Kui seinale on püsima jäänud ajast ja arust vana tapeet ühe või isegi mitme kihina, tuleb esmalt pahtlilabida ning tapeedieemaldusvahenditega abil see viimseni seinalt maha võtta.
Esmalt lase pihustipudelisse sooja vett, millega saab vana tapeedi korralikult läbi niisutada. Parkettpõrand kata enne ajalehtedega, sest osa veest võib põrandale valguda. „Kui tunned näpuga katsudes, et tapeet on piisavalt märg, lükka pahtlilabidas serva alla ja hakka rullima. Kui tapeeti on seinal mitu kihti, ei jõua vesi ilmselt kohe alumiste kihtideni – neid tuleb uuesti leotada,” soovitab pisiremondi teenust pakkuv Külli. „Kõige alumine ehk ajalehtede kiht on kõige kangekaelsem. Seda annab vahel kraapida,” ütleb ta.
Vana tapeedi eemaldamiseks võib kasutada ka tapeediliimi suuremas koguses vees, kui muidu vaja läheb. „Ämbritäiele veele kulub üks pakk. Kui vedel tapeediliim on valmis, võta lai pintsel ja tõmba tapeedipaanid järjest üle. Kui umbes viis paani on üle pintseldatud, hakka esimest seinalt maha tõmbama. Siiski peab vahel pahtlilabidaga kaasa aitama. Meetod on tõhusam kui palja veega tehes ja odavam tapeedi eemaldusvahendi kasutamisest.
Vana tapeedi kihti tuleb eemaldusvedelikuga korralikult niisutada. Paksemad, tugevama mustriga ja vett tõrjuva pealispinnaga tapeedid (nt vinüültapeet) torgi eelnevalt üsna tihedalt läbi spetsiaalse tööriista ehk ogarulliga – see aitab vedelikul paremini liimikihini tungida.
Hästiniisutatud vana tapeeti saab raskusteta seinapinnalt (alusta laest) ribade kaupa lahti rebida. Seda tee järgmise paani ülaosast alustades. Kuna tegu on erilise vedelikuga, arvesta, et see lõhnab veidi ning tapeedi eemaldamise ajal tuuluta tuba või tee tööd jupikaupa.

Asendamatu pahtlilabidas

Pahtlilabida abil alusta vana tapeedi eemaldamist kohtadest, kus vana tapeet on ise aluspinnalt lahti koorunud. Selliseid kohti leiab toanurkadest ja akende-uste ümbrusest. Kui tapeedi eemaldamise käigus on kasutatud lahusteid, loputa ka need aluspinnalt hoolikalt veega maha. Siis lase seinal täielikult kuivada.
Sein, millele uus tapeet paigaldatakse, peab olema äärmiselt puhas, ühtlane ja kuiv. Kui seinas on kolm või enam tapeedikihti, eemalda need isegi siis, kui tunduvad kõvasti kinni olevat – uus tapeediliimikiht võib vanad lahti leotada. Lõpptulemusena lööb seina pandud tapeet lihtsalt koos vanadega lahti.
Tugeva reljeefiga tapeedi peale ei maksa uut tapeedikihti paigaldada. Reljeefne tapeet eemalda täies ulatuses või viimistle lauspahteldusega. Viimane töövõte võib kogenematule meistrile olla tülikas ja aeganõudev, sestap eelistatakse pigem vana tapeedi eemaldamist.

8 olulist etappi tapeedi eemaldamisel

1. Lülita elekter välja – niiskus võib põhjustada rikkeid harukarpides. Eemalda seinavalgustid, pistikupesad ja lülitid.

2. Rebi esmalt tapeedi nurk noaga lahti, proovi tapeediriba kuivalt seinalt ära rebida suunaga põranda poole. Kui see maha ei tule või rebeneb, kasuta tapeedi eemaldamise vahendeid.

3. Kata põrandaliist maalriteibiga ja töödeldava seinaga külgnev põranda osa kilega.

4. Veekindla tapeedi eemaldamisel aitab pinnakihi auklikuks torkimine. Kergeid auklikke sisselõikeid saab teha ka noaga. Ära vigasta tapeedialust krohvi.

5. Vana tapeedi eemaldusvahendi seinale kandmiseks kasuta rullikut. Mine edasi triibuga laiuses 1–1,5 m, liikudes maast laeni. Tapeeti eemaldades veendu, et sa ei leotaks kipsplaadi kartongi.

6. Kui tapeet tõmbub tumedaks ja läheb kortsu, saad seda eemaldama hakata. Kõige parem on kasutada kaabitsat (kasutada võid ka spaatlit). Kui mõnes kohas ei eemaldu tapeet aluspinnast, korda tapeedi eemaldusvahendiga kruntimist.

7. Kui on võimalus kasutada aurutit, saab tapeeti eemaldada spetsiaalseid vedelikke kasutamata. Auruta eemaldatavat pinda u 30 sekundit ja edasi kasuta niiske tapeedi eemaldamisel spaatlit. Parem on eemaldada tapeet esmalt lae juurest ja edasi liikuda põranda poole. Aurutiga töötades kasuta kaitsekindaid.

8. Pärast vana tapeedi eemaldamist on sein veel kaetud tapeediliimi jäänustega. Enne seina kuivama jätmist pühi seina veel käsnaga. Kipsplaadist seinad pühi kiirelt ja eemalda suurem niiskus hiljem kuiva riide või käsnaga. Pärast seina kuivatamist ja viimast ülevaatust saab alustada tapeetimisega.

Tapeetimise nippidest loe aga siit.

Allikas: www.kodukorda.net. Artikkel ilmus ka EPLi erilehes Ehitus.