Toome välja mõned tuntumad majatüübid.

1. A-kujuline maja

Nõukogude ajal nimetati sellist tüüpi maja katusmaani majaks või Rannapiigaks. Tänapäevase disainiga majadel võivad olla suured aknad ja osadel ka katuseaknad. Samuti on a-kujuline maja populaarne kämpingualadel.

2. Bangalo

Tegemist on ühekorruselise puitmajaga, millel on madal katus. Variante on mitmeid, mõnedel on terrass, teistel väike rõdu. Bangalo on ka tüüpiline eurooplaste elamu troopikas ja mujal.

3. Cape Cod

Lihtne ühe- või pooleteistkorruseline puitmaja, mis on võrdlemisi madal. Tavaliselt on maja keskosa kõrgem ja külgedel võib olla madal pool, kus on näiteks garaaž või söögituba.

4. Koloniaalstiilis maja

Tüüpiline koloniaalstiilis maja on ristkülikukujuline ja kahekorruseline kaheraamiliste akendega maja. Disaini juurde kuuluvad aknaluugid, peegeluksed, kõrged laed, kaminad, sambad ja muud uhked kaunistused.

5. Kooperatiiv

Maja omab firma ja igal elanikul pole mitte korter vaid osalus. Kasutusõigused ja kohustused on kokku poole vahel kokku lepitud. Tegemist pole aga niivõrd majatüübiga vaid omandivormiga.

6. Elamuühistu

Sarnane ridaelamuboksiga, kus ühel krundil on suur maja, mis koosneb erinevates osadest. Igal osal on privaatne sissekäik ja maja taga oma murulapike. Siin on samuti tegemist pigem omandivormiga, kui majatüübiga, sest stiile ja suuruseid on erinevaid.

7. Cotswoldi majake

See on inglisepärane majake, roo- või õlgkatus, madalad uksed ja pisikesed aknad. Samuti on majal nähtavad korstnad.

8. Eraldiseisev maja

Tüüpiline kahekorruseline rõdudega peremaja, mis ei ole ühegi teise majaga koos. Tüüpilisel peremajal on taga hoov ja ees aed ning garaaž.

9. Hollandi koloniaalstiilis maja

See majatüüp on sarnane tüüpilise koloniaalstiilis majaga, kuid on palju pisem, poolteistkorruseline ja lükandkatusega.

10. Kahepereelamu

Inglise keeles duplex house ehk kahepereelamu on kahekorruseline maja, millel on kaks sissekäiku. Ühel korrusel elab üks pere, teisel teine.

11. Ameerika föderaalstiilis maja

See on kividest ehitatud kahekorruseline sümmeetriline maja, mille keskel on uks. Maja ukse kõrval on külgaknad ja kohal kaaraken. Maja kahel küljel on korsten ja akende jaotus on mõlemal pool ust võrdne.

12. Ruudukujuline maja

Kahekorruseline ruudukujuline maja, mille tänavapoolsel osal on veranda.

13. Pärandatav maja

Tüüpiline linnamaja, millel on mitmeid disaine. Põhiline on aga see, et maja ja krunt on omaniku vara ja seda saab edasi pärandada ning müüa.

14. George’i-aegne maja

Suur ristkülikukujuline klassitsistlike elementidega kivimaja, millel on kelpkatus ja ärkliaknad. Maja nurgad rõhutatud ja rohkem esile toodud. Ehitise uhkusest räägib ka suursugune sissekäik.

15. Neogooti stiilis maja

Maja on stiililt veider ja omamoodi järsu katusega. Samuti on maja puitpitsiga kaunistatud ja meenutavad oma stiililt pigem pisikest lossi.

16. Vanaema majake

Tegemist on majaga, mis on ühekorruseline ja pisike. Suuruselt on see pigem nagu pisike või äärmisel juhul keskmise suurusega korter.

17. Kreeka stiilis majad

Nende majade ehitamisel on saadud inspiratsioon Vana-Kreeka arhitektuurist ja kohati meenutavad need vanu templeid oma sammaste ja uhke olemusega.

18. Italianate

Tüüpiline kahekorruseline ja ruudukujuline maja, millel on lame katus ja laiad räästad. Lisaks on majal võlvaknad ja –uksed. Italiante-stiilis majale on iseloomulik ka kuppel katusel.

19. Mansardkatusega maja

Sellised majad on tavaliselt kahe- või kolmekorruselised, millest viimane on mansardkorrus.

20. Normandia stiilis maja

Need majad on puitsõrestikuga ja ehitatud kividest ning meenutavad oma välimuselt pigem pisikesi Prantsuse losse.

21. Pueblo

Selliseid maju leidub Edela-Ameerika kõrbealadel ja need on värvuselt beežikad ning ehitatud päikese käes kuivatatud tellistest, meenutades indiaanlaste ehitisi. Majale on iseloomulikud lamekatused ja väljaulatuvad puittalad.

22. Inglise barokkstiil

Küllaltki sarnane stiil viktoriaanlikule, ent vähem uhkeldav. Samas on tüüpilisel Inglise barokkstiilis majal torn, kaarjas veranda ja lehtla. Lisaks on majal ärkliaknad ja viilkatus. Üldiselt näevad need vägagi uhked ja muinasjutulikud välja.

23. Rantšo

Tüüpiline rantšo-stiilis maja on L-kujuline ja ühekorruseline. Selle lihtne planeering tagab avaruse ja võimaldab praktilist ruumikasutust. Mõnedel rantšodel on keldrikorruse väheke kõrgem, ent maja on siiski madal.

24. Romaanistiilis maja

Klassikaline romaanistiilis maja on kiviehitis, millel on tornid ja võlvid.

25. Ridamaja

Stiile ja disaine on erinevaid, kuid tavaline ridamaja on kahekorruseline ühepereelamu ja kõik majad on külge külje kõrvale ehitatud. Maja ees on pisike veranda ja taga väike murulapike.

26. Soolatopsi majake

Maja on oma huvitava kuju saanud kuninganna Anne’i aegsetest maksudest. Nimelt pidi ühekorruselise maja ehitamise eest vähem makse maksma kui kahekorruselise eest. Kuna hoone katus läks aga ühelt poolelt küllaltki madalaks, pidi selle maja eest maksma vaid ühekorruselise maja maksu.

27. Kahepereelamu

See on teine variant kahepereelamust. Siin on aga maja eraldatud keskelt ehk mõlemale perele kuulub pool maja, aga mitte terve üks korrus.

28. Hispaania stiil

Tüüpilisel Hispaania stiilis majal on punane kivikatus, võlvjad ukseavad ja terrakotast põrandad. Maja on värvuselt enamasti heledates toonides ja hoone taha jääb suur aed.

29. Mitmetasapinnaline kodu

Hoone on mitmetasapinnaline, mistõttu on see küllaltki praktiline ja loogilise lahendusega. Näiteks on esimesel korrusel köök ja elutuba ning söögiruum, teistel korrusel magamistoad ja kolmandal korrusel ruumid vabaaja tegevusteks.

30. Linnamaja

Tüüpilised linnamajad on ehitatud külge külje kõrvale ja moodustavad ühtse tänavamüüri. Küll aga on igal linnamajal isiklik sissekäik ja mitu korrust.

31. Tudor-stiil

Tudor-stiilis majad on inglasliku ja uhkeldava disainiga. Maja fassaadil domineerib valdavalt puitsõrestik, millest on moodustatud erinevaid mustreid. Samuti on iseloomulikult võlvjad uksed ja aknad.

32. Viktoriaanlik stiil

Stiililt sarnane Inglise barokile, kuid uhkeldavam ja rohkemate kaunistustega. Hoonel on palju nikerdusi ja tornikesi ning puitnikerdusi.

Vaata järele!

Allikas: Slideshare