Lahustipõhistes värvides kasutatakse lahustina enamasti lakibensiini, veepõhistes värvides aga vett. Kui värv kuivab, siis lahusti eraldub õhku. Veepõhise värvi puhul aga aurustub ruumi vaid vesi. Värvipinna kvaliteet ehk lõpptulemus on sama, sest pärast vee aurustumist jäävad värvitud pinnale samad koostisosad mis lahustipõhise värvi puhul — pigment ja sideaine.

Tänapäeva veepõhiste siseviimistlusvärvide tootmisel kasutatav tehnoloogia on jõudnud lahustipõhiste värvide tootmistehnoloogiast isegi paar sammu ettepoole. Kuna ühiskond liigub selles suunas, et kemikaalid, millega inimesed sageli kokku puutuvad, sh värvid, oleksid võimalikult tervise- ja keskkonnasõbralikud, on värvilaborid keskendunud just veepõhiste värvide arendamisele ning täiustamisele.

Veepõhiste värvide peamised eelised

Veepõhised värvid on lõhnatud ja kuivavad kiiresti
Veepõhised värvid on peaaegu lõhnatud, mistõttu on võimalik äsja värvitud ruume kasutama hakata palju kiiremini kui lahustipõhiste värvidega värvitud ruumide puhul — mõnel juhul praktiliselt kohe pärast värvimistööde lõpetamist. Harilikult on veepõhiste värvide kuivamisaeg 4—6 tundi, seega saad juba samal päeval peale kanda teise värvikihi ja muuta ilmetu ilmekaks.

Veepõhised värvid on keskkonnasõbralikud
Nad ei reageeri õhus leiduvate saasteainetega ega suurenda kliimasoojenemist. Tänu sellele saad hingata värsket õhku, kuid ei pea ohvriks tooma värvide hõlpsat pealekantavust või viimistluse sära ja vastupidavust. Veepõhised värvid sisaldavad minimaalselt lenduvaid ühendeid (LOÜ/VOC värvipurgil) ning sobivad seetõttu laste- ning magamistubade värvimiseks ega tekita ärritusnähte ka ülitundlikele inimestele.

Ka on töövahendeid on lihtne puhastada, sest need saab puhtaks pesta veega, ilma kemikaale kasutamata. Iseenda puhastamine käib samuti veega, värvipritsmed tulevad veega maha.

Veepõhist värvi on kerge peale kanda
Veepõhiste värvide pealekandmine on äärmiselt kerge. Parima tulemuse annab niisutatud sünteetilise pintsliga värvi kandmine siledale ja puhtale pinnale. Tavaliste harjastega pintsel võib jätta pintslijälgi ja soodustada värvi liiga kiiret kuivamist, kuid sünteetilised harjased lasevad värvis sisalduval niiskusel seinapinna sisse imbuda.

Lahustipõhistele värvidele lisatakse tavaliselt lakibensiini, et värv muutuks vedelamaks ja paremini voolavaks ning pintslitõmbed oleksid siledamad. Veepõhiste värvide kasutamisel pole see vajalik. See tähendab, et ühe abivahendi ostmise vajadus langeb ära ning pealekandmine toimub kiiremini, kergemalt ja puhtamalt.

Pintsli või rulli niisutamisel eraldub värv kergemini ja voolab paremini. Ka pisut niiske pind soodustab voolamist, kuid tuleb jälgida, et pind ei muutuks märjaks.

Enne värvi alusele valamist sega seda hoolikalt värvipurgis. Pealekandmiseks kasuta suurematel aladel rulli ja servades pintslit ning soovitatav on üleminekud teha siis, kui varasem värv on veel märg. Viimaks – professionaalse ilme saavutamiseks väldi liiglaotamist ja -pintseldamist.

Tasub teada! Tavaliselt saab eelnevalt lahustipõhise värviga värvitud pinna üle värvida veepõhise värviga ilma, et pinda tuleks eelnevalt spetsiaalselt töödelda. Veepõhist pinda lahustipõhise värviga ülevärvimisel tasub aga olla ettevaatlik, kuna värvitud pind võib hakata pragunema.

Kuidas tunda ära veepõhist värvi?

Värvipurgi esiküljelt leiab veepõhist värvi tähistava H2O piktogrammi, samuti on see info ära toodud purgi küljel oleval sildi tekstis.

Allikad: Vivacolor, Sadolin

LOE LISAKS: