Enamikku vanadest ustest saab üsna vähese vaeva ja kulutustega nägusaks ning kasutamiskõlblikuks muuta. Pealegi on vanade meistrite valitud puit enamasti väga kvaliteetne ja seetõttu on paljud kahjustused vaid pinnapealsed.

Enne parandus- ja korrastustööde juurde asumist vii läbi ukse üksikasjalik ülevaatus. Pööra tähelepanu piitade, lävepaku, ukselehe, värvi, metallmanuste ja tihendite tehnilisele seisukorrale. Samuti hinda kahjustuste ulatust, iseloomu ja tekkepõhjuseid. Hilisema segaduse vältimiseks nummerda kõik lahti võetud osad.

Parandamisel kasuta sama liiki ja võimalikult sarnase kvaliteediga puitu. Samuti peab see olema vastava kuivusastmega – välisuksel mõned aastad varem langetatud ja välistingimustes aeglaselt kuivanud puit, siseustel sisetingimustes kuivanud puit.

Parandamine

Korras uks peab liikuma hingedel kergelt ja vaikselt ning sulguma kindlalt. Samuti pidama sooja ja müra – vanade uste juures see alati nii ei ole. Lisaks kulumisele ja pehastumisele on sage probleem halb sulgumine. Põhjuseid võib olla mitu: ajapikku kuhjunud värvikihid, ukse niiskusest tingitud paisumine ja väändumine, lahtised ja väsinud hinged, hoone vajumise tagajärjel toimunud uksepiitade nihkumine.

Piidad ja lävepakk

Tavaliselt on piitade enimkahjustunud piirkondadeks alaosad ja lävepakk. Piita parandades sae kahjustunud lõik põikisuunaliselt piidast välja ja asenda uuega. Kui piit on väändunud, proovi seda kiilude abil sirgeks ajada.

Siseruumides on lävepakkude kulumine normaalne nähtus ja ei peaks probleeme tekitama. Seevastu välisustel, mis peaksid olema võimalikult sooja- ja mürapidavad, on ka lävepakkude uuendamine põhjendatum.

Uks

Peenemad praod kiti puidukitiga, suuremad täida sobivast puust pilbastega. Kasuta seejuures niiskuskindlat liimi. Kui liim on kuivanud, lihvi parandatud koht tasaseks. Uue ja vana puidu ühendamisel pea meeles, et mida suurem on liidetav pind, seda tugevam lõpptulemus saadakse.

Ukseklaasid eemalda enne puutööde alustamist kindlasti.

Tahvelust pärast parandamist taas kokku pannes jälgi, et tahvlid istuksid kindlalt soontes, ulatumata siiski lõpuni nende põhja – sellisel juhul ei jää ruumi paisumiseks. Kindlasti ei tohi tahvleid raami külge liimida!

Mida teha, kui …

värvikiht on liiga paks?

Eemalda ülearune värv kaabitsa, infrapunalambi või kuumaõhupuhuri abil. Jälgi hoolikalt, et puidu pind ei kahjustuks.

uks on paisunud

Tõsta uks ettevaatlikult hingedelt maha, höövelda parajaks ja aseta oma kohale tagasi.

(Höövelda võimalikult niiskel ajal, mil puidu paisumine on maksimumi saavutanud).

uks on väändunud

Keeruline olukord, mida võib püüda lahendada raami sisse sälgu/sälkude saagimisega – sinna lüüakse puust kiilud.

Proovi ka ukse aurutamist ja tugeva pressi all sirgeks painutamist.

Võimalusel võid väändunud osa parajaks hööveldada või uuega asendada.

hinged on lahti vajunud

Kui võimalik, keera kruvid tihedalt kinni. Kui kruvid vanades aukudes ei püsi, tuleb need punnida ja kruvid seejärel oma kohale keerata.

Asenda roostetanud kruvid uutega.

hingetapp on väsinud

Kui hingetapp on väändunud, eemalda hing ukse küljest ja painuta kruustangide vahel sirgeks.

Kui hingetapp on kulunud ja uks loksub, asenda uksehing olemasoleva koopiaga.

ukse ja piida vahel on praod

Kui tegemist on väikese nihkega, võid ust veidi hööveldada.

Kui ukse allosa käib vastu piita, ülaosas on aga pragu, võid ust reguleerida (kergitada) nt hingetapi ümber asetatud seibi abil.

Ulatuslikuma vajumise korral tuleb piit eemaldada ja siis uuesti paigaldada.

NB! Ajalooliste hoonete värvitud puituste viimistlemiseks soovitab muinsuskaitseamet traditsioonilist linaõlivärvi.

Allikas: Muinsuskaitseameti infovoldik „Välisuks. Ajalugu, parandamine ja värvimine”

Artikkel ilmus EPLi erilehes Sisusta ja Renoveeri