Üliõpilaskodu teaduspõhine rekonstrueerimine on olnud ainulaadne nii Balti riikides kui ka Põhjamaades. Tallinna tehnikaülikooli (TTÜ) üliõpilaskodust saab prototüüp samasuguste, kuni 50 aastat tagasi ehitatud Eesti kortermajade rekonstrueerimisel.
TTÜ ehitusfüüsika professori Targo Kalamehe sõnul on tegemist uue sammuga hoonete renoveerimise kvaliteedi ja kiiruse parandamisel.
“Eesti puitmajatootjad on edukad uute hoonete Euroopasse ja maailma eksportimisel.
Praeguse pilootobjekti käigus arendatakse Eesti puitmajatootjatele välja uus toode, millega saab maailma vallutada. Seinapaneelidesse paigaldatud ventilatsioonitorud vähendavad korteris nähtavate torude hulka ja säästavad ruumi,” selgitab Kalamees.
TTÜ ehituse ja arhitektuuri instituudi direktor ning professor Jarek Kurnitski kinnitab, et projekti suurim väljakutse on tehases toodetud välisseinapaneelide kasutamine hoone renoveerimisel. “Selline uute hoonete puhul tavapärane lahendus viib töö objektilt tehasesse, parandades selle kaudu töö kvaliteeti ja efektiivsust. Tehnoloogia rakendamiseks Akadeemia 5a hoones tuli välja töötada moodulpaneelide kinnituslahendused, muuta paneelide konstruktsiooni ja integreerida nende sisse ventilatsioonitorustikud. Kui eesmärgid saavutatakse, võivad välja töötatud uued lahendused oluliselt ehitusturgu muuta,” rõhutab professor Kurnitski.

Eelvalmistatud paneelid

Hoone rekonstrueerimisel lõid aktiivselt kaasa tehnikaülikooli ehitusteadlased, kes viivad läbi teadusuuringuid hoone rekonstrueerimise ajal ja analüüsisid selle välispiirete ehitusfüüsikalist toimivust ning hoone sisekliimat ja energiatõhusust pärast hoone valmimist.
Renoveerimise muutsid unikaalseks tehases eelvalmistatud moodulpaneelid, millega soojustatakse hoone seinad ja katus. See tagab kõrge ehituskvaliteedi ja lühendab oluliselt ehitusprotsessi objektil. Rekonstrueerimise eesmärk on testida uute moodulpaneelide valmistamist ja toimivust, vähendada radikaalselt energiatarbimist, uuendada tehnosüsteeme ja siseviimistlust.
Moodulpaneelid on välja töötatud Horizon 2020 uurimisprojekti MoreConnect käigus, kus osalevad 18 partnerit seitsmest Euroopa riigist. Eestis osalevad uurimis- ja arendustöös lisaks TTÜ-le Matek AS ja REF Ehitustööd OÜ.
Peale välisseinte paigaldati tehases valmistatud soojustatud elemendid katusele. Hoonele tuleb soojustagastusega ventilatsioon, päikesekollektorid sooja vee valmistamiseks, heitvee soojustagastus ja päikeseelektri süsteem, mis tagavad energiatõhususe liginullenergia tasemel.

Uus ja trendikas viimistlusmaterjal

Veekindel, ühenduskohtadeta ja väga tugev dekoratiivne Autentico Frescolini mikrotsement jätab looduskivilaadse mulje. Hästi nakkuv ja elastne materjal sobib paljudele erineva kuju ja materjaliga pindadele, alates vannitubadest, töötasapindadest ja põrandatest ning lõpetades küünlajala või lillepotiga.
Mikrotsemendi teeb eriliseks see, et seda võib paigaldada otse keraamilistele plaatidele, puidule, klaasile, betoonile, MDF- ja kipsplaadile. Katab pinna õhukese 1–3 mm kihina ja muudab selle täiesti veekindlaks. Autentico Frescolini mikrotsement on mõeldud kasutamiseks nii sise- kui ka välistingimustes ja peab vastu kuni –45 °C. Oskuslikult paigaldatud mikrotsementi pole vaja täiendavalt lihvida – pinna siledus saavutatakse poleerimise või silumisega. Valmis pind on täiesti veekindel ja kestab terve eluaja.
Allikas: Artikkel ilmus EPLi erilehes Ehitus ja Kinnisvara, autor Krõõt Nõges.
Rekonstruktsioonitöid on saanud jälgida videoülekandest.