Kui rohelised on rohekatused tegelikult?

Roheline katus on kahtlemata järjekordne märk sellest, et tegemist on keskkonnasäästliku koduga. Leidub ka vastakaid arvamusi, et roheline katus ei teeni oma eesmärki piisavalt hästi. Seevastu räägib aga rohelise katuse kasuks mitu head omadust.

Roheline katus:
• neelab kuumust,
• neelab süsihappegaasi,
• imab endasse ligi 70% sademetest,
• töötab soojusisolatsioonina ehk suvel mõjub jahutavalt ja talvel soojendavalt,
• kompenseerib osa loodusest, millele hoone ehitatud on.

Rohekatuste rajamise võimalused

Rohekatuse ehitamiseks on kolm viisi: tihe, hõre ja vahepealne.

Tiheda rohekatuse paksus on umbes 50—200 mm ja sellel kasvab erinevat sorti taimestik nagu muru, taimed ja põõsad. Samas vajab tihe rohekatus aga suuremat hoolitsust ja seda võib kasutada isegi aia alternatiivina. Lisaks on tihe rohekatus kasulik ka erinevatele putukatele, lindudele ja taimedele. Teisisõnu toetab see looduslikku elukeskkonda. Kuna selline katus on aga raske, vajab maja lisatoestust ja -hooldust.

Õhukesel murukatusel kasvab muru ja taimestik, mis on vastupidavad ega vaja suurt hoolt. Sellise murukatuse paksukseks on umbes 20—100 mm. Lisaks on õhuke murukatus kerge ja seetõttu pole vaja lisatugesid. Sellest tulenevalt on ka soojusisolatsioon väiksem.

Vahepealne variant vajab ka võrdlemisi vähe hoolitsust ja on igas mõttes midagi vahepealset. Selle paksus on 100—200 mm.

Paigaldamine

Kui soovid katuse muuta rohekatuseks, siis ei tohiks selle kalle olla rohkem kui 30 kraadi. Üldiselt sobibki rohekatus lamedamatele katustele. Muld ja istutamine on samuti vaid jäämäe veepealne osa, sest oluline on kõik see, mis jääb pinnase alla.

Katus peab olema selline, et pinnases säiliks niiskus, kuid samas on oluline läbimõeldud äravoolusüsteem. Katus peaks olema ka veekindel — kuna murukatus on oluliselt niiskem, siis võib juhtuda, et katus hakkab lekkima ja tekib liigne kondensatsioon.

Kui palju maksab?

Maksumus sõltub katusest ja täpsematest soovidest. Hind võib alata umbkaudu 50 eurost ruutmeetri kohta. Osa hinnast tuleneb katusest, sest see peab olema veekindel ja piisavalt tugev. Osa sõltub aga sellest, mida sinna istutada. Kui eelistad kalleid taimi, on ka hind oluliselt kõrgem.

Kas rohekatus on mulle?

Rohekatuse kasuks räägib loodussäästlikkus. Mingis mõttes on see kompensatsioon pinna eest, millele maja on ehitatud. Seevastu peab rohekatuse ehitamisel arvestama aga asjaoluga, et see nõuab lisakulutusi ja -hooldust. Seda peab saama niita.

Samas ei pea aga tervet katust muutma rohekatuseks. Näiteks võib rohekatuse teha ka garaažikatusele, mis on sile. Kui ehitada sobiv rohekatus õigele pinnale, siis halbu külgi sellel kindlasti ei ole.

Kui soovid tiheda murukattega rohekatust, siis on vajalik planeerida see enne maja ehitamist. Kuna tihe rohekatus on raske, vajab see lisatoestusi ja palju rohkem hooldust. Vahepealne variant ja madala tihedusega murukatus on kergemini paigaldatavas ja vajavad vähem hooldust.

Tihedad murukatused on mõeldud neile, kes on tõelised asjaarmastajad ja tavapärasest rohkem asjaga kursis. Tihe murukatus sobib hoonetele, millega soovitakse silma paista eelkõige loodussõbralikkuse poolest. Kuna iga murukatus kasvab aja jooksul suuremaks ja meelitab sinna uusi liike, siis vajavad nad kõik hooldust. Tüüpilisele majale võiks aga esialgu paigaldada hõredama murukatuse, sest see on kerge ja seda on lihtsam hooldada.

Milliseid taimi rohekatusele istutada?

Kõige paremini säilivad need rohekatused, millele istutatakse aeg-ajalt uusi taimi ja mille mulla eest kantakse hoolt, et see oleks viljakas. Kindlasti uuri aianduskeskustest, millised taimed sobivad just murukatusele. Milliseid taimi katusele istutada saab, sõltub ka rohekatuse paksusest.

Kui plaanid rohekatusele taimi istutada, siis vali igasuguseid erinevaid istikuid, sest nii on katus mitmekesisem ja tulemus huvitavam. Taimedest sobivad näiteks krookused, iirised, sibullilled. Mõistlik on kasutada ka erinevat liiki metsalilli. Rohekatusel kasvavad hästi ka mitmesugused ravim- ja lihtsamad niidutaimed.

Äravoolu olulisus

Rohekatusele on vaja paigaldada mitu kihti, mis käib kindlate põhimõtete järgi. Kuna muld võib mõjuda veekindlale kihile halvasti, siis tavaliselt käib veekindla kihi ja mullakihi vahele spetsiaalne torkekindel geotekstiilkate. Äravoolukihile paigaldatakse ka spetsiaalne filter, mis ei lase mullal ära voolata.

Kuigi rohekatused koguvad endasse vihmavett, siis on ikkagi oluline äravoolu olemasolu, sest nii saab üleliigne vesi ära voolata. Üks variant on kasutada plastist äravoolukihti, kuid leidub ka looduslikke alternatiive.

Rohekatusega maja kindlustamine
Kommenteerib Dagmar Gilden, Seesam Insurance AS tootejuht:


"Väga oluline on, et kindlustusandjale oleks antud infot hoone, sh katuse rajamiseks kasutatud materjalide kohta. Üldjuhul ei ole taimed (sh muru ja sammal) kindlustatud esemeks, seega peab olema kindlustamisel selge, kas ja missuguses ulatuses mätaskatus kindlustatud on.


Üldiselt on rohekatuse paigaldamine kulukam ja seda peab kindlasti arvesse võtma, eriti juhul, kui tuleb lepingule määrata hoone kindlustusväärtus. Konkreetsed tingimused sõltuvad paljuski sellest missugune katus on, kes selle on paigaldanud (eelistatakse ikka professionaali tööd), kas tegu on põhielukoha või suvilaga."

Allikas: homebuilding.co.uk

LOE LISAKS: