Kõhn, aga ruumikas

Kõhna maja üks korrus võtab enda alla vaid 16-ruutmeetrise pinna. Majas on kokku kolm korrust ja 50 ruutmeetrit. Ruumisäästlik puitmaja kannab nime Slim Fit ja see projekteeritigi, et mahutada võimalikult pisikesele alale mõistliku suurusega elupind.

Maja fassaad on valmistatud Aafrikast pärit puidust. Siseseinad on kaetud aga kasega ja kõikides tubades on kasutatud kasevineerist valmistatud ruumisäästlikku mööblit.

Kui elanik soovib aga erinevate korruste tubasid eraldada näiteks privaatsuse pärast, siis selleks on sisse-ehitatud vineerpaneelid, mille saab vajadusel männipuidust valmistatud trepile ette tõmmata.

Esimeselt korruselt teisele minnes on trepi ühel küljel raamaturiiulid, mis annavad lisaruumi näiteks raamatute, vaaside või mille iganes muu hoiustamiseks.

Maja esimesel korrusel on kompaktne köök koos söömisalaga. Lisaks avaneb esimeselt korruselt kaunis vaade ümbritsevale. Teisel korrusel on elutoalik puhkeala. Maja kolmandale korrusele on planeeritud voodi ja garderoob. Samuti asetseb ruumi ühes nurgas ka pisike vannituba.

Kõhn maja ei ole kallis

Arhitekt Ana Rocha keskendus maja planeerimisel hinnale. Naise sõnul on küllaltki kallis tellida eritellimusel valmistatud treppe, mööblit ja muud taolist. Slim Fit majas olev trepp, vannituba ja köök on aga standardmõõtmetes. See tähendab, et tegemist on küllaltki soodsa majaga.

Lisaks on majal suured maast laeni aknad, mis muudavad ruumi avaraks ja lasevad sinna rohkelt päevavalgust. Klaasid ja katus on kuumusekindlad. Maja paigutatakse nii, et suurem osa aknad jääksid päikese poole. Lisaks on majas hea ventilatsiooni- ja küttesüsteem, mistõttu on arved küllaltki väiksed. Slim Fit maja võib ehitada ka kahe maja vahele, kuhu on jäänud pisike tühimik. Nii saab keegi endale 4-meetrise maja näol elupinna, aga samas on kahe teise majavaheline ala isoleeritum.

Tegemist on majaga, mis sobib ideaalselt linna pisikestele, kuid asustamata aladele. Näiteks kui kuskil kesklinnas on mõni tühi krunt, kuhu suurt kortermaja ehitada ei saa, siis saab sinna paigutada just taoliseid majakesi.

See maja on disainitud üksikutele inimestele ja paaridele, kes soovivad elada jätkusuutlikku ja loodussäästlikku elu linnakeskkonnas. Slim Fit maja võitis 2016. aasta BuildingExpo pisikeste majade kategoorias. Maja prototüüp valmis 2018. aasta jaanuaris.

Allikas: dezeen.com

VAATA KA: