Puit- ja kiviehitiste restaureerimise oskusi on Haapsalu kutsehariduskeskuses õpetatud juba ligi 10 aastat. Uus viienda taseme restaureerimise õppekava keskendub just kiviehitiste restaureerimisele ning eeldab õppijalt varasemast rohkem ehitusalast kogemust. Mitmekülgsed oskused ning kutsetunnistus avardavad ehitajate töövõimalusi ehitusturul.

Õppetöö käigus saadakse teadmised restaureerimise alustest, milles antakse ülevaade kiviehitiste ajaloost ja traditsioonidest Eestis. Tutvustatakse kiviehitiste restaureerimist, stukkdekoori ja karniisitöid ning traditsioonilisi käsitööriistu. Kuna töös ette tulevad objektid on tihti vanad ja olulised, siis õpetatakse muinsuskaitse põhimõtteid selle töö juures ja ökoloogilisi ehitustehnoloogiaid. Õppekava sisaldab ka müüritud tulekollete parandamist ja dekoratiivviimistlust. Õpitakse hindama kiviehitiste kahjustusi, et kavandada, dokumenteerida ja teha restaureerimistöid.

Peamiselt toimub õpe kutsehariduskeskuse ehitusmaja ruumides. Peale teooriaõppe toimub palju praktilist tunde restaureeritavas Haapsalu Piiskopilinnuses, kus teevad tööd ja juhendavad praktikante ASi Restor restauraatorid. Õppetöösse on kaasatud ka piiskopilinnuse direktor Kaire Tooming, kes õpetab arhitektuuri ajalugu ja restaureerimistööde dokumenteerimist.

Kiviehitiste restaureerimise õppekava on juba teine uus eriala sel aastal Haapsalu kutsehariduskeskuse ehitusvaldkonnas. Ajaga kaasas käimiseks liigutakse uuenduste suunas ning avatakse erialasid, mille tegijatest on puudus meie tööturul.

Puit- ja kiviehitiste restaureerijate välispraktika kogemuslugusid saad lugeda nende blogidest: Relika ja Marileen praktikal Poolas ja Meie kuu Wroclawis.

Vastuvõtt ehituserialadele on juba avatud ning avaldust õppima asumiseks saab esitada nii elektroonselt kui ka koolis kohapeal. Vastuvõtukomisjonid toimuvad 17. augustil.

LOE LISAKS: