Siinses saunakultuuris on kõige populaarsemad saunad Soome saun, Vene ehk leilisaun, suitsusaun, aurusaun ja infrapunasaun. Maja soetades mõeldakse sageli ka sauna rajamisele, olgu õue peale või majja sisse. Siinkohal oleks mõistlik eelnevalt pereliikmete eelistusi teada, sest iga saun ei sobi igaühele.

1. Soome saun

Soome saun on pika traditsiooniga lihtne saun. Sauna köetakse kerisega seni, kuni temperatuur on 80-120°C ja õhk saunas on kuiv, niiskus on sellises saunas kuni 15%. Soome saunas on astmeline lava, kus kohta valides saab valida ka omale sobivat temperatuuri - madalamatel astmetel on jahedam. Saunas visatakse leili ja viheldakse. Pärast iga laval käimist jahutatakse end veega või värske õhu käes, hüpatakse korraks karastavasse järve- või merevette või lumehange. Soome saun on pikemaajaliseks lõdvestuseks, kirjeldatud seansse on 5-7.

Liigu noolega edasi järgmisele lehele


Vene saun ja saunaskäik sarnaneb Soome saunaga. Vene saunas asub aga suur telliskiviahi, millega leiliruumi köetakse. Seda köetakse senikaua, kuni saavutatakse 50°C ja siis visatakse nii palju leili, et tekivad paksud aurupilved. Niiskusesisaldus selles saunas on kuni 100%. Keha kuumutatakse mitu korda ja jahutatakse kas külma välisõhu, vee või lumega.

Vene saun. Foto: Shutterstock

Liigu noolega edasi järgmisele lehele

Suitsusaun on paljude jaoks saunade saun. Suitsusaunal puudub korsten ja sauna köetakse sauna nurgas asuva suitsukerisega 4–5 tundi. Kerisekivid on küttekolde kohal, leek kuumutab kerisekive otse ja nende vahelt väljuv suits jääb esialgu ruumi sisse ning siis väljub kas uksest või katuse suitsuavast. Kerisekivide peale või vahele on asetatud pada, kust saab kuuma vett pesemiseks. Võetakse leili, viheldakse ja pestakse samas ruumis. Suitsusauna minnakse alles siis, kui saun on kuum, söed tuhaks põlenud ning üleliigne suits välja läinud, suitsu väljaajamiseks visatakse nn vinguleili ning siis minnakse lavale ja pesema.

Suitsusaun. Foto: Shutterstock

Liigu noolega edasi järgmisele lehele

Tänapäevane aurusaun sarnaneb Vene saunaga, selles on enam-vähem sama lõpptemperatuur. Seda köetakse aga teisiti. Aurukatlas tekitatakse üleküllastatud veeaur, mis juhitakse torude kaudu saunaruumi, kus ta nähtavate pilvedena hõljub, nii on niiskus seal 100%. Aurusaun sobib neile, kes ei kannata kõrgeid temperatuure, kuid suure õhuniiskuse tõttu võib niisugune saun olla liigne koormus südame- ja veresoonkonnale, seepärast ei maksa saunaseansse üle paari-kolme korra teha. Aurusauna leiliruum on plaaditud kividega.

Aurusaun. Foto: Shutterstock

Liigu noolega edasi järgmisele lehele

Infrapunasauna kütavad infrapunaallikad. Selle sauna temperatuur on enamasti kuni 40°C ja selles saunas istutakse kuni 20 minutit, et infrapunakiirgus keha läbiks, ja saunaseansse ei tehta üle ühe korra. See saunaliik on paras nendele, kes ei talu ei kuuma ega leili, ja ka neile, kes tahavad sauna kiiresti minna, see saun soojeneb 15-20 minutiga.

Infrapunasaun. Foto: Shutterstocl

LOE LISAKS: