Piirdeaed

Oma koduhoovi turvalisemaks muutmisel soovitavad asjatundjad alustada korraliku piirdeaia rajamisest. Tõsi, aed varast alati ei peata, kuid üle aia ronimine tõstab vahelejäämise riske. Kindlasti jälgige piirdeaeda ehitama hakates tugevust ja turvalisust. Ehitusinfo.ee peab heaks lahenduseks keevispaneelaeda. Paneelaiad on jäigad ja neid pole võimalik lõhkuda, sest koosnevad omavahel kokku keevitatud terastraatidest. Paneele saab valida erinevate tüüpide vahel, näiteks PVC-kattega või ainult tsingitud. Paneeli ülaääres olevad vertikaalsed 3 cm varvad raskendavad üle ronimist.

Kõik riivid-lukud

Ühtki pikanäpumeest ei pea ükski lukk ja riiv. Siiski — parimad väravavalmistajad kasutavad välistingimustesse hästi sobivaid lukke, linke, väravasiine, väravaposti korke ning väravahingi. Jalgväravale lukku paigaldades jälgige, et see oleks roostevabast metallist ja ilmastikukindel. Väärtuslikku aiatehnikat (traktorid, niidukid, gaasigrillid) tuleb kindlasti hoida kuuris või garaažis tugeva luku taga. Kasuks tuleb turvaelementide kasutamine (näpukaitsete paneel, vedrude purunemiskaitsed jne).

Koduhoov valve alla

Ida-Harju politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Rainis Sinikas ütleb, et kodu turvamisel on abi korralikust signalisatsioonist ja valvekaameratest, millele võiks kulutada pigem rohkem kui vähem. „Kehva kvaliteediga kaamerapildist pole hiljem varga tuvastamisel kasu, eriti pimedal ajal jäädvustatud kaadrite puhul. Kindlasti tasub mõelda varakindlustusele, sest varaste tabamine ei tähenda alati varastatud asjade tagasisaamist,” ütleb Sinikas. Toimiva kaamera pidage meeles, et see oleks suunatud oma aeda ja ei filmiks naabreid. On esinenud juhtumeid, kus politsei naabrite kaebuste alusel sellist filmimist kui ebaseaduslikku jälitustegevust käsitleb.

Korralik valgustus

Rainis Sinikase sõnul aitab korralik hoovi- ja tänavavalgustus samuti turvalisust tõsta, olles sel moel varastele keerulisem sihtmärk. Selge see, et hästi valgustatud kohas ei taha varas enda avastamisega riskida.

Väga turvaline ja hõlbus lahendus on liikumisandur. Need säästavad elektrienergiat, suurendavad turvalisust ja lisavad mugavust. Kui koos välisvalgustitega on paigaldatud liikumisandurid, süttivad lambid pimedal ajal automaatselt, kui keegi õuel liigub. Süttides muudavad lambid nähtavaks ka need liikujad, kellel õuele asja ei ole.

Tee naabriga koostööd

Rainis Sinikase sõnul on nii linnas kui ka maal üks kõige olulisemaid abivahendeid naabritevaheline koostöö. „Kogukonnas üksteise tundmine, omavahel suhtlemine ja üksteise elamistel silma peal hoidmine raskendab varaste tööd oluliselt. Kui on märgata lahtiseid väravaid või hoonete uksi-aknaid või muud tavapärasemast teistmoodi naabri koerte haukumises või käitumises, tasub sellest kohe naabrit teavitada. Politsei tegeleb aktiivselt võimalike kurjategijate kindlakstegemise ja tabamisega, kuid väga palju saab varguse ohvriks langemise ärahoidmiseks ise teha,” ütleb Sinikas.

Kui kurikael tuleb ikkagi

Kodune vara on kindlustuskaitse all ka koduhoovis (nt aiamööbel, grill, batuut jms). Pimeduse saabudes või kodust lahkudes tuleb tööriistad, muruniidukid jms vara lukustatud hoonesse viia.

Kui kodune vara asub aiaga piiratud kinnisel alal või maja kõrvalhoones, on ka seal olevad asjad automaatselt kindlustusega kaitstud. Kindlustuse poolne nõue on vaid, et uksed oleksid lukustatud. Oma turvalisust silmas pidades saab kindlustada oma kodu ja vara murdvarguse ja vandalismi juhtumite kaitseks.

Murdvarguse kindlustuskaitse aitab juhul, kui kindlustuskohas toimus sissemurdmine nõuetekohaselt suletud hoonesse või selle ruumi. Vandalismi kindlustuskaitse kehtib siis, kui võõras lõhub teie koduhoovis olevat vara. Selline sündmus tuleb alati fikseerida nagu murdvargus — esmalt tuleb teavitada politseid ja seejärel kindlustusseltsi.