EVolo konkurss tunnustab tulevikuideid kõrghoonete ehitamiseks, mis erinevad enda tehnoloogia, materjalide, programmide, esteetiliste ja ruumiliste lahendustega seni kasutusel olevast ning lubavad kõrghoonel suladuda oma ehitatud keskkkonda. Konkursi eVolo 2017 järgmised kuus väljapaistvat tööd tõestavad oma eskiisidega tulevikutrendide uudsust ja ilmekust.

Moodulmaja Mashambas
Autorid: Pawel Lipinski ja Mateusz Frankowski Poolast

Lipinski ja Frankowski urbanistliku disaini eesmärk on tuua nn rohelist revolutsiooni ka maailma kõige vaesemate inimesteni. Saharast lõunasse jäävas Aafrikaosas elab üle 40 protsendi inimestest absoluutse vaesuse piiril ja üle poole elanikest on väiketalunikud. Läbi koolituste, väetise ja seemnete kasvatamise usuvad arhitektid, et väiketalunikele antakse nii võimalus kasvatada oma saaki samamoodi nagu tänapäeva talud seda teevad.

Mashambas on liikuv hariduskeskus, mis reisib mandri kõige vaesematele aladele. Keskendutakse haridusele, põllumajandustehnikate väljaõppele, odavale väetistele ja kaasaegsetele tööriistadele, mis loob ka kohaliku kauplemispiirkonna.

Modulaarne hoone transporditakse järgmisesse asukohta, kui kohalik kogukond muutub iseseisvaks.


Megalinnade vertikaalsed tehased
Autorid: Tianshu Liu ja Linshen Xie USA-st

Ennustatakse, et megalinnade (üle 10 miljoni elaniku) arv kasab 23-lt 36-le aaastaks 2025. Cornelli Ülikooli arhidektuuri lõpetanud tudengid Lui ja Xie näevad tulevikus, et tehased on linnaruumi verikaalselt integreeritud.

"Kui tuua tehased tagasi linna, siis saame CO2-heite nullini viia, olla
olla energiasäästlikud ja pakkuda elanikele paremat elukvaliteeti," on kirjas nende konkursi taotluses.

Nende kontspet seisneb taaskasutuses - orgaanilised jäätmed on tehase ressursiks, muundades selle veeks, väetiseks, soojuseks ja elektrienergiaks.


Espiral 3500
Autor: Javier López-Menchero Ortiz de Salazar Hispaaniast

Hispaania idarannik on küll tuntud avarate avalike ruumide poolest, kuid Espiral 3500 viib avalikud kohad hoonesse endasse ning seob selles suhteid eraomandi ja avalike kohtade vahel.

"Ma kasutan spiraalsüsteemi, kus üldkasutatavad ruumid (nimelt erinevad tänavade tüübid) moodustavad rõngad, mis paiknevad struktuurielemendil. Sellest konstruktsioonielemendis ripuvad isiklikud eraruumid. See "ümberpööratud tänava" süsteem võimaldab avaliku- ja erasektori kohest suhestumist, võimaldades samal ajal säilitada soovi korral eraelu puutumatust ja olla piisavalt eraldatud", sõnas Salazar.


Müügiaotomaadist kõrghoone
Autor: Haseef Rafiei Inglismaalt

Kui Tokyo külastajad üllatab müügiautomaatide rohkus ja olemasolu peaaegu iga tänanurga peal, siis mõtles Rafiei, et miks mitte kasutada müügiautomaadi ideed ära ka eluaseme loomisel. Tema müügiautomaadi kõrghoone (Pod Vending Machine Skyscraper - toim.) on pidevalt ehituses olev hoone, kus maja kasvab koos linna eluaseme nõudlusega. Tegeist on "mittetäieliku infrastruktuuriga", mis aja jooksul muutub ja kohandub.

Kasutusvalmid kapslid on varasemalt valmis toodetud, ehitise kohal on 3D-printer, millega modulaarseid eluruume valmistada saab ja valmis kapsleid ehitisele juurde liita - hoone kasvab ajas vastavalt kasutatud kapslitele.


Mägede pilvelõhkuja Yesemite rahvuspargis
Autor: Ryan Ibarra USA-st

Selleks, et näidata inimese ja looduse ühtset visiooni, kavandas Ibarra ehitise, mida saab mäeküljega ühendada. Mägi ise muutuks pilvelõhkujaks. Disaineri esialgne valikuks osutus Californias Yosemite rahvuspargis asuv mägi.

"Võrgustiku kasutusele võtmine loob disainiraamistiku, kus mäe kaljuserv muutub võõrustajaks ruumidele, mis sellest välja jooistuvad" ütles Ibarra oma taotluses.


HEAL-BERG - Tagurpidi kliimamuutmismasin
Autorid: Luca Beltrame Itaaliast ja Saba Nabavi Tafreshi Austriast

HEAL-BERG (ravimägi - toim) on 2017. aasta eVolo konkursis üks ulmelisemaid disaine, kuigi taotluses on kirjas hoone avamise tseremoonia Antarktikas 2022. aastal.

Hoone eesmärk on lõpetada, ravida ja muuta kliimamuutuste protsessi ja selle mõju Maale. Süsinikdioksiidi muundamine, ookeani vete jahutus ja tuuleenergiat nimetatakse taotluses hoone toimimisviisidena.

Beltrame ja Tafreshi kasutavad ehitusmaterjalidena 3D grafiidivormi, kasutades ära CO2 muundamisel O2-ks protsessis tekkivat ekstraheeritud süsinikku. Hyperloopi- ja droonitehnoloogia transpordiks inimesi elamute vahel ning ühest HEAL-BERGi struktuurist teise.

Allikas: Thebossmagazine.com