Katusetööde puhul tuleb tavaliselt võtta vastu otsuseid ja teha kompromisse. Esiteks, renoveerimise puhul algab kõik sellest, mis seisus katuse kandekonstruktsioon hetkel on. Tihti tekib esimene piirang materjalile: väga raske katusekattematerjal ei kõlba.

Teiseks tekib küsimus, kes ja millal materjali paigaldaks. Hetkel on ehitusturul hoog sees ja usaldusväärseid, kuid sealjuures taskukohaseid katuseehitajaid tuleb otsida tikutulega. Ettevõtmine võib niimoodi jääda venima kuudeks või isegi aastateks, mistõttu peab kaaluma ka katusevahetust omal jõul. Probleemiks muutub katusekattematerjaliga ümberkäimine: ühest küljest ei jõua üksi või isegi kahekesi raskemaid materjale katusele tarida, teisalt ei saa üksi ka tehases mõõtu lõigatud pikki ja raskeid plekipaane liigutada. Liiatigi ei tahaks tervet suvepuhkust katusetööga tegelemisele kulutada, mis tähendab, et isetegemiseks on ikkagi vaja abiväge.
Kolmas küsimus on materjali kestvus. Kui juba katust vahetada, siis ei ole tahtmist sama tööd kahekümne aasta pärast uuesti ette võtta. Tuleb välistada ka materjalid, mis pärit kaugematest riikidest, sest meie kliima ja ehituslahenduste jaoks on need veel võõrad.

Mis siis on sobiv lahendus?

Eelnevate küsimustega tegeledes jõuab iga teadlik otsingumootorihunt Ruukki Finnera katuselahenduseni. Ruukki Finneral on kõik erinevate materjalide parimad omadused ja rohkemgi.

  • Valmistatud terasest, seega ülikerge. Üks tahvel katab 0,75 m2 ja kaalub vähem kui 4 kilo. Seega katusetöö on ka oma kätega ja ilma paarimeheta tehtav.
  • Väljatöötatud Ruukki kontsernis, seega vastupidav. Tootjagarantii 40 aastat materjali tehnilisele toimivusele. Eluiga, millest ka palju räägitakse, ei osata hinnatagi. Korrektse hoolduse ja ülevärvimise puhul kestab tõenäoliselt lõpmatuseni.
  • Kauges tulevikus utiliseerimisel taaskäideldav, seega looduse suhtes sõbralik. Terase hind tõuseb aastate jooksul, seega võib teraskatusest mõelda kui omamoodi hoiusest laste jaoks, mitte kui täitematerjalist kohalikus jäätmejaamas.
  • Lihtne transportida! Katusematerjali vedamiseks pole vaja veoautot ega katusele tõstmiseks mitut tundi kallist tööd tõstukiga. Terve maja katuse võib koju viia ka kerghaagisega, sest näiteks 150 m2 katus kaalub vähem kui 600 kilo.
  • Nägus, sest katus koosneb küll väikesemõõdulistest tükkidest, kuid disainiime tõttu ei jää ükski jätk nähtavaks. Patenteeritud lahendus FEB Forma peidab ka teraslehe eesmised lõikeservad ning tahvlite käsitsemine on seeläbi ohutum.
  • Terast on lihtne hooldada. Ei kogu meeletult samblikke ega sodi. Suurema hoolduse teeb vihmavesi.

Tundub uskumatu? Meile endile ka.

Rohkem saab uurida siit: ruukki.ee

Jaga
Kommentaarid