Puistevill

Puistevillaga saab soojustada kõiki tüüpi pindasid: horisontaal-, vertikaal- ja kaldpinnad (tihendatud täitmine), vahelaed, põrandad, avatud seinad märgpaigalduse meetodil tselluvillaga. Peamised eelised on taskusõbralik hind, mugav paigaldus ja aja kokkuhoid. Eestisse jõudis puistevillaga soojustamine 1990ndate alguses.

Klaasvill

Kindlate soojustuslike ja mürasummutavate omaduste ning tulekindlusega kujutab klaasvill endast uue põlvkonna energiasäästlikku soojustusmaterjali. Klaasvilla on saadaval rullide ja plaatidena. Number klaasvilla nimes (32; 35; 37; 40) näitab klaasvilla soojajuhtivust λ (lambda) = W/mK. Mida väiksem on klaasvilla λ väärtus, seda paremini peab klaasvill sooja. Klaasvillarulle kasutatakse peamiselt horisontaalsete ja madala kaldega pindade soojustamiseks, plaate vertikaalsete ja suurema kaldega pindade soojustamiseks. Erandiks on loomulikult klaasvilla seinarullid, mis on mõeldud spetsiaalselt vertikaalsete pindade soojustamiseks. Klaasvilla väiksem tihedus tähendab, et see pole parim toode põrandates kasutamiseks. Klaasvill ei sütti ja sellel on Euroopa standardite kohane kõige kõrgem võimalik tulekindluse klass A1. Kasutustemperatuur on kuni 230 °C. See tähendab, et materjal tagab suurepärase tulekindla soojustuse peaaegu kõikides ehitusrakendustes.

Kivivill

Tänu oma koostisele ja kõrgele sulamistemperatuurile sobivad kivivillast tooted suurepäraselt kõrge temperatuuriga ja tulekindlust nõudvatesse rakendustesse, tagades samal ajal korraliku soojapidavuse. Kivivilla suurem tihedus (et tagada väiksema tihedusega klaasvillaga sama soojapidavus) tähendab, et toode on suhteliselt suurema survetugevusega ning seetõttu parim kasutamiseks kandvates aluspõrandates ja lamekatustes. Sobivaim soojustusmaterjal ka eraldusseinte puhul ja terastarindite tulekaitseks. Kivivilla omadused võimaldavad vormida mõningaid tooteid korrapäratute kujundite, nt sisekliima rakenduste järgi. See võib lihtsustada paigaldaja tööd.

Kanepivill

Kanepivill pakub loodussõbralikkust nii vanas kui ka uues hoones. Loodustootena ei sisalda kanepivill keskkonda kahjustavaid lisaaineid. Kanepivilla toodetakse mattide või rullidena ning sobib katuse, seina ja põranda soojustamiseks. Rulle ja matte valmistatakse kuivatusmeetodil. Kanepivill tagab kaitse nii talvepakase kui ka suvekuumuse eest. Tänu heale difusiooniomadusele hoolitseb kanepivill niiskuse automaatse regulatsiooni eest, mis aitab ruumides luua tervisliku ja meeldiva sisekliima. Lisaks on termokanepil head heliisolatsiooniomadused. Tervise ohtu seadmine on välistatud nii kanepivilla tootmisel kui ka selle paigaldamisel. Funktsionaalne ja vastupidav, säilitab hästi oma kuju.

Puitkiudvill ehk tselluvill

Tselluvilla mahutihedus ja materjali poorsus tagavad parema soojusmahtuvuse ja tuuleõhu takistusteguri näitaja kui teistel puistevilladel. Kui mineraalsetel puistevilladel asub soojapidav õhk kiudude vahel, siis tselluvillal on soojapidav õhk lisaks kiudude sees poorides. See aitab vähendada konvektsiooni (õhuleketest tulenevat mõju) hoone tarindites ja aitab kaasa hoone paremale soojapidavusele. Klaas- ja kivivill ei suuda oma kiududesse niiskust siduda ning liigne niiskus kondenseerub kiudude pealispinnale. Liigne niiskus mõjutab aga soojusjuhtivust ja tekitab liigset soojakadu. Tselluvilla hügroskoopsed kiud reguleerivad aga end vastavalt õhuniiskusele, niiskel ajal seda omistades ja kuivemal perioodil loovutades. See hoiab hoone konstruktsioonid kuivana ja tagab pikema eluea.

Tselluvillale lisatud boor ja boorakshape tagavad tuleohutuse ja tule levikut piirava toime. Tule leviku aeglustamisel on tähtis ka tselluvilla salvestatud niiskus tema kiududes, aga samuti soolakristallide niiskus, mis takistavad tule levikut ja selle edasi kandumist. Tselluvill ei eelda eraldi aurutõkete paigaldamist, mille tõttu sobib see ideaalselt vanemat tüüpi majade renoveerimisel ja on laialdaselt kasutatav passiivmajades. Aurutõkketa maja hingab paremini – tulemuseks on parem sisekliima.

Polüestervill

Vill on toodetud sünteetilisest kiust, põhiliselt mittemärguvast polüestrist, mis on elastne ja soe. Vill koosneb 40% vetthülgavast polüpropeenkiust ja 60% mittemärguvast polüesterkiust. Kasutatakse seda spetsiaalset tihendus- ja soojustusvilla palkmajadele, element- ja moodulmajadele. Villa on erinevates paksustes, mis võimaldab seda kasutada väga täpselt töödeldud höövelpalgi korral ja ka käsitsi varatud palgist maja ehitamisel. Kuna villad on suurtes rullides, lõigatakse kliendile vastavalt tema soovile vajalik laius. 1980. aastal loodi USA-s polüester- ja polüpropüleen- ehk polüpropeenkiust gore-tex'i tüüpi spetsiaalsed materjalid, mittemärguvad, soojad ja niiskust väljapoole juhtivad. Tihedamalt kokkusurutuna ei ima need vett ja ei märgu, kuid lasevad niiskusel vabalt liikuda. Kiud ise on seest õõnsad ja parima väliskujuga, et haakuda tihedaks, elastseks ja soojapidavaks vaibaks. Kõige sõbralikumad kiud inimesele, seda soojustusmaterjali kasutab nii toiduaine- kui ka meditsiinitööstus. On ju paljud kodutekstiilid, rõivad ja eriti sporditekstiilid valmistatud polüpropeen- ja polüesterkiududest. Ka meie tekid ja padjad on täidetud polüesterkiust täidisega.

Kas müüdid kehtivad või mitte?

Soodsaim soojustusmaterjal on see, mille paki hind on madalaim? Toodete pakihind on petlik ja eksitav. Ostmisel tuleb jälgida, kui palju toodet on ühes pakis.

Puistevill on parim lahendus pööningule?
Puistevillaga soojustamist peaks kaaluma, kui teiste soojustusmaterjalide paigaldus pole võimalik ligipääsetavuse tõttu, kuid võimalusel kasutada enamlevinud rull- või plaatmaterjali.

Klaasvill põleb?
Klaasvill kuulub tuleohutusklassi A1, seega klaasvill ei põle, vaid sulab kõrgel temperatuuril.



Kivivill on parem kui klaasvill?
On vale väita, et üks on parem kui teine, soojustusmaterjalide valikul on olulisimad tehnilised parameetrid, millest lähtuvalt saab otsustada vastava materjali sobivust ning kui on mitu valikut, siis milline oleks sobivaim. Kindlasti tuleb võtta ka lõpparvestusse tootehind.

Kivivill on tulekindel?
Kõik katmata mineraalvillad on mittepõlevad ja kuuluvad klassi A1. Tulepüsivad mineraalvillad on spetsiaaltooted ning tulekindlateks saab kutsuda ainult väga spetsiifilisi tootja poolt selleks ettenähtud tooteid, millel on vastavad tulepüsivusnäitajad mõõdetud ja sertifitseeritud.

Klaasvill sügeleb rohkem kui kivivill?
Klaasvill põhjustab nahaärritust ja sügelust tõesti, kuid kuna klaasvill tolmab vähem kui kivivill, siis põhjustab klaasvill vähem sügelust kui kivivill. Tänapäeva tehnoloogiate juures on soojustusmaterjalide põhjustatud nahaärritus kordades väiksem ja tervist säästvam, kui oli seda aastad tagasi.

Tihedam vill on soojapidavam?
Toodete tihedus ei ole näitaja, soojapidavust näitab soojajuhtivustegur. Tihedam toode võib olla soojapidavam, kuid tihtipeale on vastupidi, et väiksema tihedusega toode on soojapidavam.

Kivivill on soojapidavam kui klaasvill?
Eesti turul on kergvilladest parima soojapidavusega kivivill 0,034 W/mK ning parima soojapidavusega klaasvill on 0,032 W/mK, ehk selle info alusel on hetkel saadaolevatest materjalidest klaasvill soojapidavam kui kivivill.

Allikas: Ehitusruudus.ee arhiiv, Baumax arhiiv

LOE LISAKS: