10 sammu remondi õnnestumiseks:

1. Kõigepealt tee kindlaks, mis seisukorras remontivajav tuba on. Kui seal on vaja teha suuremaid ehituslikke muudatusi, siis tuleks alustada nendest. Esimese asjana teostataksegi kõige mustemad tööd, nagu vanade seina- ja laekatete mahavõtmine, põrandakatete ülesvõtmine, prügi väljavedamine, tolmust ja mustusest vabanemine. Kõige mustemate tööde hulka arvestatakse ka akende vahetust.

2. Kui selgub, et on vaja palgata spetsialist uute juhtmete ja torude vedamiseks, siis tuleks vastavad tööd ära teha enne tapeetimist ja värvimist.

3. Kui oled selgeks saanud, mis vahendeid on sul remonditöödeks vaja, siis tee neist nimekiri ja selle alusel muretse need omale valmis. Nii säästad hiljem aega.

4. Arvuta välja vajalikud materjalikogused ja osta puuduvad materjalid.

5. Võta lahti kalender ja märgi remondipäevad kalendrisse. Arvesta remondiaja sisse ka koristamine.

6. Remonditav tuba peab olema täiesti tühi ja puhas. Vii ära kogu mööbel ja tee tuba tolmust ja mustustest puhtaks. Enne kui mööblit ära tassima hakkad, mõtle läbi, kuhu see paigutada, et selleski ruumis, kuhu sa selle tõstad, oleks mõnus või vähemalt talutav liikuda. Võta maha kõik kardinapuud, riiulid, pildid jm, kõik nende kinnitusvahendid pane kindlasse kohta, et hiljem oleks võimalik neid kasutada.

7. Vajadusel võta maha tapeet, eemalda vana värv, vana põrandakate.

8. Valmista ette viimistletavad pinnad. Vajadusel tasanda neid, tee suuremaid ja väiksemaid parandusi.

9. Tee ruum tolmust ja mustusest puhtaks. Puhasta ja pese lagi, seinad, põrand, uksed ja uksepiidad, aknaraamid ja -lauad. Kata kinni kõik, mida sa ei värvi. Näiteks põrand või mööbel, mis tuppa jäi. Ka remonditava ala käiguteed.

10. Viimistlustöödel on oma järjekord, pea sellest kinni.

Töödega liigu ülevalt alla

See põhimõte kehtib terve toa puhul. Alusta laest ja liigu töödega ülevalt alla. Hakka peale ukse juurest ning liigu sellest eemale. Kui värvid lage ja pritsmed satuvad seintele või põrandale, siis on kaks võimalust. Kas need kohe sobiva värviärastiga eemaldada või kui jõuad remonditööde järjekorraga seina ja põrandani, siis need üle värvida või katta.

Järgmine piirkond on seinad, sealgi on töö suund ülevalt alla ja uksest eemale. Seejärel võetakse ette aknad ja aknalauad ning uksed ja uksepiidad.

Kui lagi ja seinad on värvitud ja kuivad, võetakse käsile laeliistud. Enne põranda kallale asumist, tuleb põrand puhastada, pesta ja kuivatada. Viimaseks sammuks ongi põrand ja selle liistud. Kui kõik tööd on valmis, siis kontrolli tööriistad veel üle, puhasta need vajadusel ning pane nad oma kohale tagasi

Kui oled töödega valmis saanud, siis too mööbel tuppa, nüüd on hea võimalus ka mööbli ümberpaigutamiseks või väljavahetamiseks. Seejärel paigalda uuesti kardinapuud, riputa üles kardinad, rulood, paigalda uuesti lambid, pildid jms. Sinu tuba ongi valmis!

Allikas: käsiraamat “Kodu remonditööd”