Trend sai alguse 1920. aastatel, kui tekkis vajadus püüda reklaamiga autojuhtide pilku. Raamatu „California Crazy” autor Jim Heimann on teeveere arhitektuuri üles märkinud juba 1980. aastatest. Tema sõnul oli vaja reklaamimise viis ümber teha, sest jalakäijate asemel tuli nüüd püüda üha enam ka autojuhtide tähelepanu. Lõuna-California oli sellise arhitektuuri koduks ideaalne, sest kogu California hullus autode tulekust.

Kole ja tähtsusetu?

„Kuna nii linlased kui ka kriitikud tegi iseäralikke ehitisi palju maha, siis said need mõttetu ja koleda kuulsuse ning jäid arhitektuuriajaloos märkamatuks, kuid nüüd teevad need oma comeback’i,” sõnab Heimann. Suund hakkas muutuma pärast 1972. aastat, kui rajati Las Vegase peatänav, mis tõi uuendusi teeveere arhitektuuri ideesse. Kahjuks vähene populaarsus ja nende ehitistega seotud äride muutlikkus ei ole ehitistele suurt edu toonud. Peamiselt seostatakse neid väikeste äridega, mis kaua ei tegutse ning vahetavad tihti omanikku.

„Enamikke erilisi ehitisi enam kahjuks ei ole, kuid alles on mõned kuulsamad, näiteks hiiglaslik sõõrik Los Angelese rahvusvahelise lennujaama lähedal. Seda on isegi lennukist näha, kuid tead, kuhu vaadata,” lisab Heimann. Raamatus „California Crazy” esitletud mitmesajast ehitisest on alles veel ainult 15-20. Kuna kinnisvarahinnad on väga kõrged, on neid rasked üleval pidada, kuid õnneks leidub entusiaste, kes neid taastavad.

Ülemaailmne fenomen

Nende eriliste ehitiste õitsemisaeg võib küll möödas olla, kuid aeg-ajalt tuleb siiski ka uusi üllatusi. Oma viimase leiu tegi Heimann alles selle aasta alguses, kui avastas Los-Angelesest noortekliiniku, mis on ebamäärase ja voolava esifassaadiga. Tänapäeval lisataksegi huvitavaid ja veidraid elemente pigem fassaadile, sest maja üldiselt peab vastava rangetele nõuetele, mida oleks veidra konstruktsiooniga raske täita. Näiteks peab maja konstruktsioon olema seismiliselt võimalikult vastupidav. Mõnikümmend aastat tagasi taolisi reegleid veel takistuseks polnud.

Heimann toob välja veel põhjuseid, miks taolised ehitised on omased just Lõuna-Californiale. Nimelt tõmbab piirkond ligi omapäraseid ja huvitate ideedega inimesi, leidub odavaid ehitusmaterjale ning olulise aspektina toob ta välja veel Hollywoodi läheduse. Suured lõbustuspargid ja filmistuudiod on täis iseäralikke ehitisi, kuid neile ei pääse sugugi kõik inimesed ligi ning seega rajatakse taolisi veidrusi ka tänavatele.

Samas pole tegu ainult kohaliku nähtusega. Heimann on leidnud mitmeid pööraseid ehitisi ka muljalt maailmast. Näiteks hiiglaslikud koaala, lammas ja ananass Austraalias, maasika- ja seenekujulised bussipeatused Jaapanis ning Hiinas on kolme Mingi dünastia kuninga kujulised 40-korruselised kortermajad. Hästi ringi vaadates leiab neid veelgi rohkem.

Allikas: edition.cnn.com