Ilm. Värvi suurim vaenlane on niiskus. Võimatu on värvida märga puitmaja, sest värv hakkab mullitama ja koorub kuid hiljem. Värvi parem siis, kui maja on kuiv ja ilm on hea. Kui elad lumises ja vihmases kliimas, siis oota suveni või sügise alguseni, kui õues on kuiv ja jahe. Värvimise ja värvi kuivamise ajal peab nii õhu-, pinna- kui värvitemperatuur olema üle + 10 °C ja suhteline õhuniiskus alla 80%. Värvitav pind peab olema kuiv, seega pärast paduvihma või seina pesemist ei saa kohe värvima hakata. Et maja ettevalmistamine värvimiseks ja värvimine ise võtavad aega, siis jälgi ilmateadet ja värvi maja, kui on kuiv ja soe nädal ning vihma ei saja, sest näiteks öine vihm võib veepõhise lateksvärvi majalt maha pesta.

Eemalda vana värvikiht. Enne uut värvikihti on vaja vana maha kraapida. Kui maja, mida hakkad värvima, on ehitatud 1970. aastatel või varem, siis on tõenäoline, et mõni värvikiht sisaldab pliid. Kuna plii on väga mürgine, on mõttekas võtta kasutusele ettevaatusabinõud ja olla eriti hoolikas. Kui tahad veenduda, kas värvikihis on pliid, kraabi kuskilt värvi ja saada see laborisse uuringule. Isegi kui värvis pole pliid, siis kasuta respiraatorit, kui kraabid vana värvi lahti, sest nii on parem hingata ja vähem värvipuru satub hingamisteedesse.

Eemalda lahtine värv kaabitsaga. Kuna tegu on suure tööga, siis vali kvaliteetne ja vastupidav kaabits. Ära eemalda puitmaja värvi kunagi kuumapuhuriga, see on äärmiselt tuleohtlik! Kui värv on korralikult kinni, pole seda tarvis lahti kangutada, selle saab ka uue värviga katta.

Lapi augud kinni. Maja fassaadi värvimine on aeganõudev töö. Samas annab see võimaluse heita majale tavapärasest kriitilisem pilk. Eemaldades vanu värvikihte, uuri, millises korras on maja kattev laudis ja akende ümbrus. Kui näed kohti, mis on katkised või mädanevad, vaheta need välja, sest vastasel korral muutub probleem aja jooksul suuremaks.

Kui laudis mädaneb, tuleb probleemne koht eemaldada ja välja vahetada. Kui näed aga pragusid või auke, siis kata see puidupahtliga kinni. Kui puidupahtel on kuivanud, käi koht liivapaberiga üle, et see oleks sile. Lisaks aitab lihvimine pahtlil paremini pragudesse tungida.

Tegelikult on mõistlik kogu maja üle lihvida, et puit oleks kaunis ja sile. Loomulikult pole seda mõtet teha käsitsi. Selleks on mõistlik laenutada elektrilihvija, millega on mugav töötada. Liivapaberi jämedus võiks olla 50—80. Aga — sellega töötades pead olema ettevaatlik, et puidule mitte liiga teha.

Pese maja ära. Rõhutasime, et enne värvimist peaks maja olema kuiv. Ent kui oled vana värvi eemaldanud ja kõik katkised kohad parandanud, on vaja maja põhjalikult ära pesta. Pese maja välissein vooliku ja pehme harja abil, aga kui tarvis, võta appi terashari. Kui puidu pragudesse on elama asunud hallitus ja seened, siis tuleks appi võtta spetsiifiline lahus nende eemaldamiseks. Kasuta lahuse majale kandmiseks veepritsi ja nühkimiseks tugevat harjast. Kui lahus on majale kantud, lase sellel mõni tund seista ja siis pese maja puhta veega üle. Selleks on mõistlik kasutada survepesurit, kuid viimasega tuleb olla ettevaatlik. Mõned vanad majad ei pruugi survepesurile vastu pidada. Seetõttu tasuks katsetada mõne meetri kauguselt ja alles siis on mõistlik julgemini lähedamale minna.

Kui maja on pestud, siis lase sellel põhjalikult kuivada. Selleks kulub mitu päikselist päeva. Niisiis planeeri pesemine näiteks ühte nädalavahetusse ja alusta värvimisega järgmisel nädalavahetusel. Nii saab maja vahepeal viis päeva kuivada.

Kruntimine. Alusta värvimist kruntimisest, mis tagab ühtlasema aluspinna ja värvi nakkuvuse, aga aitab ka laudise pinda kaitsta. Lase pärast kruntimist seinal kuivada, alles seejärel alusta värvikihi pealekandmist. Kruntimine võib tunduda kurnav ja asjatu tegevus, kuid tegelikult on see ääretult oluline. Esiteks vähendab kruntimine niiskuse ligitikkumist ja seeläbi vähendab ka võimalust hallituse tekkeks. Lisaks tekib kruntimise järel hea sile pind, millele jääb värv väga hästi külge.

Enne kruntimist on väga oluline kinni katta aknad ja kõik kohad, mida sa värvida ei soovi. Kasuta selleks maalriteipi. Eriti oluline on seda teha näiteks akende puhul, sest värvised aknaklaasid näevad lihtsalt räpakad välja. Samuti võiksid eemaldada majanumbri, et see poleks hiljem värviga pläkerdatud.

Paljud professionaalid kasutavad veebaasil latekskrunte, sest nendega määrdunud pinda on lihtsam puhastada. Samas eelistavad osad õlibaasil krunte, sest need imenduvad paremini puitu.

Kas kruntida oleks vaja üks või kaks kihti? See sõltub sellest, kui sile on värvitav pind. Mida siledam on pind, seda kaunim jääb hiljem tulemus. Kõik sõltub sellest, kui kaunist tulemust soovid.

Silikoonimine. Kui soovid, et värskelt värvitud maja püsiks kaua ilusana, võta välja silikoon, sest sellega saad kinni katta kõik praod ja vahed, mis on näiteks akende juures või on tekkinud kuskile mujale, sest maja on pisut liikunud. Silikoonida võiks peale kruntimist. Silikoonimine on erinev aukude parandamisest, sest silikoonida tuleb kõiki kohti, et vesi ei pääseks majja sisse. Samas pole vaja silikoonida voodrilaudade ühenduskohti, sest maja peab saama ka hingata. Kui silikoonid kohta, kus on koos kaks erinevat materjali nagu puit ja metall, siis jälgi, et kasutaksid silikooni, mis sobib mõlema materjaliga. Kui kannad mingile kohale silikooni, siis tõmba see sõrmega üle, et silikoonriba jääks ühtlane ja sujuv.

Soeta kvaliteetne värv. Paljude asjade puhul maksab sageli brändinimi. Värvide puhul nõustuvad aga paljud, et kallimad värvid on oluliselt kvaliteetsemad ja toon püsib kauem erksana. Samas tuleb see pika aja peale odavam, sest tulemus püsib kauem. Eelistatuim valik on lateksvärv, sest see ei erita lenduvaid orgaanilisi ühendeid nii palju kui õlivärv. Lateksvärviga töötamine on mugav ja seda saab vee ja seebiga pesta. Lisaks saad lateksvärviga värvida igasuguse krundiga kaetud pinda või kanda seda vanale värvile. Õlivärviga nii lihtne pole.

Õlivärvi tuleks eelistada lateksvärvile näiteks malmist käsipuude värvimisel ja trepikodades ning verandal, kus liigutakse palju.

Sega värv hoolikalt ja lahjenda vajadusel. Arvesta, et pastelsed toonid kestavad kauem värskena kui erksad värvitoonid. Ühes nõus peab olema piisavalt värvi, et värvida kindlalt piiritletud seinapind korraga, nii väldid pinnal toonierinevusi.

Vali sobiv värvimisvahend. Värvida võid kas pintsli või rulliga. Iga värvi puhul on oluline valida õige ja just selle värviga kokkusobiv pintsel. Vesialusel värvidele naturaalse harjasega pintsel ei sobi, see tõmbab vee sisse. Seevastu sünteetiline kiud vett ei ima ja sobib vesialusel värviga hästi. Kui kasutatakse lahustipõhiseid värve, sobib naturaalse harjasega pintsel, puidukaitsevahenditega sobib kõige paremini poolsünteetiline pintsel. Kui täpselt ei tea, milline pintsel ja värv omavahel sobivad, saad infot kas värvipurgilt või ehituspoes teenindajalt.

Pintsel on küll kõige aeglasem vahend värvimiseks, kuid samas on pintsli üle kõige suurem kontroll. Eriti siis, kui värvid näiteks akende ümbrust. Värvirulliga saad värvida oluliselt kiiremini kui pintsliga. Kõige paremini sobib värvirull suuremate ja siledate pindade värvimiseks. Värviprits katab väga ühtlaselt, kuid see maksab rohkem ja nõuab käsitsemiseks suuremaid oskusi. Kui arvad, et oled piisavalt osav, et tulla toime värvipritsiga, siis värvi sellega suured alad, ja täpsust nõudvad kohad, nagu akende ümbrus, tee pintsliga.

Varjulisus. Kuigi maja kuivamiseks on vaja päikesepaistelist ilma, siis värvimiseks sobib ideaalselt kuiv ja soe ilm, mis on pisut pilvine. Kui taevas lõõmab päike ja see paistab otse seinale, mida parasjagu värvid, kuivab värske värv liiga kiiresti, isegi kiiremini, kui jõuad liigutada pintslit. Kui värv kuivab liiga ruttu, siis paistavad ühenduskohad liialt tumedad välja. Seetõttu proovi värvida pilvise ilmaga või värvi päikesepaistelise ilmaga seda maja külge, millele päike hetkel ei paista.

Tööta oma pintslitõmmete kallal. Värvimine pole lihtsalt mingi koha üle pläkerdamine. Kui soovid, et tulemus jääks ilus, peavad olema ka pintslitõmbed oskuslikud. Alusta maja värvimist ülevalt ja liigu alla. Seina värvimist alusta laudadega samas suunas. Eriti suurt tähelepanu pööra laua otstele ja ühenduskohtadele, sest nendes kohtades hakkab ilmastiku mõju esimesena oma kiuslikku palet näitama.

Kui hakkad värvima, kasta värvipintslit purki umbes 5 cm ulatuses ja enne värvima hakkamist raputa seda õrnalt purgi kohal, et värv ei tilguks. Kanna majale paks kiht värvi kiirete ja efektiivsete liigutustega. Kasta pintsel uuesti värvipurki ja värvi, kuni oled katnud umbes 0,3-0,4-ruutmeetrise ala. Lõpetuseks käi see koht lihtsalt pintsliga üle, ilma et võtaksid uuesti värvi. Kasuta pikki pintslitõmbeid, kui liigud värvimata alalt värvitud alale.

Kui kasutad värvirulli, kasta see värvirulli alusel olevale värvi sisse ja raputa üleliigne värv alusele, et rull ei tilguks. Kanna värv värvitavale pinnale, surudes rulli keskmise tugevusega. Kata umbes 0,3-0,4-ruutmeetrine ala ja tee rull värviseks vastavalt vajadusele.

Kui värvid voodrilaudu, siis värvi esimesena voodrilaua alumine osa ja liigu seejärel laiemale osale. Et ühenduskohti oleks võimalikult vähe märgata, siis proovi värvida korraga neli-viis voodrilauda, enne kui lased neil kuivada.

Pärast iga värvikorda lase pinnal täielikult ära kuivada, alles siis võid alustada uue kihi pealekandmisega.

Allikad: K-rauta ja home.howstuffworks.com

LOE LISAKS: