Kuidas hooldada pesumasinat?
Pesumasinad on ehitatud selliselt, et lihtsast puhastamisest peaks piisama. Küll aga tuleb pesumasina paigaldamisel jälgida, et see põranda suhtes ei loksuks, sest vibratsioon on pesumasina kõige suurem vaenlane.
Kodune pesumasin on mõeldud pesu pesemiseks – padjad, vaibad, tossud, saapad ja muu selline raskem ning suurema gabariidiga kraam tuleb oma masinast eemale hoida. Nende esemete jaoks on selvepesulad, kus on tööstuslikud pesumasinad.

Pesumasinal tuleb pärast iga pesupäeva puhastada/kuivatada kummist luugitihend, et sellele ei tekiks hallitusetaolist bakterit. Kui bakter on tekkinud, siis tihendit enam puhtaks ei saa ja hallituse vastu aitab vaid tihendi vahetus. Pärast pesemist jätke masina luuk lahti, et masin saaks seest kuivada. Siis ei tohiks masinal ka halva lõhna probleemi esineda.

Juhul, kui masin on juba käest lastud ja sealt tuleb imelikku lõhna, peske masin spetsiaalse puhastusvahendiga läbi. Paari kuu tagant on soovitatav puhastada ka masina väikese luugi taga peidus olevat plastistv väljalaskepumba filtrit.
Inimeste kõige suurem hirm on katlakivi. Tegelikult ei tee väike katlakivikiht seal trumlis pesumasinale midagi. Juhul, kui kütteelement lähebki katki, on selle vahetus kordades odavam, kui kasutada pidevalt hästi reklaamitud kemikaali, mis peaks katlakivi tekke välistama. Parim viis pesumasina eest hoolitsemiseks on vedela pesuaine kasutamine ja korralik pesujärgne kuivatamine.

Kui nõudepesumasin ei pese nõusid enam puhtaks?
Eestis on levinud lubjarikas ehk kare vesi, mis muudab masinaga pestes klaasid halliks ja taldrikud parkuvad ära. Kaunilt säravad nõud saate juhul, kui järgite mõnda lihtsat soovitust, mis on osutunud Eesti oludes toimivateks.
Esmalt peab seadme põhjas asuv soolamahuti olema alati spetsiaalse soolaga täidetud. Teiseks, unustage kõik ECO ja kiirpesuprogrammid. Puhtad nõud saate ainult kõige pikemat ja kuumemat programmi (65 või 70 kraadi) kasutades. Vaid sel juhul on tagatud, et pesutablett või vedel pesuaine täielikult lahustub.

Et piirkonniti on vesi erinev, toimivad ka pesuained erinevalt. Pärast nõudepesumasina ostu on soovitav proovida mitme eri tootja pesuvahendit. Kui leiate hea pesutulemusega vahendi, kasutage edaspidi ainult seda. Isegi, kui pesete all-in-one tabletiga, kasutage ikkagi lisaks vedelat loputusvahendit, sest see kuivatab nõud kiiremini ära ja klaasid jäävad läikivamad.
Vähemalt kord aastas tehke masina läbipesu spetsiaalse rasva eemaldava ainega. See puhastab nõudepesumasina torustiku ja pesemiskambri sinna tekkinudmustusest.

Kuidas hooldada elektripliiti?
Elektripliidi puhul piisab samuti puhastamisest. Paljud ei tea, et keraamilise tasapinna puhastamiseks on lihtsamaid viise, kui klaasipesuvahendiga pesemine ja lapiga nühkimine. Esmalt kasutatakse kraabitsat kõrbenud jääkide eemaldamiseks ja seejärel spetsiaalset keraamilise tasapinna puhastusvahendit. Siis saab pliidi oluliselt kiiremini ja kergema vaevaga puhtaks ning pliit läigib alati nagu uus.

Mida vajab külmkapp?
Kõik külmikud tahavad kord või kaks aastas sulatamist. Isegi kõige uhkemad külmikud ei tule suvel kuumade ilmadega automaatse sulatamisega toime ja kipuvad jääd koguma. Aitab ainult sulatamine. Automaatsulatuseta külmikutel saab sulatuse ära teha poole tunniga, kasutades abiks fööni ja käterätikut. Mitte mingil juhul ei tohi sulatamisel jääd kraapida teravate metallesemetega. Tekkinud jää tuleb lahti sulatada, mitte kapi küljest lahti murda. Automaatsulatusega kappidel tuleb aga külmiku uks lihtsalt lahti jätta ja lasta kapil rahulikult ööpäeva jagu sulada.

Kas triikrauda ja tolmuimejat peaks hooldama?
Triikraua juhendil on kirjas, et pärast iga triikimiskorda peaks tegema katlakivi kogunemise vastast puhastust. Kui seda ei tee, siis milline on tagajärg? Minu praktika ütleb, et juhul, kui triikrauas pole võimalik pehmendatud vett kasutada, tuleb triikrauda sagedamini vahetada – katlakivieemaldust pole otstarbekas teha. Katlakivieemalduse käigus tuleb triikraua seest lahti ligunenud katlakivitükke veel mitu kuud hiljem triikrauast välja ja see rikub puhtad riided.

Tolmuimeja kõige suuremad vaenlased on niiskus ja ülekuumenemine. Soovitan enne kasutamist vaadata, et tolmukott oleks õigesti paigaldatud ja vähemalt pool kotist oleks tühi. Koridorivaipade ja autode puhastamise juures tuleb olla tähelepanelik, sest isegi vähene niiskus rikub tavalise tolmuimeja mootori. Kodune tolmuimeja ei sobi ka ehitustolmu tõmbamiseks – ehitustolm ummistab kiiresti koduse tolmuimeja väikese mahuga tolmukoti, mootor kuumeneb üle ja saab kahjustada.
Allikas: Ehita ja Renoveeri