Kui terrass on üldjoontes heas korras, siis saab seda laiendada. Töö tuleb ära teha aga hoolikalt. Teisisõnu — see ei ole midagi sellist, mille võtad ette pühapäeval, kui tuju tuleb. Terrassi suuremaks ehitamine nõuab läbimõeldud tegutsemist ja eelnevat kogemust sarnaste asjade tegemisel. Seetõttu on mõistlik kaaluda töömehe palkamist, kellel on vajalikud oskused.

Ehitamise võimalused olenevad sellest, kui palju on ruumi terrassi laiendamiseks. Olemasolevat terrassi võib muuta nii laiemaks kui ka pikemaks. Sõltub, kuidas on parem. Mõnele inimesele meeldib katsetada ka erinevate tasapindadega ehk ehitada uus osa kõrgemale või madalamale nii, et uus ja vana terrass on omavahel ühendatud mõne trepiastmega. Astmeline terrass on mõnus ka seetõttu, et loob mitu intiimsemat ala, kus on mõnus olla.

Millega peaksid arvestama enne, kui peale hakkad?

Esiteks uuri, millised on kehtivad ehitusreeglid. Tee see kohe alguses endale selgeks, sest nii tead, kui palju võid terrassi laiendada. Lisaks tasuks järele uurida, et selle pinna all poleks veetorusid, kaableid või midagi muud, mis takistaks sinna terrassi ehitamist. Selleks on mõistlik kontakteeruda spetsialistiga, kes tuleb vajadusel kohale.

Enne, kui paned paika uue terrassi suuruse, tee selgeks, kas olemasoleva terrassi konstruktsioon on korras. Kontrolli, et lauad ei mädaneks ja et kuskil poleks suuri pragusid. Kui terrass on kinnitatud maja külge, siis tee kindlaks, et toestavad lauad oleksid kerged. Kui ehitad lihtsalt uue terrassi ja see pole vana terrassi külge kinnitatud, siis sellele vaatamata võiksid olemasoleva terrassi üle vaadata, sest niikuinii tegeled hetkel sellega.

Kui planeerid uue terrassi suurust, siis kasuta ehitusnööri. Nii saad kindel olla, et uus terrass on sirge ja õige suurusega. Samas saad ehitusnööri abil aimu, kui suur uus terrass tegelikult oleks. Miks see hea on? Saad nööriga piiratud alale asetada aiamööbli ja näha, kas terrass on piisavalt suur. Lisaks näed, millises osas paistab sellele päike.

Kui otsustad palgata ehitaja, siis tee mainitud sammud ikkagi läbi, sest nii oskad kõige paremini seletada, mida täpselt soovid.

Mida pead terrassiehitamisest teadma?

Paljud spetsialistid nõustuvad, et terrassi ehitamine pole käkitegu ja seetõttu on selleks tööks mõistlik palgata inimene, kes asja jagab. Kui kellegi palkad, siis tee enne taustauuring, nagu ehitajagi puhul, keda palkaksid maja ehitama. Kui vaja, hangi ka kõik vajalikud load.

Kui palkad töömehe, on mõistlik omale terrassiehitamise algtõed selgeks teha, sest nii saad suures plaanis ise ka aru, mis toimuma hakkab. Tee endale selgeks, kuidas nimetatakse erinevaid osi.

Terrassi all on vundament. Meie kliimavöötmes võiks see olla maapinna külmumispiirist allpool ehk vähemalt ühe kuni pooleteise meetri sügavusel. Vundamendi võid ehitada Fibo plokkidest, aga sobivad ka muud vundamendi ehituseks sobilikud ehitusmaterjalid. Terrassi saab rajada ka vaivundamendile.

Järgmine samm on alusroovitus. Selleks on mõttekas kasutada 50 x 100 mm või 50 x 150 mm sügavimmutatud prusse. Vundamendiridade samm alusroovituse all peaks olema 50 x 100 mm prusside puhul 1000 mm ja 50 x 150 mm prusside puhul 1200—1500 mm. Kui kasutad terrassilauda mõõtudega 28 x 95 mm, siis võiks selle alusroovitusele paigaldada 400 mm sammuga ja kui kasutad 33 x 95 mm lauda, siis on soovitatavaks sammuks 500 mm.

Enne, kui paned alusroovitusele laudise, peab see olema sirgeks looditud. See peaks olema kinnitatud vähemalt nurkadest vundamendi külge. Selleks sobivad erinevas mõõdus metallnurgad.

Kui hakkad alusroovitusele laudist paigaldama, siis levinud suurused on 28 x 95 mm, 28 x 120 mm ja 33 x 95 mm. Laudis on sageli kas sile või rihveldatud. Kumba eelistada, sõltub inimese maitsest. Rihveldatud pinnasel on turvalisem kõndida, sest vihmase ilmaga pole see nii libe kui siledal laudisel. Samas koguneb rihveldatud laudise soontesse rohkem mustust. Sile laudis on jala all mõnusam, aga libedam.

Millega kinnitada? Kas kruvidega või siis väga ilmastikukindel alternatiiv on kuumtsink peitpeaga naeltega mõõdus 2,8 x 75 mm. Arvesta kindlasti ka sellega, et kui terrass on maapinnast tavapärasest kõrgemal, siis peaks seal ümber olema kas väike piirdeaed ja maapinnale pääsemiseks paari trepiastet.

Allikas: home.howstuffworks.com