Eksisteerib siiski mingi tehniline miinimum, mille abil lambi lakke, nagi seina ja aastaid panemata jäänud liistu lõpuks põrandaserva paika saab.

Tööriistapoodi minnes tasub end igal juhul tagasi hoida. Keskmine koduomanik ei vaja profisarja nurklihvijat, tikksaagi või käristiga akukruvikeerajat, hakkama saab rahulikema põhitööriistade ja seadmetega, mille valikukriteeriumiks tasub siiski seada piisav võimus, vastupidavus ja kasutusmugavus – tööriist ostetakse käe järgi. Hind räägib kvaliteedist muidugi nii mõndagi, kuid ka äärmiselt kvaliteetseid tööriistu saab mudeli lõpumüükidel kätte väga soodsalt.

Aku või juhtmega? No ikka akuga

Laias laastus saab kõik kodused tööriistad tänapäeval kätte ka akuversioonidena. Võrreldes juhtmega eelkäijatega on need määratult mugavamad – puurivad puud ja läbistavad valutult tüüblijagu betooni, vannitoaplaadist rääkimata. Nii et pisemad puurimised, ja neid on sinu uues kodus parasjagu, mööduvad valutult. Kui vaja saada auk läbi laepaneeli või kivist välisseina, aitab alati tööriistarent. Akutööriista ostes tasub valida võimekam aku ja et töö pooleli ei jääks, siis teine veel. Ja veel – sama tootja seadmeid ostes on need sageli sarjastatud nii, et üks aku sobib paljudele tööriistadele. Viimane annab võimaluse hankida tulevikus seadmeid ka ilma akudeta – aku hind moodustab suure osa tööriista maksumusest.

Akutrell

Universaalne tööriist igas kodus aitab seina pildid, kokku riiulid ja on abiks ehitamisel.

Trellil võiks olla vähemalt kaks käiku ja reguleeritav jõumoment, et näiteks kruvipäid mitte n-ö üle keerata. Kui kruvi keeramise otsikute komplekti kaasas pole, saab selle juurde osta.

Heal akutrellil on ka löögifunktsioon ja vähemalt 14 V jõuallikas. Kui nokitsemist rohkem ette tuleb, tasub hankida ka akukruvikeeraja – müüakse sageli komplektidena. See, kes tahab tulevikus mõne kruvi veel seina saada, väldib paarikümneeuroseid iludusi.

Saag

Esimese asjana võiks kodus olemas olla vähemalt paar head erineva hambasuurusega käsisaagi, teravad ja korralikud, sellised, mis jätavad puhta lõikejälje. Elektriliste saagide ostmisel tuleks hoolas olla võimsuse valikul. Laua- ja höövliga sae võimsus võiks olla paar tuhat vatti, käsiketassaag tuleb toime ka tuhandevatise mootoriga. Kui elamise juurde kuulub ka aed või vahel on vaja puid teha, kulub marjaks ära kettsaag. Akusaag ajab asja ära, kui pole vaja puid maha lasta ja tööd tuleb teha näiteks pööningul. Kui puudelõikamiseks läheb, pole vastast mootorsaele. Kaua sa ikka elektriga jõristad.

Nurklihvija ehk relakas

Ka relakas kuulub majaomaniku põhitööriistade hulka, olles tõsiselt funktsionaalne tööriist. Muu hulgas võib sellega lihvida kõvu materjale, puhastada roostest aiaposte, lõigata metalli ja kivi. Kodukasutajale on 125-millimeetrisest nurklihvijast küll ja rohkem veel. Kasuks tulevad aeglane käivitus ja püsiva pöörlemiskiiruse hoidmise funktsioon. Ettevaatust! Relakas on väga ohtlik tööriist.

Artikkel ilmus esimest korda Pere ja Kodu eriajakirjas Minu uus kodu.