Maakler Barbara Ulk, Arco Vara Kinnisvarabüroo: Korteri või maja ostmine on tõenäoliselt üks suurimaid rahalisi väljaminekuid elus. Seetõttu tasub plussid-miinused enne hoolikalt läbi mõelda. Kuna kinnisvara maksab tavaliselt üsna palju, ei pruugi endal vajalikku summat varuks olla ning seetõttu ostetakse kinnisvara sageli laenuga.

Paljud eelistavad üürimise asemel oma kodu osta. Kui igakuine laenu tagasimakse on sama suur kui korteri ühe kuu üür, siis on kindlasti targem osta. Ostes saad kohe omanikuks ning tagasimakset saad tasuda iga kuu osade kaupa. Või kui vahepeal võidad loteriiga või saad päranduse, on võimalik laen varem tagasi maksta.

Üüri puhul maksad lihtsalt tühja auku ja aastate pärast oled endiselt varatu. Pangalaenuga ostetud elamise saad soovi korral maha müüa ja sul on võimalus teenida kasum või siis sissemakse uue kodu ostmiseks.

Üürimine tähendab samuti rahalist väljaminekut. Üürilepingut sõlmides tuleb alguses korraga suurem summa välja käia (ettemaks + tagatisraha + maaklerit kasutades vahendustasu), kuid üldiselt on summa tunduvalt väiksem kui omafinantseeringuks vajaminev raha laenu võttes. Mõistlikum on üürida ka juhul, kui te pole kindel, kas soovite praeguse asupaigaga end pikemaks ajaks siduda. Kui teil on kodu soetamiseks eelmainitud eeldused olemas, kuid siiski veel kahtlete, kas osta või üürida, pange kirja plussid-miinused. Kirjutage üles nii majanduslikud kui ka emotsionaalsed argumendid.

Maakler Egon Juhanson, Uus Maa Kinnisvarabüroo: Korterite kõrged üürihinnad soodustavad kodu ostmist laenuga ja seda hoolimata faktist, et ka korterite müügihinnad on jätkuvalt kasvanud. Ühes piirkonnas asuva samaväärilise korteri laenumakse võib olla üürihinnast isegi kuni 200 eurot väiksem.

Hinnad kasvavad kiirelt ja igas sektoris. Niisamuti on pidevalt tõusnud inimeste sissetulek. Üldisest kasvust soodsamad pangamarginaalid pakuvad paljudele head alternatiivi üürimise asemel oma kodu osta, sest nähakse, et pigem maksta juba päris enda kodu eest.

Kuigi kõik on paljuski kinni detailides, näiteks omafinantseeringu suuruses ja laenu sihtotstarbes (kas kodu- või kapitalilaen), võib laias laastus tuua näitena 100 000 eurot maksva uusarenduse korteri, mille igakuine laenumakse on tüüptingimustel u 300–350 eurot. Sarnase korteri saab üüriturult minimaalselt 500-eurose kuumaksega.

Suur nõudlus üürikorterite järele on pikemas perspektiivis püsiv, mis tähendab, et nende hinnatase on ka edaspidi kõrge. Peale selle on ka Euroopa Keskpanga tegevus intressimäärade madalal hoidmisel ja inflatsiooni kasvatamisel pigem laenamist soosiv.

Loomulikult ei tähenda see nüüd, et üürimine oleks kuidagi ebapopulaarsem või mõttetu rahaloopimine. Vastupidi – üürimine elustiilina või pragmaatilise valikuna on endiselt päevakohane ja paljudele ainus võimalus. Samuti soovitan laenuotsust tehes enne kõik läbi kaaluda ning üle oma võimete elamist vältida.