Rullpõrandakatted
Linoleum — üks populaarsemaid põrandakatteid kööki ja esikusse. See on vähenõudlik, kergesti pestav, ei ima niiskust, odav. Põrand linoleumi all peab olema tasane, sest vastasel juhul materjali kasutusiga lüheneb. Keskmiselt on linoleumi kasutusiga 20 aastat. Selle põrandakatte puudused — ei armasta sagedasi temperatuurimuutusi, mitteökoloogiline.

Linoleum

Vaipkate — naturaalsest või kunstkiust rullvaip. Vaipkate koosneb lateksikihist, alusest ja pinnakihist. Sobib külaliste tuppa ja lastetuppa, tagab soojuse ja heliisolatsiooni. Hooldamine on regulaarne tolmu imemine. Ainus puudus — ei talu päikesekiiri ja pleekub kiiresti.

Vaipkate

Tehismuru — mittetraditsiooniline põrandakate, sagedamini kasutatakse rõdul. See on kulumiskindel ja tugev materjal, mis koosneb elastsele alusele kinnitatud kiududest. Tavaliselt kinnitatakse see servadest põrandaliistude abil. Korralikul hooldamisel peab vastu kuni 15 aastat.

Tehismuru

Puitpõrandad

Täispuidust põrandalauad — ökoloogiline ja puhas materjal, mis peab vastu kuni 40 aastat. Tagab suurepärase heli- ja soojusisolatsiooni. Paigaldamine nõuab oskusi, vastasel juhul võib seda vigastada ja kasutusaeg lüheneb. Hooldamine — niiske puhastus.

Puitpõrand

Parkett — puidust liistud või lauad, mis liimitakse tasasele pinnale ja seejärel lakitakse. Parkett ei armasta niiskust ja ei ole kauakestev, seetõttu kaetakse see sageli vaipadega. Kuid parkett on ökoloogiline ja puhas materjal, mis tagab hea soojusisolatsiooni. Seda on lihtne hooldada ja oma omadused säilitab kuni 20 aastat.

Parkett

Korkkate on ökoloogiline ja paistab silma kõrge soojusisolatsiooni ja mürasummutuse näitajatega. Valmistatakse korkpuu koorest. Tulemuseks on vastupidav, usaldusväärne ja kauakestev põrand, millel on head amortisatsiooniomadused. Vähendab koormust liigestele, seetõttu sobib ideaalselt lihaste ja luude süsteemi haigusi põdevatele inimestele. Sellisele põrandale ei jää mööbli jälgi, hoolduseks piisab tolmu imemisest ja korra nädalas pesemisest. Kuid korgist põrandakate ei armasta suurt niiskust ja seda on kerge vigastada teravate kontsadega.

Korkpõrand

Muud põrandakattematerjalid

Polüvinüülpõrand valmistatakse plaatide kujul. See on pehme, elastne, reljeefne kate, mis peab vastu 30 aastat. Kate koosneb mitmest kihist ja see peab vastu suurtele koormustele. Võib imiteerida kivi, puidu, keraamika tekstuuri. PVC põrandakatted ei karda putukaid, temperatuurimuutusi, niiskust. Neid on kerge paigaldada ka oma jõududega. Sobib kööki ja vannituppa.

Laminaatpõrand

Keraamilisi põrandplaate soovitatakse ruumidesse, kus on palju niiskust. Plaate ei soovitata paigaldada iseseisvalt, sest materjal on habras.

Keraamiline plaat

Kivi. Kive on nii naturaalseid kui ka tehislikke. Külm ja raske, kuid kauakestev materjal. Näeb suurepärane välja tubades, kus on kamin, annab ruumile traditsioonilise võlu. Kõige kallim kate on naturaalne marmor. Kuid mis tahes kivi on kallim teistest põrandakatetest.

Kivipõrand

Valatav põrand. Hiljuti turule ilmunud polümeersed katted on juba aktiivselt kasutusel lastetubades ja köökides. Puudutamisel tundub, et põrand on kummist, kuid pinna vigastused on kergesti kõrvaldatavad. Valatavate põrandakatete puudused — aeganõudev ja keeruline paigaldamine, kiire pleekumine päikesekiirte tõttu.

Valatud põrand

Bambuspõrand on ilus ja meenutab väliselt puitu, kuid see on valmistatud rohust. Kate on lihtsalt hooldatav, odav, veekindel. Kuid bambuspõrandad ei ole vastupidavad ja eraldavad lenduvaid orgaanilisi ühendeid.

Bambuspõrand

Allikas: K-Rauta

LOE LISAKS: