalus

Selles õdusast metsatalus on kõik jõulukaunistused ja ka kingipaberid ise tehtud. Seejuures on insipiratsiooni saadud loodusest ning üritatud jääda võimalikult naturaalseks — peitub ju lihtsuses oma võlu. Toa ehtimise kõrval on rõhku pandud ka taluõue kaunistamisele.

22. Pühademeeleolus elamine 140 aastat vanas karjamõisas

140. aastat vana karjamõis on juba sada aastat olnud koduks ühe pere kolmele põlvkonnale. Interjööris on püütud sobitada kaasagset vanaaegsega ning pühade ajal on samuti traditsioonid au sees — klassikaline jõulukuusk ning hubasust loovad küünlad. Õuest leiab spetsiaalselt jõuludele mõeldes sinna aastaid tagasi metsast toodud pisikese kuuse, mis on nüüdseks sirgunud ilusaks jõulupuuks!

23. Jõulurõõm enda tehtud kaunistustest

Selles pühadehõngulises kodus on suurem osa kaunistustest ise tehtud — tühjadest klaaspudelitest küünlajalad, kaunid julupärjad ja muud põnevad kompsitsioonid. Traditsiooniks on perega koos kaunistusi meisterdada ja oluline rituaal on ka kuusepuu ehtimine. Pühad teevad eriliseks ühistegevused ja kvaliteetaeg lähedastega.

24. Kadakalõhnalised pühad

Selles kodus hinnatakse pühade ajal üle kõige perega koos olemist ja seda muidugi hubases keskkonnas. Enda pühadeaegsesse elamisse on hubasust loodud tagasihoidlike kaunistustega. Suure kuuse asemel on vaasidesse seatud kadakaoksad ning kaunistatud need päkapikkude, kellukeste ja lindudega. Õdusat meeleolu lisavad ka laternad.

25. Särav aed ja traditsiooniline jõulupuu

Selles kenas kodus tervitab pimedat aega rikkalikus tuledesäras aed. Valguskettidesse on mähitud kogu maja ja ka õues kasvav kuuseke. Toast leiab traditsioonilise jõulupuu.

26. Küünlavalguse ja soojusega täidetud kodu

Lihtne, kuid hubane elamine sai tänavuste pühade aegu varasemast rohkem tähelepanu, sest seal tuli ka rohkem aega veeta. Vahelduseks sai elamine ära kaunistatud ning jõulumeeleolu sai loodud pea igasse tuppa. Peamine rõhk on küünla soojusel ja valgusel ning jõulutulukestel.

27. Vana kunstkuuse uus ja glamuurne elu

Selles kodus on pühadekaunistustele eriti loovalt lähenetud — peres on olnud sama tehiskuusk juba 14 aastat kasutuses, kuid sel aastal sai see üles sätitud teistmoodi. Ümber peegli ehitati karkass ja kinnitati oksad ümber selle. Tulemus sai väga pidulik ja särav.

28. Heegeldatud lumehelbed, piparkoogimaja ja päkapikud

Vanasse palkmajja sisse seatud kodus lähtutakse kodu kaunistades maalähedusest ja isetegemisest. Sel aastal olid käbid “uued tulijad”. Osa neist valgendati ära ja kasutati pärja tegemiseks. Isegi tualettruum sai selleks jõuluks kardina okslikust kuuseoksast, käbidest, heegeldatud lumehelvestest ja punastest kuulidest. Piparkoogimaja on traditsioon juba 20 aastat. Ka päkapikud peavad kodus olema ja neid jätkub piiluma siia ja sinna. Kuuseotsa riputati enda kootud pallid ja sokikesed.

29. Pühademeeleolu lihtsate vahenditega

Selle kauni maakodu säravam poolus tuleb välja alles õhtupimeduse saabudes, kui süttivad maja piiritlevad tulukesed. Ka interjöörist leiab pisut kaunistusi. Pere sõnul on kodu kaunistamise juures oluline sellega mitte üle pingutada — pigem luuakse pühademeeleolu lihtsate vahenditega.

30. Soe ja õdus kodu pühaderüüs

Selle kodu kaunistamise juures sai peamiseks märksõnaks “hubasus“ — soe ja õdus meeleolu sai loodud küünalde ja laternatega. Kodust ei puudu ka traditsiooniline jõulukuusk, mida täiendavad trepipiiretele riputatud vanikud ja jõulusokid. Pilku püüavad klassikalised jõuluvärvid — punane ja roheline.

31. Laste mänguasjadega ehitud kuusk ja värvikas aed

Selles kodus kaasatakse pühadeks kodu kaunistamise juurde lapsi ning nii on ka ehted pisut teistsugused — kuuse otsast võib leida mõne põrsa või hoopis dinosauruse. Koos tegemisel on suur tähtsus pühadeajal — need peavad olema lõbusad ja tooma veel rohkem rõõmu kui kingitused, sest see on mida mäletatakse terve elu. Õue seatakse igal aastal lastele sisse päris oma jõulumaa, mis oleks nii uhke, et silmad löövad särama — nii jäävad mällu rõõmsad mälestused lapsepõlvest.

32. Pühad põnevate kaunistuste keskel

Selles peres peetakse pühade puhul kõige olulisemaks kingitusi ja muidugi kodukaunistamist — kodu võiks olla nii ilus, et sinna oleks meldiv tulla ja kahju minna. Kaunistused on omapärased ja väikese vimkaga — väike kuusk on ehitud mänguasjadega ning kuuseehted on pandud hoopiski klaasist anumasse.

33. Kodu, kus on tähtsal kohal jõulutraditsioonid

Selles kodus peetakse jõulutraditsioone väga au sees. Suurt elevust tundes sätitakse kodu jõuluehtesse juba esimeseseks advendiks. Kaunistused on kogunenud aastate jooksul või kingitud ning iga-aastase jõuluostuhullusega kaasa ei minda. Selle asemel püütakse elus hoida lapsepõlvest pärit jõulutraditsioone ja neid endagi lastele edasi anda. Näiteks tehakse piparkoogitaigen alati ise ja pärast küpsetamist kaunistatakse need isetehtud valge ja punase glasuuriga. Jõulud on täis maagiat ning oma kodus on need kõige mõnusamad ja ilusamad!