Remont võtab paratamatult aega, ka sel juhul, kui lapsi pole. Aga kui sul on lapsed, siis miks mitte kaasata nad erinevate tegevuste juurde, nende juhendamine nõuab küll aega ja kannatust ning sa pead olema valmis oma tööde juurest sageli ära tulema, aga asi on seda väärt. Nii õpivad nad varakult oma kodu uuendamiseks vajalikku isetegemise kunsti ja sina oled omalt poolt andnud kõigile võimaluse koos olemiseks. Lapsed mäletavad remontimist pikalt, sellest perioodist sünnivad naljakad lood, mida jutustatakse peres ja teistele veel kaua. Nii et mitu kärbest ühe hoobiga.

Pakime koos asjad

Tavaliselt tehakse remonti tubahaaval ja see tuba on vaja asjadest tühjaks tõsta. Leia lastele oma kastid, kuhu nad saavad pakkida väiksemad asjad või võimalikult ühesugused asjad, näiteks raamatud. Näita ette, kuidas pakkida nii, et asjad jääksid terveks ja et neid mahuks võimalikult palju ühte kasti. Anna laste käsutusse vähemalt viis suurt kasti, et neil oleks tegevust pikemaks ajaks. Lase neil endil välja mõelda, mida kasti peale märkida või joonistada, et hiljem oleks teada, mis on kastis. Näiteks, suur kollane päike tähistab raamatute kaste, punane auto telekapultide, kõrvaklappide kasti. Kastide peale värvimine meeldib lastele ja nii sünnivad ka vahvad täisjoonistatud kastid, millega on hea hiljem mängida.

Kui neil töö valmis, siis tuleb kastid kinni teipida. Teibirulliga töö meeldib lastele väga, see on omaette pusimine - las nad teibivad kastid oma fantaasial lennata lastes kinni, mis siis, et hiljem on neid mitme kilekorra alt raske kätte saada.

Alustame ohutusest

Remondi ajal vedelevad erinevad tööriistad igal pool laiali ja tolmu tekib omajagu. Nii nagu sa endalegi paned tööriided selga, kaitseprillid ette ja kindad kätte, pead sedasama tegema lastegagi. Nemad on eriti osavad endale midagi näppu või silma ajama, sest nad satuvad remontimisel hoogu. Vaata enne remonti üle ka oma esmaabitarbed ja vajadusel varu juurde desinfitseerimisvahendit, plaastreid, rullsidemeid jms.

Võtame koos vana tapeedi maha

See töö on puhas rõõm koos lastega. Sest nüüd ometi saavad nad oma isu täis sodida. Enne vana tapeedi maha võtmist piisab korra mainida, et nüüd tassige oma pliiatsid ja vildikad siia ja joonistage seinad täis! Lase neil möllata, samal ajal saad ise juba teisest otsast põrandaliiste lahti kruvima või sõrghaamriga kangutama hakata. On lapsi, kes tahavad siin juba ka osalised olla. Näita neile ette, mida sõraga teha saab ja anna proovida, kas ka nemad liistu lahtikangutamisega hakkama saavad.

Kui ettevalmistused vana tapeedi maha võtmiseks tehtud, siis tee kindlasti pildid täisjoonistatud seintest ja ütle ka lastele, et nende joonistused jäävad nüüd piltidesse - ja asu vana tapeeti koos nendega maha võtma. Lapsed saavad näpud ajada põranda lähedal lahtitulnud paani vahele ja sina saad samal ajal kõrgemalt teha. Proovige niimoodi koos ülevalt alla.

Uue tapeedi seina panemine

Siin saad neile tutvustada mõõdulinti ja kuidas sellega töötada. Kui uue paani pikkus on teada, siis lase lastel see iga kord välja mõõta. Selle töö juures kindad kindlasti kätte, sest mõõdulindi servad on teravad.

Liimimisel saavad lapsed samuti asjalised olla, anna neile oma pintslid ja lase neil paanile liimi kanda. Hiljem paani seina pannes saavad nad paanid üle patsutada, et asi oleks kindel ja paan paigas.

Töö kipsplaadiga

Siin saab lastele õpetada mõõtmist ja märkimist, tööd loodiga, suurematele tööd akutrelliga, ja hiljem ka pahteldamist. Kipsplaadid tuleb lõigata mõõtu, siin näita ette, kuidas sa seda teed ja lase neil algul mõne väljalõigatud ja kasutamata jääva jupi peal proovida. Lase neil välja mõõta ja maha märkida eri suurusega juppe. Lõigata võiksid ise, sest see töö on ohtlik.

Kui hakkate plaati seina panema, siis näita, mis asi on akutrell, kuidas see töötab ja ära karda anda proovida. Näita, et akutrellil on erinevad otsikud. Seejuures saad kohe ka selgeks õpetada, mis vahe on tavalisel kruvil ja ristpeaga kruvil. Kui sul on kodus mõlemaid, siis väike mäng ei tee paha: aja kaks karpi omavahel segamini ja palu lastel need ära sortida.

Õpeta, mis riistapuu on lood, mida see mull teeb ja näita seina peal ette. Lase neil toas ringi käia ja erinevaid asju loodida - ja loodist saab nende lemmiktööriist!

Hiljem, kui kipsplaat on juba seinas, siis tuleb teha ära ka pahteldamise tüütu töö, mis aga sobib just lastele: nemad saavad kinnituskohad üle pahteldada omale sobivalt kõrguselt ja sina teed samal ajal ülevalt poolt. Lase neil endal ka oma silmaga veenduda, et keegi kuskil mõnd kinnituskohta pahteldamata pole jätnud.

Suur maalritöö

Kui oled otsustanud seinad katta uue värviga, siis ei juhtu tegelikult midagi, kui lapsed selles maalritöös kaasa löövad. Kui käite värve valimas, siis küsi kindlasti ka laste arvamust, tutvusta värvikaarte, mõelge koos, millist värvi seinad võiksid kodus olla. Lapsed pakuvad teinekord ägedaid mõtteid, mille peale poleks ise tulnudki.

Värvimise juures näita lapsele värvirulli, -pintsleid, -alust, kuhu see pista, õpeta seda, et värvimisel ei pea tervet värvipotti kohe seina saama, näita, kuidas võtta värvi nii, et see ei tilguks. Lase neil mõne muu pinna peal (näiteks lauajupi, kipsplaaditüki) proovida. Lastega värvides tasuks hoida värvipurkidel kaaned peal, et sinna otsa koperdades värv laiali ei lendaks.

Ära põe, kui laste värvitud seinaosa jääb sigri-migri. Kui nad on selgeks õppinud, kuidas võtta värvi pintslile nii, et seda oleks parasjagu, siis kuivavad nende pintslitõmbed kiiresti ja saate pinnad koos üle värvida. Sealjuures näita, et ära tuleks värvida ka tühjad kohad.

Pärast värvimist õpeta pintslite puhastamist ja iseenda puhtaks tegemist.

Töö haamri ja naeltega

Iga laps peab saama järele proovida, kuidas naela haamriga toksida. Remonti tehes on haamer-naelad kindlasti käepärast. Võta mõni paksem lauajupp, kinnita see omakorda kindlale alusele ja löö esimesed naelad haamriga lauajupi külge natuke kinni. Lase lapsel haamer mõlemasse kätte võtta ja palu tal proovida, kas ta saab naelale pihta. See töö nõuab keskendumist, mõni laps veedab selle juures tunde. Kahe käega haamrit hoides säästab see töö lapse sõrmi. Kui nael läheb kõveraks, siis näita, kuidas neid sõraga laua küljest lahti saab. Osa suuremaid lapsi jaksavad sõrga kasutada. Hiljem saavad lapsed naelu täis lauajuppe oma toas ära kasutada näiteks erinevate väikeste asjade riputamiseks - naeltega lauajupp on hea väike nagi.

Ära karda lastel lasta tegutseda ja sa imestad, kui asjalikud ja abivalmid nad remondi juures on. Hiljem on lastel hea võimalus uhkust tunda, et nemad on pannud tapeeti, mõõtnud plaate ja värvinud seinu. Oma kodu ju!

LOE LISAKS: