Nii konkursi komisjoni esimees Michael Pärt kui ka EALi esimees Peeter Pere tunnistavad, et osalejate kõrge tase muutis valiku tegemise keeruliseks. Michael Pärdi sõnul tuli väga intensiivselt läbi töötada rikkalik valik arhitektide loomingut kõikjalt maailmast. Eesmärk oli välja selgitada need, kelle varasem erialane looming sobib enim Arvo Pärdi Keskuse kontseptsiooni ja vajadustega.

„Mõtlen siiani siira rahulolutundega iga meie žürii liikme peale. Nende väärtuslik kogemus võimaldas töötada niivõrd loominguliselt ja tõhusalt ning tulemiks on märkimisväärne valik maailmatasemel arhitekte,” kinnitas Pärt. „Ootan suure huviga teekonna järgmist faasi, kus saame juba tutvuda tulevase Kellasalu hoone projektidega,” lisas ta.

Valimiskomisjon, kuhu kuulusid SA Arvo Pärdi Keskus esindaja Michael Pärt, arhitektuuriajaloolane Andres Kurg, Eesti Kontserdi peaprodutsent Madis Kolk, EALi esimees Peeter Pere, arhitekt Ra Luhse ja jurist Indrek Kukk selgitas välja 20 arhitektuuribürood, kes kutsutakse osalema konkursi teise etappi.

Esimese etapi hindamistulemuste alusel tekkinud pingerea järgi valiti ideekonkursi teise etappi järgmised osalejad (esitatud tähestikulises järjekorras):
1. Allied Works Architecture, USA
2. Alver Arhitektid OÜ, Eesti
3. Arhitektibüroo Emil Urbel, Eesti
4. AZPML, Suurbritannia
5. Claudio Silvestrin Architects, Suurbritannia
6. COOP HIMMELB(L)AU, Austria
7. Henning Larsen Architects, Taani
8. Jensen & Skodvin Arkitekter AS, Norra
9. Johan Celsing Arkitektkontor AB, Rootsi
10. Kavakava OÜ, Eesti
11. KOKO Arhitektid OÜ, Eesti
12. Kolm Pluss Üks OÜ, Eesti
13. Nieto Sobejano Arquitectos SLP, Hispaania
14. OFFICE Kersten Geers David van Severen, Belgia
15. OFIS arhitekti, Sloveenia
16. Rick Joy Architects, USA
17. Salto AB OÜ, Eesti
18. schneider+Schumacher Planungsgesellschaft, Saksamaa
19. Stuudio Tallinn OÜ, Eesti
20. Zaha Hadid Architects, Suurbritannia

Peeter Pere tunnistab, et need 20 osalejat moodustavad väga tunnustatud seltskonna, kes kõik jätkavad võistlust anonüümselt ja samalt stardijoonelt. „Paradoksaalsel kombel on eriline eesti muusika ja eriline autor ellu kutsumas ka erilist arhitektuuri. See kõik sünnib eemal ametlikest tõmbekeskustest, mis lõpptulemusena muudab keskuse hoone jaoks valitud männituka haruldaselt ligitõmbavaks,” sõnas Pere.

APK hoone rajatakse Harju maakonda Laulasmaale Lohusalu poolsaarele. Tulevases hoones on tagatud nõuetekohased hoiutingimused arhiivisäilikutele. Uus maja annab võimaluse APK tegevust laiendada, näiteks teha koostööd uurijatega, korraldada haridusprogramme, konverentse, näituseid, muusika- ja filmiõhtuid. Nii saab keskus olla rohkem avatud kõigile külastajatele.

Kaheetapilise ideekonkursi preemiafondi suurus on 30 000 eurot. Võitnud ideekavand selgub 20. juunil 2014.

Ideekonkursi korraldab SA Arvo Pärdi Keskus koostöös Eesti Arhitektide Liiduga. Võistluse koduleht asub aadressil http://www.arhliit.ee/apc.