Sageli kohtab arvamust, et vanasti pandi ju kogu aeg vanale tapeedile uus peale ja keegi ei hakanud vana kihi eemaldamisega vaeva nägema. Tänapäeval kahjuks nii teha ei saa, sest materjalid on väga palju muutunud ja uued tapeedid on parema kestvuse nimel kaetud sageli kileja kihiga.
Seega, tänapäeval ei maksa vanale tapeedile uut peale panna, sest tapeet tuleb lihtsalt seina küljest lahti.
Põhjusi on siin mitmeid.
* Kliister on vees lahustuv aine, mille abil kleebitakse tapeet seinale. Kliistris sisalduv vesi aurustub kuivamise käigus, tänu millele ilmnevad kliistri kleepivad omadused. Veeaur satub ruumi, kuid tungib ka seina ja imendub vana tapeedi kliistrisse. See kahjustab kliistri kleepimisomadusi. Tapeet võib äärtest ja nurkadest lahti tulla või isegi üleni alla kukkuda.
Lahtitulemise oht suureneb veelgi seetõttu, et uus kliister ja uus tapeet suurendavad seinas olevate tapeedikihtide kogumassi ja tõmbavad sellega tapeedi seinast lahti.
* Vana tapeedi struktuur võib läbi uue tapeedi näha jääda. Tüüpiliseks näiteks on pressitud mustriga tapeedid. Vana tapeedi struktuur tungib läbi uue tapeedi ja lükkab uue tapeedi paanid viltu ning lõpptulemus ei jää ilus.
Seepärast soovitataksegi vana tapeet enne uue paigaldamist eemaldada. Niiviisi väldid ebameeldivaid üllatusi ja vajadust tapeeti uuesti kleepida.

Paksem tapeet vajab niisutusele eelnevalt perforeerimist

Vana tapeedi eemaldamine on küll tüütu töö, kuid kõige lihtsamalt läheb tapeedieemaldusvedeliku abil. Seda vedelikku iseloomustab tapeedi struktuuri sisseimbumine ja liimikihi kiire ning hõlbus lahti sulatamine.
Paksemad, tugevama mustriga ja vett tõrjuva pealispinnaga tapeedid (nt vinüültapeet) tuleb eelnevalt üsna tihedalt läbi torkida, mis võimaldab vahendil liimikihini tungida.
Selleks parim vahend on spetsiaalne tööriist- perforaator ehk ogarull. Perforaatori konstruktsioon võimaldab vana tapeedi suurt pinda kiiresti läbi torkida, kaitstes ühtlasi aluspinda vigastuste eest. Hästiniisutatud vana tapeeti on võimalik raskusteta seinapinnalt (laest) ribade kaupa lahti rebida. Seda tuleks teha järgmise paani ülaosast alustades. Vajadusel võib kaasa aidata pahtlilabidaga.
Kes ei raatsi aga tapeedieemaldusvedelikule raha kulutada, võib proovida niisutamist lihtsalt sooja veega, mis tavalise tapeedi võtab üsna hästi lahti.
Tapeet eemalda kihthaaval. Kui pealmine kiht on kätte saadud, siis tuleb välja värvitu ja mustritu aluspaber. Seda on samuti tarvis niisutada.
Üldjuhul on tapeediliimiga ning tärkisekliistriga liimitud tapeete väga lihtne eemaldada. Kui aga on tegemist mõne sünteetilise liimiga (näiteks on kasutatud kas PVA või kummiliimi), siis võib see tegevus osutuda väga raskeks. Vana tapeet tuleb lihtsalt maha kraapida.
Videost on näha, et tavalist tapeeti ei ole väga raske seinalt maha saada.

Tapeetimise nippidest loe lähemalt siit.
Põnevast vedeltapeedist saad rohkem teada siit.

Allikad: Alpina, Ehituse ABC