Jalgpalli MM-i võõrustava Venemaa 12 staadionit meenutavad kas väliskuju või disainielementide poolest vene rahvuskultuuri või teadus- ja tehnoloogiasaavutusi. Igal juhul on tegu põnevate ja omanäoliste ehitistega.

Venemaa jalgpalli MM-i staadionite väliskujud

Lužniki staadion Moskvas

Lužniki staadion on 12 võistluspaigast suurim, seal peeti jalka MM-i avamatš ja 15. juulil toimub samas kohas ka finaalmäng. Staadion ehitati 1956. aastal ja see pompöösne areen on näinud nii mõndagi — 1980. aastal peeti seal olümpiamänge ja läbi aegade on jalkafännid saanud kaasa elada üle 3000 jalkakohtumisele, tegu on Venemaa rahvuskoondise koduväljakuga.

Lužniki staadion Moskvas

Enne jalgpalli MM-i läbis staadion korraliku renoveerimise ja mõningase laiendamise, näiteks laiendati pealtvaatajate ala — 78 000 istekohast sai 81 000. Renoveerimistööd võtsid kokku pea neli aastat ja seda juhtis Moskva arhitektuuribüroo Speech.

Peterburi staadion

Selle kosmoselaeva meenutava ja 78 meetrit kõrge staadioni disainis Jaapani arhitekt Kisho Kurokawa ning see avati 2017. aastal. Tegelikult on selle areeni nimi Krestovski staadion, ainult MM-i ajal nimetatakse seda Peterburi staadioniks. Krestovski staadion on Peterburi Zeniti JK kodustaadion.

Peterburi staadion

Krestovski staadionil saab mängida iga ilmaga, kuna sel on lahti-kinni käiv katus, ja staadion mahutab 67 000 vaatajat. Jalka MM-i ajal mängitakse seal seitse mängu, kaasa arvatud poolfinaal ja kolmanda koha play-off.

Fišti olümpiastaadion Sotšis

2014. aastal peeti seal Sotši taliolümpiamängude ava- ja lõputseremoonia ja staadion valmis spetsiaalselt nendeks mängudeks. Algselt oli see maailmakuulsa spordirajatistele spetsialiseerunud büroo Populouse poolt disainitud staadion suletud katusega, kuid jalka MM-i ajaks on katus eemaldatud. Staadionil peetakse kuus matši, seal hulgas Portugali-Hispaania mäng ning veerandfinaal.

Jekaterinburgi areen

Staadion ehitati 1953. aastal ning on Venemaa ühe vanima jalkaklubi Urali kodustaadion. MM-i ajaks kohendati ajutiselt staadioni pealtvaatajate ala, nii et nüüd mahub mänge vaatama 35 000 fänni, pärast jalkapeo lõppu eemaldatakse lisakonstruktsioonid.

Jekaterinburgi areen

Spartaki staadion Moskvas

Tegelikult kannab see Otkrõtije areeni nime, ainult jalgpalli MM-i ajal nimetatakse seda Spartaki staadioniks, kuna tegu on Venemaa edukaima jalkamansa Moskva Spartaki koduväljakuga. Staadioni disainis Londoni arhitektuuribüroo Sport Concepts.

Spartaki staadion Moskvas

Staadioni fassaadi ehivad tuhanded puna-valged rombikujulised plaadid, sümbolid, mis kuuluvad Moskva Spartaki logole. Staadionil peetakse viis matši, seal hulgas ka Belgia-Tuneesia mäng.

Nižni Novgorodi staadion

See staadion ehitati spetsiaalselt praeguse jalka MM-i jaoks ja selle taga on Vene disainibüroo Stroitransgaz. 45 000 vaatajad mahutava staadioni välist osa ilmestavad massiivsed sambad, mis mängu toimumise ajal tuledesse süttivad. Staadion võõrustab Argentina ja Inglismaa mängu ning pärast MM-i saab sellest Venemaa JK Olimpietsi koduväljak.

Nižni Novgorodi staadion

Mordovia areen Saranskis

Mordvalased võivad uhked olla, et nende väike pealinn on üks jalka MM-i võõrustav linn sel korral. Spetsiaalselt MM-i jaoks ehitatud ja Vene disainibüroo SaranskGrazhdanProekt poolt projekteeritud staadionile mahub muidu 28 000 vaatajat, ent jalkafännide suureks rõõmuks on istekohti kahekordistatud. Staadioni väliskülge ilmestavad punased, oranžid ja valged värvid, mis on esindatud mordvalaste kunstis ja käsitöös.

Mordovia (Mordva) areen Saranskis

Kaasani areen

See staadion ehitati spetsiaalselt Maailma üliõpilaste suveolümpiaks 2013. aastal, areenil peeti nii ava- kui ka lõputseremoonia. Kaasani areeni projekteeris samuti Populuos. Kaasani areenil toimub jalka MM-i ajal kuus matši, seal hulgas ka Prantsusmaa-Austraalia mäng.

Kaasani areen

Kõrgelt õhust vaadates meenutab staadioni kuju vesiroosi.

Samaara areen

Samaara areen rajati spetsiaalselt MM-iks Vene arhitekti GUS SO TerrNIIgrazhdanproekt poolt. Staadioni küljes on antennid, mis viitavad Samaara piirkonna seotusele Venemaa kosmoseprogrammiga. 65,5 meetrit kõrge katusega ja 45 000 pealtvaatajat mahutaval staadionil peetakse maailmameistrivõistluse ajal kuus mängu, seal hulgas Venemaa ja Uruguay kohtumine.

Samaara areen

Kaliningradi staadion

Staadion avati 2018. aastal kevadel ja ehitati spetsiaalselt jalka MM-iks. Disainis selle staadioni Prantsuse firma Wilmotte & Associés. See urbanistliku välimusega staadion võõrustab nelja kohtumist, sealhulgas Inglismaa-Belgia matši.

Kaliningradi staadion

Volgogradi areen

Tegu on Volgogradi vana keskstaadioni asemele ja jalgpalli MM-i tarvis ehitatud uue staadioniga, disaineriks Saksa büroo GMP Architekten. Väljas sirgete servadega kaussi meenutavat staadionit ehib sidusstruktuur, mis sümboliseerib vene kudumeid. 45 000 pealtvaatajat mahutaval areenil toimub neli mängu, seal hulgas Inglismaa-Tuneesia matš.

Volgogradi areen

Rostovi areen

Rostovi areen on kolmas jalgpalli MM-i staadionite rivis, mille on disaininud Populous. 45 000 vaatajat mahutavast staadionist saab pärast maailmameistrivõistlusi Rostovi JK kodustaadion.

Rostovi areen

Allikas: dezeen.com

LOE KA: