MDF on keskmise tihedusega puitkiudplaat, mida toodetakse peenetest puitkiududest, mis pressitakse kokku kõrge rõhu ja temperatuuri juures ja kuhu siis lisatakse orgaanilist side- ja kõvadusainet. Saadav materjal on küllaltki tihe ja ka kergesti töödeldav.

Värske näoga lagi ja sein raskema vaevata

Kuidas siis saada toale uus lagi, mida oleks lihtne paigaldada, mis oleks nägus, ent samal ajal ka soojapidav ja heli summutav? Kõige lihtsam on lahendada seda MDF seina- ja laepaneelide abil. Plaatide paigalduseks piisab mõnest tööriistast ning paigaldada saab ka täiesti üksi.
Olenevalt sellest, kas lae- või seinapind on loodis või vajab roovitist, on võimalik valida tööriistad ja kinnitusvahendid – naelad, tüüblid või puidukruvid ja haamer või akutrell. Loodis aluspinnale saab laeplaadid ka liimida, milleks on vaja montaažiliimi ja liimipüstolit.
Enne plaatide paigaldamist tuleb veenduda, et pind, kuhu paigaldama hakatakse, oleks sile. Ebatasane aluspind vajab kindlasti puitroovitisega loodimist, ent plaate on võimalik paigaldada ka seina.

Hea mõte on tuua plaadid avatud pakendis paigalduskohta paar ööpäeva enne töödega alustamist. Samal ajal jälgides, et ruumis oleks mõõdukalt niiske ja soe.
Plaate ei tohi paigaldada niiske ruumi seina ilma, et viimases oleks pidevalt töötavat ja piisava äratõmbega sundventilatsiooni.
Õdusa mulje loomiseks saab plaatidesse paigaldada ka süvistatavaid valgusteid. Õige mõõduga augu tegemiseks on vaja kasutada vastavat freesi ning lambid paigaldada vastavalt tootja juhistele.

Plaatide paigaldusel tuleb meeles pidada järgmist:

• Puitroovitis tuleb lakke paigaldada ristisuunas plaatide enda paigaldusega.
• Roovid paigaldage 40 cm vahedega roovi keskelt mõõdetuna.
• Plaadid kinnitage roovidele soonega tapist klambritega, mille laius on minimaalselt 10 mm ja pikkus minimaalselt 14 mm. Äärmised plaadid kinnitage servadest naeltega, mille pikkus minimaalselt 20 mm.
• Esimene plaadirivi kinnitage lakke, nii et keelega tapiserv on seina poole, ja kontrollige, et paigalduse ajal püsiks plaadirida otse.
• Plaate võib seina paigaldada nii kirjeldatud juhise järgi puitroovitisele paigaldades, kui ka hea algnakkega ehitusliimiga. Plaatide seina liimimisel tuleb veenduda, et aluspind oleks sirge.
• Lõpuks võib lae ja seina ühenduse viimistleda meelepärase puit- või plastliistuga.
Korralikult paigaldatud lagi kestab kaua ning aastate jooksul ei pea muretsema pragude pärast, mis on lagede ja seinte üks tüüpilisemaid ajaga tekkivaid iluvigasid. Plaate võib vajadusel puhastada pehme lapiga, kasutades vett või nõrka pesuvahendilahust. Määrdunud plaat tuleb puhastada kohe, et mustus ei jõuaks imenduda.
Ehitusplaatidest ja nende kasutamisest saad lähemalt lugeda siit.
Miks põrandad sooja ei pea, sellest saad lugeda siit.
Mis ohustavad kõige rohkem vundamenti, saad teada siit.

Allikas: Bauhof