Mis sobib punasega?

Punasega sobivad eriti hästi heledad toonid. Kuna punane tõuseb esiplaanile, ei tasu seda kasutada kogu ruumis. See värvus sobib paremini aktsendiks mõeldud seinale. Lisaks mitmele valge varjundile sobivad punasega ka helebeež, kreemikad ja vanillikarva toonid, samuti õrnroheline ja helehall.

Punasega võib aga sobitada ka küllastatumaid toone, näiteks värske mairoheline, kollane või sinine või nende värvuste mitmesugused varjundid. Sel juhul tuleb arvestada värvitoonide proportsionaalsust.

Soojad punakasoranžid toonid loovad ruumis hubase ja sooja meeleolu. Seda võib toetada heleda pastelse kollasega. Kui punakasoranži tahetakse kasutada aktsendina, siis sobib põhitooniks neutraalne helehall.

Sinakaspunane koos valge, halli ja mustaga annab ruumile elegantse kaasaegse ilme.

Mis sobib kollasega?

Kollase varjundid ulatuvad õrnast pastelsest ja küllastunud energilisest kollasest sinepikollase, rohekaskollase ja sidrunikollaseni. Koos rohelise ja sinisega aitab kollane luua ruumis värskuse, loomulikkuse ja positiivsuse tunde. Kollase varjundist olenevalt on seda võimalik kokku sobitada erinevate roheliste toonidega: heledad pastelsed toonid, mairoheline, kõrkjaroheline ja oliiviroheline. Kollane ja hall annavad ruumile urbanistliku elegantsi: tagasihoidlik õrn värvimäng, kus kollane annab tooni. Kooslus antratsiiditooniga on väljendusrikas ja karismaatiline.

Kui kollasega sobitatakse punast, oranži või erkroosat, loob see sooja ja erutavalt eksootilise mulje. Moekas sobitada kollast ka beežide, karamellikarva ja pruunide toonidega.

Mis sobib rohelisega?

On nii sinakasrohelist kui ka kollakasrohelist. Kollakasroheline mõjub ergutavalt ja värskendavalt. Heledate toonidega – liivakarva tooni, beeži, kreemja, vanillikarva ja helehalliga – sobib ka sinakasroheline. Niisugused heledad toonid tugevdavad rohelise värvuse loomulikku värskust. Niisama loomulik, kuid rahulik ja soe, on rohelise kooslus pruunide toonidega. Trendikaks on kujunenud kooslus lilla ja bordooga. Värske kevadise meeleolu annab ka roheline koos sirelililla või roosaga. Kontrastiks sobivad punased aktsendid.

Sinakasroheline, näiteks piparmündiroheline, tekitab ruumis rahuliku ja lõõgastava õhkkonna. Pruunid toonid süvendavad seda tunnet veelgi. Sinine lisab jahedust ja värskust. Punast värvi aktsentideks sobivad burgundiapunane või bordoopunane. Lilla ja bordoo võimaldavad samuti luua huvitavaid aktsente.

Mis sobib sinisega?

Varjundist olenevalt mõjuvad sinised toonid kas rahustavalt või värskendavalt. Sinine on oma olemuselt külm värvus, kuid seda saab soojemaks muuta, kui suurendada punase osakaalu (nagu näiteks tumedas lavendlitoonis). Niiviisi hakkab sinine hubasust sisendama.

Sinisega sobivad kokku heledad pinnad: kreemjas, liivakarva toonid, beež, hall ja ka pastelne kollane. Loomulikkust lisavad heledad või keskmise intensiivsusega sinised rohekate nootidega toonid koos roheliste ja pruunide toonidega.

Punakassinised toonid koos heleda sirelilillaga muudavad ruumi harmooniliseks ja hubaseks. Kontrasti loomiseks kasutage oranži, kollast, punast või valget.

Mis sobib violetsega?

Violetne on väga väljendusrikas, seda sobib kasutada aktsendiks mõeldud seinte puhul. Suurematele seinapindadele sobivad heledad põhitoonid halli, kreemja, beeži või piimakohvi varjundiga. Suursuguse mulje jätab kooslus keskmise ja tugeva küllastatusega pruunide toonidega nagu moka, tubakas, šokolaad. Pöörake siinjuures tähelepanu ruumi valgustatusele!

Koos värske kollakasrohelise või oliivirohelisega muutub violetne energiliseks ja moodsaks. Ergutava ja küllastununa näib violetne koos oranžiga. Sellises koosluses soovitatakse kasutada keskmise küllastatusega violetset, kuhu on segatud veidi halli või lavendlitooni. Violetne sobib toon toonis heleda sirelililla või lavendlilillaga, kuhu on lisatud veidi halli. Koos kuldsega jätab violetne luksusliku mulje.

Mis sobib halliga?

Hallil värvusel on palju varjundeid: punakas, sinakas või kollakas. Hall on elegantne, tagasihoidlik ja aitab teistel värvustel särada. Just sellepärast sobib halli hästi koos teiste värvustega kasutada. Põhimõtteliselt soovitatakse igasuguseid intensiivseid värvusi: punane, oranž, violetne, kollane ja ereroosa, samuti värsked rohelised toonid väljendusrikasteks aktsentideks. Halli kooslus beežide ja pruunide toonidega muudab ruumi elegantseks.

Mis sobib pruuni ja beežiga?

Pruun ja beež on oma olemuselt soojad värvused, mis loovad koduse õhkkonna.

Beež sobib hästi põhitooniks, millele võib lisada aktsendiks küllastunud toone. Tänu oma neutraalsusele sobib see värvus mitme tooniga: oranži, punase, rohelise, sinise, violetse ja bordooga. Beež on harmoonias pruuniga. Beeži või sobitada ka heledamate toonidega. Kooslus heleda või keskmise küllastatusega halliga jätab elegantse mulje. Täiusliku vaoshoituse mulje jätab beež koos valgega. See värv näib loomulik koos helesinise või helerohelisega. Kui soovite soojust ja harmooniat, võib beeži kasutada koos aprikoositooniga.

Tumedad pruunid toonid vajavad heledat taustapinda. Lisaks valgele ja selle varjunditele võib kasutada beeži, liivakarva tooni, kreemjat, aprikoositooni, helehalli, helesinist, õrna helerohelist või isegi heledat sirelilillat.

Kui aga on tarvis veel värviaktsente, siis võib kasutada näiteks violetset, mairohelist või värsket küllastunud sinist tooni.

Allikas: Alpinacolor


LOE LISAKS: