Tuudi jaamahoone näol on tegu Leon Johansoni kavandi järgi 1930. aastal ehitatud traditsionalismi sugemetega funktsionalistlikus stiilis jaamahoonega. Leon Johansoni oli möödunud sajandi esimesel poolel tegutsenud Eesti arhitekt, kelle projektide järgi ehitatigi jaamahooneid, raudteetöötajate elamuid ja muid raudteehooneid mitmetele raudteelõikudele.

Rapla-Virtsu kitsarööpaline raudtee oli kasutusel 1931—1968. Tuudi jaamahoones on varasemalt olnud Eesti Posti postipunkt ja majas olid ka korterid.

Tuudi jaamahoone moodustab vägeva hoonete ansambli koos maakeldri, kahe kuuri ja saunamajaga. Krundi loodepiiril on endine raudteetamm, teistel külgedel hoonestamata riigimetsamaad. Elamu kõrval ja sissesõidutee ääres asub killustikkattega parkla.

Askeetliku kujundusega jaamahoonele lisavad esinduslikkust krohvkarniis katuseräästal ja stiliseeritud kvaadri-imitatsioon nurkadel. Visuaalset rütmi loovad kahe- ja kolmekaupa rühmitatud kahe korruse kõrgused aknanišid. Mõlemad peasissepääsud on kaetud kitsa betoonist konsoolvarikatusega, fassaadi katusetahul asetseb madal katuseaken.

Tahutud maakivist peahoone esimesel korrusel paikneb läbi maja avatud planeeringuga elutuba ja köök, kaks tuba, WC-duširuum, tehnoruum, esikud ja koridor-trepihall. Elutoast pääseb maja ette ning maja lõunaküljel paiknevale puitpõrandaga terrassile.

Teisel korrusel on lausa kuus magamistuba, WC-duširuum ja WC-vannituba ja koridor-trepihall. Mõlemat korrust ühendab paekiviastmetega betoontrepp.

Siseviimistluses on kasutatud tammelaudpõrandat ja lihvitud paekiviplaati, seinad ja laed on viimistletud lubikrohvi ja lubiliimvärvidega. Teisel korrusel on säilinud algsed laudispõrandalauad, niisketes ruumides on kasutatud marmormosaiiki ja keraamilist plaati.

Hoonel on ilusad vanade kremoonidega puitaknad, täispuidust renoveeritud tahveluksed.

Allikas: Kinnisvara24.ee

LOE KA:

Jaga
Kommentaarid