Pinglaed on suurepärane materjal lagede jaoks kuna lage saab paigaldada kiiresti, ilma mööblit toast välja tõstmata. Lagi paigaldatakse ühes tükis ja paigaldusel ei teki ehitusprahti.
Kuna pinglagi toodetakse originaallaest natuke väiksem, siis lae paiglduse käigus soojendatakse pinglage 50-70 kraadini, mis muudab pinglae elastseks ning pinglae küljes oleva harpuuni abil saab kinnitada lae profiilide külge. Ruumi jahtumisel pinglagi tasandub ja pinguldub. Tulemuseks on ühtlaselt sile pind.

Pinglaed on eriti suurepärased niisketesse ruumidesse, sest need on niiskuskindlad ja ei soodusta mikroorganismide teket lael. Niiskuse mõju all pinglae dimensioonid ei muutu.

Tilkumise (veeavarii) korral päästavad pinglaed Teid kallist remondist, sest suudavad tänu oma elastsusele taluda kuni 100 liitrit vett ühe ruutmeetri kohta. Vee saab eemaldada, avades valgustile mõeldud ava. Kui sisseehitatud valgusteid ei ole, avavad väljakutsutud spetsialistid katte nurga, lasevad vee välja ning paigaldavad lae oma kohale tagasi. Seejärel taastub lae esialgne kuju.

Moodne lähenemine omab palju eelistusi seni levinud ja kasutatud tavapärastes lagede viimistlustes. Möödas on aeg, kui lagesid tuli korraliku välimuse eesmärgil pidevalt valgendada. Ka lae plaatimine hakkab jääma eilsesse päeva. Muude laeviimistlusmeetodite ees on pinglael küllaltki olulised eelised, seda nii maksumuse, kvaliteedi, kestvuse, perioodilise remondi ja paigaldamise lihtsuse seisukohalt.

Pinglagedel on väga lai värvitoonide (üle 150) ja tekstuuride valik. Kasutava materjali plastilisus võimaldab luua ideaalselt siledaid pindu, ehitada keerulise konstruktsiooniga ja mitmetasandilisi lagesid. Võib teha ka valguslagesid, mis on täiesti iseseisvad valgustid, ilma et peaks juurde paigaldama lisalampe.

Uued tehnoloogiad

„Viimastel aastatel on toimunud muutusi ka pinglagede disainis. Kõige huvitavam on 3D-perforeerimine. Või paigaldatakse kahe materjali vahele leedlint ja tulemuseks on imeilus lagi,” ütleb Strewell OÜ juhatuse liige Tatjana Orav.
Mitmetasandilised laed pakuvad valgustuse kujundamiseks rohkelt võimalusi, sest valgusteid saab paigaldada erinevatele tasanditele (kõrgustele). Võrreldes tasase pinglaega pakub mitmetasandiline mitmeid lisavõimalusi: varjab konarusi, peidab defekte ja lae alla viidud kommunikatsioone.

„Pinglagede osas on müügile tulnud uued konstruktsioonid, mis lubavad palju kiiremini paigaldada kahetasandilist lage. Kunagi võttis see töö kaks või rohkem päeva, aga nüüd saab sellise lae paigaldada ühe päevaga,” selgitab Orav.
Horisontaaltasapinnaga pinglagi võib olla mis tahes kujuga – alates ristkülikukujulisest, ümmargusest ja ovaalsest kuni kõige keerulisemate kujunditeni. Samuti saab luua mitmetasandilisi vorme, panna pinglage lainetama ja moodustada sujuvaid paineid.
Pinglagi tehakse polüvinüülkloriid ehk PVC-materjalist ja perimeetris paigaldatud plastist või alumiiniumist kinnitusprofiiliga. Õhk ruumis kuumutatakse 50–70 kraadini, seejärel seatakse profiilidesse spetsiaalne PVC-kile, mis saavutab kuumutamisel erilise elastsuse. Ruumi jahtumisel kile tasandub, pinguldub ja jäigastub. Tulemuseks on sirge, kortsudeta pind. Sellised laed on elastsed ja mängivad kaasa ehituslikele, aja jooksul tekkivatele muutustele (praod, vajumised jne), säilitades oma kvaliteedi ja vormi.

Pinglagede paigaldamiseks ei pea välja kolima, seega hoitakse kokku jõudu ja aega. Pealegi võib pinglaele paigaldada igasuguseid valgusteid, signalisatsiooni- ja ventilatsioonisüsteeme. Sellist lage saab vajadusel lapi ja klaasipuhastusvahendiga puhastada.
Kui ülakorruse naaber kipub teie elamist uputama, tasub meeles pidada, et pinglagi on asendamatu veeläbijooksude tõkestaja. Uskumatu, kuid see kannatab 100 liitrit vett ühe 1 m² lae kohta. Kipslagi kannatab välja 10 liitrit 1 m² kohta ja ripplagi vaid viis liitrit. Kui selline vee läbijooks tekib, siis pinglagi venib ainult allapoole, hoides kogunenud vett pealpool lage. Pärast veeõnnetust tuleb vaid meistrid kohale kutsuda, kes aitavad vabaneda lae peale kogunenud veest ja annavad pinglaele esialgse kuju.

Pildiga lagi annab ohhoo-efekti

Pinglae tellija peab arvestama, et lakitud ehk läikivad pinglaed suurendavad visuaalselt ruumi ja loovad täiendava teise toa efekti. Selliseid lagesid soovitavad disainerid kasutada väiksemates tubades eesmärgiga saavutada täiendav visuaalne ruumi suurenemise efekt. Valguse ja mööbli siluettide peegeldus laes loovad mõistatusliku atmosfääri, andes samas ruumile piduliku välimuse.
„Et Eesti inimene on suhteliselt konservatiivne ja tagasihoidlik, on ka pinglae valik olnud klassikaline valge,” ütleb Laestuudio OÜ tegevjuht Sten Jõgi. Täna saab ta aga öelda, et uuendusmeelne eestlane on avatud ka materjalidele, värvidele ja põnevatele lahendustele. Nii on firmal tulnud paigaldada julgemates värvides ja erinevates faktuurides pinglagesid, mis harmoneeruvad sisekujundusega, annavad ilmet vastvalminud eramule või renoveeritud korterile. „Et pinglael ei ole ainult lae katmise funktsiooni, vaid seda saab ka seintele paigaldada, oleme teinud ka valgustatud fotoseinu,” märgib Jõgi.

Üha enam võidavad populaarsust piltidega pinglaed, millele prinditakse soovikohane foto/pilt, kasutades keskkonnasõbralikke, eluruumides kasutamiseks mõeldud värve. Fotolagede valmistamisel kantakse trükimuster matile, satiin-, lakitud või poolläbipaistvale materjalile. Värviriba säilitamiseks soovitatakse kanda pildid pinglae valgele pinnale.
„Esimesel kohal on taevas, teisel lilled ja kolmandal ornament,” ütleb Orav. Valge lae kõrval eelistatakse veel šampanjatooni ja siis musta. Orava sõnul on must väga ekstreemne värv, aga võrreldes valgega peegeldab see rohkem valgust – peegeldus on 98%.
Matt-pinglagesid peetakse klassikalisteks, need jätavad krohvitud-värvitud lae mulje, sealjuures ei nõua märkimisväärset hooldust. Pinglael on võimalik realiseerida kõikvõimalikke värvilahendusi.

Satiin-pinglagesid võib nimetada matt-pinglagede erilahendusteks. Eripära seisneb pärlmutter koostises, mis annab pinglaele saladusliku läike ja sädeleva veetluse.
Trükitud kujutisi võib pesta, need ei karda päikesevalgust, ei pleegi ja ei kaota aja jooksul erksust. Trükitud pinglagesid võib kasutada ka niisketes ruumides. Pinglagi ei tohiks aga kokku puutuda teravate esemetega, mis võivad lakke augu teha või seda kriimustada. Nürid esemed lage ei kahjusta. Pinglaele ei mõju hästi ka temperatuur alla –5 ̊C (kile võib lõheneda) ja üle +65 ̊C.
Artikkel ilmus erilehes Ehita ja Renoveeri.